Αν βλέπεις όλο και περισσότερο τα μαλλιά σου να πέφτουν, είναι λογικό να ανησυχήσεις. Μπορεί να αλλάξεις τα προϊόντα περιποίησης σου ή να προσθέσεις νέα στη ρουτίνα σου. Όμως, η τριχόπτωση είναι πράγματι ένας λόγος ανησυχίας ή είναι κάτι φυσιολογικό ανάλογα την εποχή; Και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισής της;

Συμβουλευτήκαμε τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο Δρ. Βάλια Μουσάτου, τη διατροφολόγο Δρ. Θέκλα Γκιώνη και την hair expert Δήμητρα Δανίκα για να καταλάβουμε τα αίτια αλλά και πώς μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση.

Οι συμβουλές της δερματολόγου

Η ποιότητα των μαλλιών εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, την ηλικία μας αλλά και εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης η φυσιολογική απώλεια τους είναι 50-80 τρίχες ημερησίως, με τις περισσότερες να φεύγουν μετά το λούσιμο. Οι τρίχες που πέφτουν αντικαθίστανται από άλλες, καθώς κάθε τρίχα έχει διάρκεια ζωής 2-7 χρόνια.

Είναι σύνηθες να παρατηρούμε μεγαλύτερη απώλεια τριχών ανά περιόδους. Αυτό, όμως, συνήθως εξισορροπείται με την πάροδο του χρόνου και σχετίζεται με στρεσογόνες περιόδους ζωής. Πέρα από το άγχος, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται στην εποχικότητα, τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, τη σιδηροπενία, τη λοχεία και τη διακοπή αντισυλληπτικών, τη λήψη κάποιων φαρμάκων, κάποια εξαντλητική δίαιτα αδυνατίσματος και την κληρονομικότητα.

Η αντιμετώπισή της είναι καλό να γίνεται σε συνεργασία με έναν ειδικό. Αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, ο ειδικός θα σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν η τριχόπτωση δεν οφείλεται σε οργανικά αίτια, αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους.

Αρχικά, η χρήση ειδικών τοπικών σκευασμάτων που αναγεννούν την τρίχα και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της ενώ μειώνουν τη μικροφλεγμονή γύρω από τον τριχικό θύλακο είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Επίσης, μπορεί να χορηγηθούν συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κυστείνη, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, η θεραπεία ολοκληρώνεται με συγκεκριμένα προϊόντα στοχευμένης περιποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βαφές, το χτένισμα στο κομμωτήριο και τα προϊόντα styling δεν επηρεάζουν την τριχόπτωση, αλλά την ποιότητα της τρίχας που μπορεί να φθείρεται από την υπερβολική χρήση τους. Αντίστοιχα, η χρήση κράνους και το συχνό λούσιμο δεν προκαλούν αραίωση.

Οι συμβουλές της διατροφολόγου

Η διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υγεία των μαλλιών. Μια καλή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία συμβάλλει στη μείωση της τριχόπτωσης αλλά και την ενδυνάμωση της τρίχας. Αντίθετα, μια ελλιπής διατροφή μπορεί να φθείρει και να λεπτύνει την τρίχα, κάνοντας το πρόβλημα εντονότερο.

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα θρεπτικά συστατικά, η έλλειψη των οποίων έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση είναι τα εξής:

  • Πρωτεΐνη
  • Σιδήρος
  • Ψευδαργύρος
  • Σεληνίο
  • Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα
  • Νιασίνη
  • Βιοτίνη

Πριν όμως αρχίσεις να ψάχνεις για τα αντίστοιχα συμπληρώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το μεγαλύτερο μυστικό μιας καλής διατροφής είναι η ποικιλία. Αν υπάρχει ποικιλία στα τρόφιμα που καταναλώνεις, μειώνεται το ενδεχόμενο έλλειψης κάποιου από τα παραπάνω.

Επίσης, παρόλο που η χρήση διατροφικού συμπληρώματος βιοτίνης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα δεν είναι πανάκεια. Όλα, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας των μαλλιών σου, ξεκινούν από την καλή και ισορροπημένη διατροφή.

Οι συμβουλές της hair expert

Ξεκινώντας από την πρόληψη, η χρήση ενός προϊόντος απολέπισης για το τριχωτό της κεφαλής δύο φορές τον μήνα, θα ενισχύσει τη αποτελεσματική μεταφορά θρεπτικών συστατικών στις ρίζες των μαλλιών. Αυτό είναι καίριο για υγιή μαλλιά. Επίσης, η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων σε συνεργασία με έναν ειδικό θα ενδυναμώσει και θα αναπτύξει την τρίχα.

Περνώντας στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ο στόχος είναι να εισχωρούν οι δραστικές ουσίες και να προστατεύουν τις ρίζες των μαλλιών. Έτσι, προϊόντα που ευνοούν την μικροκυκλοφορία στην περιοχή των τριχοθυλακιών για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητα.