Μόλις το νέο σου φυτό είναι έξω από την πλαστική γλάστρα που το αγόρασες και είναι σε θέση να εγκατασταθεί σε μια καινούργια γλάστρα, μπορείς πραγματικά να εκτιμήσεις την ομορφιά του. Μετά όμως από αυτήν πρώτη αλλαγή, πώς ξέρεις πότε πρέπει να μετακινήσεις το φυτό σε μια μεγαλύτερη γλάστρα; Ένας γενικός κανόνας είναι να ακούς το ένστικτό σου και να παρακολουθείς την ανάπτυξη των φυτών σου. Εάν το παρακολουθείς τότε θα σου δείχνει πάντα τι ακριβώς χρειάζεται.

Εάν όμως, δεν εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και δεν νιώθεις ασφαλής με το να περιμένεις να σου ”μιλήσει” το φυτό σου, υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις:

Οι ρίζες αναπτύσσονται εκτός γλάστρας

Εάν το φυτό σου βρίσκεται σε μια γλάστρα με τρύπα αποστράγγισης, μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι ρίζες αναπτύσσονται από το κάτω μέρος του δοχείου. Αυτό θα είναι το νούμερο ένα σημάδι ότι είναι καιρός να μεταφερθεί επειδή αναζητά επιπλέον έδαφος και τροφή.

Σχηματίζεται μια ”μπάλα” από χώμα και ρίζες

Εάν προσπαθήσεις να σηκώσεις το φυτό σου και δεις τις ρίζες του να μεγαλώνουν με έναν κυκλικό τρόπο προς τα κάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι εκτός χώρου. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι το έδαφος αλλάζει στη γλάστρα καθώς οι ρίζες αρχίζουν να ωθούν το φυτό πάνω και έξω από το δοχείο.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sharon Stevens (@oxyyc)

Χρειάζεται περισσότερο νερό από το συνηθισμένο

Εάν είχες συνηθίσει να ποτίζεις τα φυτά σου μόνο μία φορά την εβδομάδα και τώρα παρατηρείς ότι πρέπει να τα ποτίζεις δύο φορές την εβδομάδα επειδή το νερό εξαντλείται πολύ γρήγορα, μάλλον έχουν αναπτυχθεί υπερβολικά και ήρθε η ώρα να τα βάλεις σε μεγαλύτερες γλάστρες. Μόλις βρεθεί το φυτό σε μια μεγαλύτερη γλάστρα θα δεις πως δεν θα χρειάζεται να το ποτίζεις τόσο συχνά.

Δεν μεγαλώνει όσο θα έπρεπε

Ένα φυτό δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν έχει χώρο. Εάν δεν το έχεις δει πραγματικά να μεγαλώνει όπως αναμενόταν, ή όπως είχες συνηθίσει, μάλλον σημαίνει ότι έχεις ήδη γεμίσει τον χώρο του.”

Και σε περίπτωση που δεν ξέρεις πώς να μεταφυτεύσεις τα φυτά σου που το χρειάζονται, το παρακάτω βίντεο είναι αρκετά κατατοπιστικό!
featured photo: @stornetta5213