Μια πρόσφατη συζήτηση με ένα φιλικό πρόσωπο στάθηκε η αφορμή για να αναρωτηθώ το εξής: Tι καταλαβαίνουμε και κυρίως τι καταφέρνουμε κάνοντας κόμπο το στομάχι μας για το παραμικρό; Xαρακτηριστικά δηλώσαμε και οι δύο ότι κανένας δεν πρόκειται να μας επιβραβεύσει για την ενσυναίσθηση μας. Και ελάχιστοι είναι αυτοί που δυστυχώς θα εκτιμήσουν την ειλικρίνειά μας. Γεγονός! It’s a harsh world! Kαι λοιπόν; Μήπως για τους “άλλους” κάνουμε πάντα το “καλό”; H προσωπική ικανοποίηση δεν θα έπρεπε να μοιάζει από μόνη της υπεραρκετή;

Δεν αργήσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η καλοσύνη και κυρίως η ενσυναίσθηση είναι στοιχεία του χαρακτήρα μας

Ακόμη και αν χιλιάδες άνθρωποι και καταστάσεις προσπαθούν να επισκιάσουν τις πιο ανθρώπινες αρετές μας, δώσαμε υπόσχεση πως κανείς και τίποτα δεν πρόκειται να καταφέρει να μας μετατρέψει σε κάτι που δεν είμαστε!

Eσύ στα αλήθεια, πόσες φορές έχεις βιώσει κάτι αντίστοιχο με τον ίδιο σου τον εαυτό; Tι σχέση έχεις δημιουργήσει με την ενσυναίσθηση και πόσο ανεπτυγμένη είναι αυτή σου η δεξιότητα; Προτού βιαστείς να απαντήσεις, δώσε λίγη προσοχή στα ακόλουθα για να κατανοήσεις καλύτερα τι πραγματικά είναι η ενσυναίσθηση. Αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σου.

Τι ορίζεται ως ενσυναίσθηση;

Στην πιο απλή της μορφή η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του ατόμου να μοιράζεται και να βιώνει σε πρώτο πρόσωπο την ψυχική κατάσταση ενός άλλου προσώπου. Η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων είναι ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο δομεί την έννοια της ενσυναίσθησης. Συστατικά της λέξης αυτής; Eν, συν και αίσθηση. Με άλλα λόγια το άτομο έχει τη μοναδική ικανότητα να συναισθάνεται πέρα από τον εαυτό του.

Και ασφαλώς οι αρετές της δεν τελειώνουν εδώ. Η ενσυναίσθηση δεν είναι απλά μια δεξιότητα που επιλέγεις. Ναι μεν καλλιεργείται και αναπτύσσεται δεν παύει όμως να είναι και έμφυτη. Μάλιστα, έως έναν μεγάλο βαθμό σχετίζεται και με την συναισθηματική νοημοσύνη.

Είναι η ενσυναίσθηση ο καλύτερος σου σύμμαχος;

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν θετικά και αρνητικά πρόσημα, έτσι και η ενσυναίσθηση μπορεί είτε να επηρεάσει την διάθεσή σου θετικά, είτε να κάνει την καθημερινότητά σου δυσκολότερη. Τα ‘’καλά’’ νέα είναι πως εάν είσαι ένα από τα πρόσωπα που ενστικτωδώς έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν την διάθεση όσων βρίσκονται κοντά τους, τότε αναμφίβολα είσαι ένας πολύ καλός ακροατής. Ένας άνθρωπος που αγαπάει την προσφορά και η λέξη συμπόνια μάλλον συνδέεται με το όνομά σου.

Άκου όμως και τα δυσάρεστα: Εάν χαρακτηρίζεσαι από έντονη ενσυναίσθηση, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεχνάς πολλές φορές τον εαυτό σου, να παραμελείς τις επιθυμίες και τα προσωπικά σου θέλω, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον σου αποκλειστικά σε άλλα πρόσωπα. Εάν αξίζει τον κόπο; Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζεις μόνο εσύ για αυτό και το αφήνω καλύτερα στην κρίση σου.

Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Εάν ακόμη δεν έχεις αναγνωρίσει την συγκεκριμένη αρετή στον εαυτό σου, τα παρακάτω 10 γνωρίσματα θα σε βοηθήσουν ευθύς αμέσως να το κάνεις:

1| Έχεις ανεπτυγμένο ένστικτο.

2| Η ενέργεια τρίτων επηρεάζει και τη δική σου.

3| Αναγνωρίζεις με μεγαλύτερη ευκολία την αλήθεια πίσω από το οποιοδήποτε ψέμα.

4| Το προαίσθημα σου σε οδηγεί σε σωστά μονοπάτια.

5| Σχεδόν βιώνεις και αφουγκράζεσαι τον πόνο του άλλου.

6| Η εσωστρέφεια σε χαρακτηρίζει.

7| Οι γύρω σου ζητούν συχνά τη συμβουλή σου.

8| Η ευαισθησία σου είναι αυτομάτως και η μεγαλύτερή σου δύναμη.

9| Υπεραναλύεις και αναζητάς συνήθως τις ιδανικότερες λύσεις.

10| Η εκφραστικότητα αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα σου.

Εάν όλα τα παραπάνω σε χαρακτηρίζουν τότε σου αξίζουν και επίσημα θερμά συγχαρητήρια! Χάρη στην ενσυναίσθηση σου έχεις το προνόμιο να βλέπεις τη ζωή όχι μόνο μέσα από τα μάτια σου αλλά και μέσα από τα μάτια των άλλων.

Εσύ που λατρεύεις να μοιράζεσαι κομμάτια του εαυτού σου λοιπόν και που τα συναισθήματα των άλλων αυτομάτως μετατρέπονται και σε δικά σου, σου αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να ονομάζεσαι από σήμερα κιόλας άνθρωπος. Άνθρωπος όπως θα έπρεπε να είναι. Γιατί αυτό σου το ‘’χάρισμα’’ είναι συνώνυμο της ανθρωπιάς και της ευτυχίας. Και αν νομίζεις πως δεν είναι δα και κάτι το τόσο σημαντικό, τότε καλύτερα φρόντισε να το ξανά σκεφτείς. Μάλλον θα ήταν προτιμότερο να εκτιμήσεις τον εαυτό σου και αν χρειαστεί να αναθεωρήσεις ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που σε καθιστούν ξεχωριστό.


featured image: Elite Daily