Παρά τα ολοένα και περισσότερα memes που στηρίζουν τους singles και τις singles όλου του κόσμου, το single shaming είναι ένα φαινόμενο που ευδοκιμεί αυτήν την περίοδο. Για έναν άντρα, το να είναι single συνήθως συμβολίζει ανεξαρτησία και ελευθερία, επομένως χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια για ξεκινήσει το shaming ενάντια στη μοναξιά του – αν ποτέ ξεκινήσει. Για τις γυναίκες; Αρκεί να είσαι μόνο μία εβδομάδα single για να σε αποκαλέσει ο πρώτος άνθρωπος είτε “γεροντοκόρη” είτε “πολύ επιλεκτική”.

Τι είναι στην πραγματικότητα το single-shaming;

Εδώ χρειάζεται να παρατηρήσεις τον περίγυρο σου για να καταλάβεις τι πάει στραβά. Στην πραγματικότητα, το single shaming είναι η ιδέα ότι ένας άνθρωπος χωρίς σύντροφο στη ζωή είναι κατώτερος από αυτόν με σχέση ή και πιο δυστυχισμένος. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πολλές φορές το single shaming το κάνουν οι ίδιοι σου οι φίλοι ή η οικογένεια σου. Και συνήθως καλύπτεται πολύ καλά κάτω από την γενικότερη ομπρέλα που αναγράφει “σου το λέω, γιατί σε νοιάζομαι και θέλω να σε δω ευτυχισμένη”.

Βέβαια, από πότε κάθε γυναίκα που είναι σε σχέση είναι και ευτυχισμένη; Άλλη μία ματιά στον περίγυρο σου και θα δεις τις φίλες να αγανακτούν, να ζηλεύουν, να χάνουν τον ύπνο τους για αγόρια και σχέσεις που μόνο ευτυχισμένες δεν είναι.

Παλιότερα, μονάδα μέτρησης της αξίας μίας γυναίκας ήταν το αν είναι παντρεμένη ή όχι

Το single shaming του σήμερα προκύπτει από τα κατάλοιπα εκείνων των εποχών. Κι εσύ καταλήγεις να φοβάσαι να πας στα οικογενειακά τραπέζια, για να αποφύγεις αδιάκριτες ερωτήσεις. Ή απλά ξεκόβεις από φίλους που προσπαθούν να σε ζευγαρώσουν -με το ζόρι- με ό,τι κινείται εκεί έξω.

Το ερώτημα είναι: Πώς αντιδράς σωστά στο single shaming;

Στην αρχή προσπαθείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Είτε 20, 30, 40 ή 50, οι ερωτήσεις που λαμβάνεις αν είσαι single δεν διαφέρουν και πολύ. Αν είναι επιλογή σου να είσαι single, ίσως και να βρεις μεγαλύτερο θάρρος να υποστηρίξεις τη θέση σου. Αν πάλι αναζητάς ενεργά σύντροφο, τότε τέτοιου είδους ερωτήσεις σε δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Προσπαθώντας να μην βρεθείς σε ξαφνική αμηχανία, μπορείς κάλλιστα να στρέψεις τη συζήτηση αλλού. Όπως εσύ δεν τους ρώτησες ποτέ “εσύ γιατί είσαι σε σχέση;”, έτσι και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα να ρωτούν γιατί δεν είσαι. Δεν χρειάζεται ποτέ να δικαιολογείς τον εαυτό σου ή να ρίχνεις το φταίξιμο σε σένα.

Κι αν τελικά το single shaming το κάνεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου;

Αρχικά, μην αισθάνεσαι άσχημα. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό δεδομένου ότι μεγάλωσες μέσα σε μία πατριαρχική κοινωνία που σε έμαθε να κρίνεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια των άλλων. Μεγαλώνοντας δεν άκουσες ούτε για self-love, ούτε για αυτοεκτίμηση. Αν, όμως, έτυχε ή επέλεξες να είσαι single, δεν είναι κακό κάποια στιγμή αυτό να αλλάξει. Είναι απολύτως φυσιολογικό το να νιώσεις μοναξιά ή να θέλεις τελικά να βρεις άμεσα κάποιον σύντροφο.

Σημασία έχει να αντέχεις τον εαυτό σου και να τον αγαπάς. Μην τον βάλεις στη διαδικασία της συντροφικότητας επειδή στο επέβαλε το περιβάλλον σου. Μπες σε μία σχέση όταν είσαι έτοιμη κι εφόσον ξέρεις ότι θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Και μην ξεχνάς ότι το single shaming θα συνεχίσει να υπάρχει και ποτέ δεν θα είναι ΟΚ.

featured image: @danailama | Instagram