Τα ακούμε συνέχεια από οικογένεια, συνεργάτες, φίλους και γνωστούς και τα λέμε και εμείς οι ίδιοι. “Μακάρι να ήταν πιο υπεύθυνο άτομο”, “Πότε επιτέλους θα μεγαλώσει;”, “Πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του” και άλλες τέτοιες φράσεις που αφορούν ανθρώπους που αρνούνται να ενηλικιωθούν.

Φυσικά την ενηλικίωση σε αυτή την περίπτωση δεν την εννοούμε ηλικιακά αλλά ψυχολογικά και συναισθηματικά. Μιλάμε για ανθρώπους που φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους και δεν μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους με λειτουργικό τρόπο.

Οι “συναισθηματικά ανήλικοι” άνθρωποι

Όταν συνειδητοποιούμε ότι περιτριγυριζόμαστε από τέτοια άτομα, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε αν έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις επειδή ψάχνουμε ανθρώπους ώριμους και υπεύθυνους. Σύμφωνα με την ψυχίατρο Sonya Rasminsky, οι σχέσεις με συναισθηματικά “ανήλικα” άτομα είναι εξουθενωτικές διότι οδηγούν σε έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας. Αυτό συμβαίνει διότι η έλλειψη υπευθυνότητας τους κάνει να μην μπορούν να δουν το μερίδιο ευθύνης τους στις καταστάσεις. Για αυτούς τους ανθρώπους πάντα φταίνε οι άλλοι για ό,τι και αν συμβεί. Ως αποτέλεσμα καταλήγουμε να είμαστε θυμωμένοι, να χάνουμε τον σεβασμό που τρέφουμε προς τα άτομα αυτά και κάπως έτσι διαλύεται και η σχέση μας μαζί τους.

Η Dr. Rasminsky αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι ξεκινάνε την θεραπεία τους σε μία προσπάθεια να βελτιώσουν τις σχέσεις με τους γύρω τους. Μέσα από την θεραπεία τους ψάχνουν να βρουν τα λάθη που έκαναν σε προηγούμενες καταστάσεις ώστε να γνωρίζουν καλύτερα την επόμενη φορά. Στην αρχή της θεραπείας, όταν τους ζητάει να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά που θέλουν να έχει ο περίγυρος τους μιλάνε για ανθρώπους  “έξυπνους”, “με χιούμορ”, “όμορφους” κλπ. Στην πορεία αυτά αλλάζουν σε “συναισθηματικά διαθέσιμους”, “υπεύθυνους”, “να ξέρουν τι θέλουν” ή και “να μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους”. Αυτό συμβαίνει διότι μέσα από την θεραπεία συνειδητοποιούν ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα στις σχέσεις τους.

Οι “συναισθηματικά ενήλικοι” άνθρωποι

Προκειμένου εμείς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε καλύτερα τα άτομα που αποτελούν τον περίγυρο μας. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα στους “συναισθηματικά ενήλικες” ανθρώπους. Έτσι όταν τα συναντήσεις σε κάποιον μπορείς να είσαι λίγο πιο σίγουρη ότι είναι καλή ιδέα να του δώσεις χώρο στη ζωή σου.

Η ενσυναίσθηση

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο άλλος να αντιλαμβάνεται πως νιώθεις. Όταν αυτό συμβαίνει η επικοινωνία ανάμεσα σας γίνεται αυτόματα πιο εύκολη αφού μπορεί να σε καταλάβει. Φυσικά για μία λειτουργική σχέση θα πρέπει να κάνεις και εσύ το ίδιο για τον άλλον.

Η διαχείριση των συναισθημάτων

Ένας άνθρωπος που μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του είναι ένας άνθρωπος ώριμος που έχει αντίληψη. Είναι υπέροχο το να μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας στους άλλους αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται στο σωστό άτομο, με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι έχουν νεύρα με τη δουλειά του και τα ξεσπάνε στον σύντροφό τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις όχι μόνο δεν υπάρχει σωστή διαχείριση αλλά δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα στη σχέση.

Η αγάπη προς τον εαυτό

Οι συναισθηματικά ενήλικες άνθρωποι νοιάζονται για τον εαυτό τους με έναν τρόπο φροντιστικό αλλά καθόλου εγωιστικό. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκουν χρόνο να πάνε γυμναστήριο, να ασχοληθούν με την πνευματική τους εξέλιξη ή να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν και τους χαλαρώνουν. Δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να προσφέρει στους άλλους παραπάνω αγάπη απ’ όση προσφέρει στον εαυτό του, τέτοιοι άνθρωποι είναι keepers.

Ο ειρηνικός καυγάς

Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν προστριβές και τσακωμοί. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι δεν μαλώνουν με κακία. Δεν θα τους ακούσεις να προσβάλλουν ή να μιλάνε άσχημα. Προτιμούν να συζητάνε, να ακούνε ουσιαστικά τον άλλον και να μιλάνε ειλικρινά για τη δική τους θέση. Επιλέγουν προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιούν και αφού ξέρουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα τους, δεν λένε πράγματα “πάνω στα νεύρα τους”

Η συναισθηματική ωριμότητα στις σχέσεις έρχεται και από τα δύο μέλη που την αποτελούν. Είναι υπέροχο να μπορείς να αντιληφθείς ότι άνθρωποι που έχεις στη ζωή σου μπορεί πλέον να μη σου κάνουν. Αυτό δείχνει ότι  ωριμάζεις και εξελίσσεσαι. Ωστόσο, κράτα στο μυαλό σου ότι για να ζητήσεις συναισθηματική ωριμότητα από τους άλλους θα πρέπει να μπορείς να την προσφέρεις και εσύ σε εκείνους.

featured photo: www.nickwignall.com