Είναι φυσιολογικό καμιά φορά να μετράς τις μέρες μέχρι την Παρασκευή. Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να βαριέσαι να δουλέψεις. Είναι φυσιολογικό να σε παίρνει από κάτω όταν δουλεύεις πολλές ώρες κάθε μέρα για να πληρώσεις το ενοίκιό σου και τα καθημερινά σου έξοδα. Αλλά δεν είναι φυσιολογικό να είσαι εκνευρισμένη κάθε Δευτέρα πρωί όταν θα πας στη δουλειά, να μετράς τα δευτερόλεπτα μέχρι το break ή τις μέρες μέχρι να έρθει το καλοκαίρι. Ίσως έχεις εγκλωβιστεί μέσα στα επαγγελματικά σου κι αυτό θα το καταλάβεις μόνο εάν σημειώσεις τικ στα παρακάτω συμπτώματα.

Το μυαλό σου είναι συνέχεια στη δουλειά

Σκέφτεσαι τη δουλειά καθώς οδηγάς για το σπίτι, καθώς χαλαρώνεις στον καναπέ σου, καθώς είσαι στα social media. Θυμάσαι το mail που ξέχασες να στείλεις το πρωί καθώς κάνεις μπάνιο. Εκνευρίζεσαι, αγχώνεσαι και τρέχεις να προλάβεις. Αυτό είναι λιγάκι ανησυχητικό. Αν δουλεύεις παραγωγικά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, δε χρειάζεται να αναστατώνεσαι στην ιδέα ότι ξέχασες μια μικρή λεπτομέρεια. Προσπάθησε να επικεντρώνεσαι στη δουλειά μόνο στις ώρες της δουλειάς και μην γεμίζεις και την υπόλοιπη καθημερινότητά σου με αυτή. Χρειάζεσαι χρόνο αποκλειστικά για εσένα!

Ο κυνισμός σκοτώνει το κίνητρο

Νιώθεις ότι η ιδέα σου δε θα είναι ικανοποιητική για τους ανωτέρους σου κι έτσι αποφασίζεις να μην το προσπαθήσεις. Νιώθεις ότι επαγγελματικές ευκαιρίες στη δουλειά που είσαι δεν υπάρχουν, δουλεύεις απλά για να μην απολυθείς και για να πάρεις το μισθό σου. Κάπου εδώ θα σου πούμε ότι χρειάζεσαι επείγοντος ένα διάλειμμα. Έχεις γίνει τόσο κυνική που σκοτώνεις το κίνητρο που έχεις για να εργαστείς και ίσως να βλέπεις τα πράγματα λίγο πιο “ανούσια” από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αν όμως το πρόβλημα είναι βαθύτερο απ’αυτό, ίσως να είναι καιρός να ψάξεις για κάτι άλλο.

Κρίση σχέσεων

Μετά από τη δουλειά δε θες να βλέπεις κανέναν, το Σαββατοκύριακο αρνείσαι τις προσκλήσεις των φίλων σου για καφέ γιατί θες απλώς να κάθεσαι με τις ώρες σε έναν καναπέ χωρίς να κάνεις τίποτα και τα εργασιακά σου νεύρα τα βγάζεις στο αγόρι σου. Πλησιάζει ο καιρός που δε θα έχεις άλλη επιλογή από το να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο ολομόναχη και αυτό δεν είναι κάτι που θες. Οι ρυθμοί της δουλειάς σου μετατρέπουν τους δικούς σου ανθρώπους σε παράπλευρες απώλειες και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο! Βρες μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο και να θυμάσαι ότι οι δικοί σου άνθρωποι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλει στην ευτυχία σου. Γι’αυτό μην αφήσεις καμία δουλειά να τους απομακρύνει από εσένα.

Εξαντλητικές μικροδουλειές

Δεν απαντάς, ούτε διαβάζεις τα mail σου γιατί μπορείς να το κάνεις και πιο μετά. Έχεις μικρές, ανούσιες υποχρεώσεις που όλο αναβάλλεις γιατί μπορούν να περιμένουν. Αυτή είναι η κλασσική περιγραφή του “το μόνο που κάνω είναι να δουλεύω”. Προσπάθησε να θέσεις συγκεκριμένο χρόνο κατά τον οποίο ασχολείσαι με τα mail σου, όπως για παράδειγμα στο τέλος της ημέρας που θα έχεις ήδη ξεκουραστεί. Επίσης, βάλε ένα χαλαρό πρόγραμμα για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου, ώστε να φεύγουν από τη μέση αλλά και να μη σε στρεσάρουν.

Coffee addict

Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που άρχισες τις «καταχρήσεις». Δε μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς καφέ. Ή μάλλον χωρίς τρεις με τέσσερις καφέδες την ημέρα. Κάνεις refill το φλιτζάνι σου συνεχώς και πλέον ίσως η καφεΐνη να είναι η καλύτερή σου φίλη. Εκτός απ’το ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία σου, είναι κάτι που πρέπει να ελέγξεις επειγόντως. Ο καφές ή οποιαδήποτε άλλη κατάχρηση κάνεις σε κάνει να μη μπορείς να σταθείς στα πόδια σου από μόνη σου. Είναι πολύ σημαντικό να τον περιορίσεις και η αρχή θα γίνει μειώνοντας την ποσότητα κατανάλωσής του.

featured image: unsplash.com