Ο όρος γεροντοκόρη, vintage ανύπαντρη ή –crazy- cat lady περιγράφει το άκρως σεξιστικό στερεότυπο μιας γυναίκας που δεν παντρεύτηκε, δεν κατάφερε να κρατήσει κανέναν άντρα, δεν έκανε παιδιά και κατ’ επέκταση ζει -λένε- μια μίζερη μοναχική ζωή με παρέα μονάχα τις γάτες της, ενώ παράλληλα είναι παράξενη και ημίτρελη -υπονοούν.

Εννοείται βέβαια πως ο αντίστοιχος άνδρας που έμεινε ελεύθερος, -το familiar γεροντοπαλλήκαρο-, δεν ζει αντίστοιχα με τέσσερις γάτες ούτε είναι στραβόξυλο, τον προστατεύει η πατριαρχία.

Η προκατάληψη ότι οι γάτες και οι ανύπαντρες γυναίκες συνδέονται ποικιλοτρόπως είναι παλιό. Εφτακόσια χρόνια πριν, ο μύθος έλεγε πως οι μάγισσες μεταμορφώνονταν σε γάτες για να γλιτώσουν την πυρά. Οι πρώτοι Χριστιανοί δε, φοβούνταν τις γάτες ενώ οι Παγανιστές τις λάτρευαν. O ίδιος ο Σατανάς λέγεται ότι συνήθιζε να παίρνει τη μορφή γάτας. Τη Βικτωριανή Εποχή που μάγισσες δεν υπήρχαν πια, το μισητό ρόλο τους πήραν οι ‘γεροντοκόρες’ οι οποίες συμβόλιζαν την λύπηση και την γελοιότητα. Εκεί άρχισε να εγκαθιδρύεται το στερεότυπο της τρελής ανύπαντρης που κανείς δεν την ήθελε να περάσει τη ζωή του μαζί της κι έτσι κατάντησε να ζει με μια ντουζίνα γατιά.

Για κάποιο λόγο ακόμα και σήμερα, αν είσαι και ελεύθερη έχεις και γάτες, δε μπορεί, είσαι παλαβή και προορίζεσαι για να μείνεις στο ράφι σύμφωνα με τις σεξιστικές απόψεις της πατριαρχίας. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να αλλάξουν οι σύγχρονες ελεύθερες γυναίκες που έχουν ταυτόχρονα και γάτες, δείχνοντας τη ζωή τους μέσα από τα social media ή διάφορα blogs, με σκοπό να δείξουν προς τα έξω ότι ούτε δυστυχισμένες είναι, ούτε παρανοϊκές, ούτε σε καμία περίπτωση μίζερες.

Βλέπουμε λοιπόν πολύ συχνά στο feed μας χαρούμενες γυναίκες, γεμάτες αυτοπεποίθηση που ζουν όμορφες ζωές σε εκπληκτικά σπίτια και οι γάτες τους είναι απλώς ένα μέρος του σκηνικού

Και αυτή είναι μια πολύ ωραία εικόνα. Όσο όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μείνουν ανύπαντρες και άτεκνες, τόσο το στίγμα θα αρχίσει να ξεθωριάζει και δεν θα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς την γυναικεία ολοκλήρωση ούτε η μητρότητα ούτε ο γάμος. Οι γυναίκες πλέον μπορούν να επιλέξουν μόνες τους τη ζωή τους και το δρόμο προς την προσωπική τους ευτυχία.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taylor Swift (@taylorswift)

Oι single γυναίκες που έχουν μια γάτα θα πρέπει και οι ίδιες να δείξουν ότι δεν δίνουν δεκάρα και δε φοβούνται καθόλου το στερεότυπο της crazy cat lady αντιθέτως αγαπούν την ζωή τους ως ελεύθερες και ιδιοκτήτριες γάτας ταυτόχρονα. Άλλωστε υπέροχες στιλάτες γάτες υπάρχουν πλέον σε πολλές high fashion φωτογραφήσεις: στις καμπάνιες των Dolce and Gabbana και Miu Miu βλέπουμε πολύ συχνά τα πανέμορφα αυτά κατοικίδια και ποιος μπορεί να ξεχάσει την πανέμορφη κατάλευκη Choupette, την Πέρσικη γάτα του Karl Lagerfeld η οποία έχει δικό της λογαριασμό στο Instagram και βγάζει χρήματα ποζάροντας σε εξώφυλλα;

Η πιο διάσημη “crazy cat lady” του σήμερα είναι η pop superstar Taylor Swift η οποία είναι εξαιρετικά ταλαντούχα, όμορφη, επιτυχημένη, εκατομμυριούχος και ναι είναι ανύπαντρη ενώ ταυτόχρονα έχει γάτες.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taylor Swift (@taylorswift)

Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως cat lady, οι γάτες της είναι οι Olivia και Meredith, πρωταγωνιστούν σε πολλές αναστήσεις της στα social media και είναι glamorous όπως και η ίδια. Το νέο μοντέλο της ‘cat lady’ λοιπόν είναι μια νέα ή και μεγαλύτερη, όμορφη, στυλάτη, ευτυχισμένη και επιτυχημένη γυναίκα που αντιμετωπίζει την ελευθερία της και την απόκτηση μιας γάτας ως ευλογία.

featured photo: @yelizaveta.popova