Ακόμη και αν σκέφτεσαι λογικά στις περισσότερες περιπτώσεις, αντικρουόμενα συναισθήματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση σου μπορεί να σε μπερδέψουν. «Αν ο σύντροφός σου είναι γοητευτικός, σε κατηγορεί για όλα και μονίμως διαταράσσει την ηρεμία σου, καλό θα ήταν να φύγεις» , λέει η Fran Walfish, ψυχοθεραπεύτρια στο Beverly Hills, παραδεχόμενη την ίδια στιγμή ότι η συναισθηματική κακοποίηση σε μια σχέση δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί.

Η Walfish συνιστά να έχεις τον νου σου σε περιστατικά που ενισχύουν το κακό σου προαίσθημα. Ακολουθούν ενδεικτικά μερικές περιπτώσεις κατάχρησης στη σχέση που πρέπει να προσέξεις και να τελικά να αποφύγεις, σύμφωνα με την Walfish.

Υπερβολική γοητεία και επιθυμία για επιβεβαίωση

«Αυτός είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης που χρησιμοποιεί το άλλο σου μισό, με σκοπό στην αρχή να σε δελεάσει και να τον εμπιστεύεσαι, προτού αρχίσει να ενεργεί καταχρηστικά προς εσένα», σημειώνει.

Σιωπή και αυστηρή τιμωρία

«Η σιωπηλή και χειριστική αυτή τακτική έχει σκοπό να σε κρατήσει σε αγωνία για το τι θα συμβεί και να σου δημιουργήσει μια αίσθηση ανασφάλειας για το αν ή τι έκανες λάθος και πόσο κακό είναι αυτό», λέει η Walfish.

Περιμένει να καταλάβεις τι θέλει

«Αυτό σημαίνει ότι ο φίλος σου είναι δυσαρεστημένος μέχρι εσύ να μαντέψεις αυτό που θέλει, κάνοντάς σε, σε πολλές περιπτώσεις, να αισθανθείς και ένοχη που δεν μάντεψες σωστά και εγκαίρως», εξηγεί.

Σου ζητά να κάνεις πράγματα για εκείνον και σχεδόν ποτέ δεν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα

«Αν ο,τι κάνεις για εκείνον, αντί για έπαινο αντιμετωπίζεται με σκληρή κριτική, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.»

Συνεχείς διορθώσεις

«Αυτό συμβαίνει όταν ο φίλος σου σε αμφισβητεί ή σε διορθώνει σε σημείο που τα σχόλιά του δεν σχετίζονται καν με το κυρίως θέμα, θέλοντας απλά να νιώθει πάνω από εσένα» προσθέτει.

Τα ψέματα έχουν γίνει ρουτίνα

«Όταν δεν τον εμπιστεύεσαι και νιώθεις ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρη ότι σου λέει όλη την αλήθεια, τότε να ξέρεις ότι πρέπει να φύγεις μακριά», λέει.

Σε κατηγορεί χωρίς λόγο

«Σου συμπεριφέρεται σαν να τα κάνεις όλα λάθος και όταν εσύ αντιδράς, σε κατηγορεί για την αντίδρασή σου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά χειραγωγική συμπεριφορά από την πλευρά του, με την ενίσχυση φόβου, άγχους, ενοχής ή και ντροπής».

Σεξουαλική χειραγώγηση

«Όταν σε χειραγωγεί συναισθηματικά και σε σεξουαλικές δραστηριότητες που δεν σου αρέσουν, λέγοντάς σου πολλές φορές πράγματα όπως Άλλοι άνθρωποι το κάνουν! Γιατί δεν μπορείς;’, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ο άνθρωπός σου».

Άρνηση

«Ακόμα και όταν του υποδείξεις την άσχημή του συμπεριφορά, ο δράστης δεν τη δέχεται ως ελάττωμα” και προσθέτει, “Αντιθέτως προσπαθεί να σε πείσει ότι τα κάνει όλα αυτά μόνο και μόνο για να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος“.

Έχε στο μυαλό σου ότι αν βιώνεις κάποια από τα παραπάνω στη σχέση σου είναι η ώρα να φύγεις. Μην ξεχνάς ότι δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό τον άνθρωπο μιας και άτομα με τέτοιες συμπεριφορές, έχουν ναρκισσιστικό χαρακτήρα που δύσκολα αλλάζει. Καλό είναι να φύγεις και να προχωρήσεις όσο πιο σύντομα γίνεται, όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται. Ξεκίνα να βγαίνεις και να γνωρίζεις άλλα άτομα το συντομότερο δυνατό.

Δες ακόμα: 6 χαρακτηριστικά που οι άνδρες βρίσκουν ελκυστικά χωρίς καν να το καταλαβαίνουν


featured photo: Thought Catalog