Τη φράση “socially awkward” τη χρησιμοποιούμε συχνά, κυρίως χαρακτηρίζοντας έτσι τους φίλους που αγαπάμε πολύ. Εκείνον τον φίλο που ρεύτηκε (συγγνώμη) μπροστά στον Manager μας στο πάρτι της δουλειάς. Ή εκείνον που είπε σε μια άγνωστη “δε σου πηγαίνει καθόλου αυτό το κόκκινο” στο μετρό.

Τι σημαίνει πραγματικά όμως το να είναι κανείς socially awkward;

Socially awkward δεν είναι ο άνθρωπος που έχει κοινωνική φοβία. Πρόκειται για άτομα που δε μπορούν να ικανοποιήσουν τα κοινωνικά “πρέπει” και τρόπους συμπεριφοράς. Είναι επίσης δυνατόν να αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές για αυτόν ακριβώς τον λόγο: Για να γλιτώσουν από την ενδεχόμενη “κριτική” που θα υποστούν λόγω των κοινωνικών “λαθών” που κάνουν.

Πώς θα καταλάβεις αν είσαι socially awkward;

Περνάς δύσκολα σε κοινωνικά events και συναναστροφές

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πως δυσκολεύεσαι να προσαρμοστείς σε μια κοινωνική κατάσταση και αυτή η συμπεριφορά σου μπορεί να θεωρηθεί αγενής ή να πιστέψει κάποιος πως είσαι αφηρημένη. Για παράδειγμα, μπαίνεις στο αγαπημένο σου take-away και παραγγέλνεις καφέ χωρίς να προσέξεις πως περίμεναν άλλα τρία άτομα πριν από εσένα. Ή να μη συστηθείς στον οικοδεσπότη του πάρτι που σε πήγε ο φίλος σου.

Refinery29

Δυσκολεύεσαι να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους

Ένα socially awkward άτομο δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άλλους. Για παράδειγμα, δε μπορεί να καταλάβει τον υπότιτλο όσα του λένε ή να αντιληφθεί το νόημα πίσω από ένα επιφώνημα. Επίσης, ενώ ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταλάβει πότε έχει κάνει τους συνομιλητές του να βαρεθούν, το socially akward άτομα δεν το αντιλαμβάνεται καν. Έτσι είναι πιθανό να συνεχίσει αυτό που έλεγε ακόμα και όταν οι άλλοι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, όταν επικοινωνεί, κάνει μεγάλες παύσεις χωρίς να καταλαβαίνει το εφέ που έχει αυτό σε μια συζήτηση.

Κολλάς σε συγκεκριμένα θέματα και τα συζητάς σχεδόν εμμονικά

Οι socially awkward αγαπούν ό,τι αγαπούν και δε σταματούν να συζητάνε για αυτό. Προφανώς το να έχεις χόμπι και αγαπημένες ασχολίες δεν είναι κακό. Ωστόσο, το μέτρο χάνεται όταν σε κάθε συζήτηση όλοι έχουν προχωρήσει στο επόμενο θέμα και εσύ έχεις μείνει στο προηγούμενο. Δείγμα αυτής της συμπεριφοράς είναι το να μην έχεις καν αντιληφθεί πως η συζήτηση έχει προχωρήσει κατά πολύ.

Το να είναι κανείς άβολος κοινωνικά δεν είναι κατάρα. Τίποτα δεν είναι κατάρα όταν έχεις φίλους που σε αγαπούν ακριβώς για αυτό. Αν ωστόσο, είναι κάτι που θεωρείς σημαντικό να αλλάξεις, μίλησε με έναν ειδικό και βρες τη χρυσή τομή ανάμεσα στο να είσαι ο υπέροχος εαυτός σου και στο να μπορείς να χρησιμοποιείς νέα κοινωνικά skills όποτε είναι απαραίτητο.

Πληροφορίες: refinery29.com
featured image: Elite Daily