Κάποιοι στον ύπνο τους ροχαλίζουν, μερικοί άλλοι παραμιλάνε και ορισμένοι υπνοβατούν. Υπάρχουν όμως και λίγοι άνθρωποι οι οποίοι στον ύπνο τους θέλουν να κάνουν και κάνουν σεξ ή να αυνανιστούν. Ναι, διαβάσες πολύ καλά.

Το κάνουν ασυνείδητα ακριβώς όπως κάποιοι άλλοι αλλάζουν πλευρό ή κλωτσάνε. Και επιπλέον δεν το θυμούνται καθόλου όταν ξυπνήσουν. Oύτε καν σαν όνειρο. Πως το μαθαίνουν; Προφανώς όταν κοιμηθούν με κάποιον άλλον, ο οποίος βρίσκεται σαφώς προ εκπλήξεως και την επόμενη ημέρα τους ενημερώνει για το παράξενο αυτό φαινόμενο.

Η sexsomnia λοιπόν, ή στα ελληνικά σεξυπνία, είναι μια διαταραχή, όχι του ύπνου ακριβώς, αλλά ούτε και του σεξ αποκλειστικά, αλλά κάτι που τα ενώνει.

Το άτομο που το βιώνει την ώρα που κοιμάται και δεν έχει καμία συνείδηση, προχωρά σε κάποιου είδους σεξουαλική δραστηριότητα, όπως η επαφή ή ο αυνανισμός χωρίς όμως ούτε να το σκέφτεται εκείνη τη στιγμή αλλά ούτε και να το θυμάται στη συνέχεια. Και όχι δεν είναι όνειρο ή κάτι σαν όνειρο. Στ’ αλήθεια συμβαίνει. Μόνο που πρέπει κάποιος άλλος να το ζήσει και να το πει στο άτομο που του συμβαίνει, διαφορετικά το ίδιο δεν το γνωρίζει – αν πχ. κοιμάται μόνο του και αυνανίζεται όσο κοιμάται, δεν μπορεί να το μάθει όταν ξυπνήσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται συνειδητά, αλλά ασυνείδητα.

Μάλιστα το πιθανότερο είναι να συμβεί τις πρώτες ώρες του ύπνου, επειδή εκείνο το διάστημα ο φλοιός του εγκεφάλου είναι ανενεργός αλλά το τμήμα του το οποίο ευθύνεται για βασικές προτροπές όπως ας πούμε η επιθυμία για σεξ είναι ακόμη ενεργό. Το πρόβλημα ξεκινά όταν το άτομο το οποίο πάσχει από σεξυπνία προχωρήσει σε βίαιη “επίθεση” σε ένα άλλο που κοιμάται δίπλα του το οποίο δεν θέλει ούτε καταλαβαίνει τι συμβαίνει με αποτέλεσμα να προκύψει μη συγκαταβατικό σεξ.

Εκεί λοιπόν έχουμε ένα άτομο το οποίο επιτίθεται χωρίς ουσιαστικά να το θέλει, σε ένα άλλο το οποίο δεν είναι οπωσδήποτε προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο και όλο αυτό είναι άβολο και για τους δυο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από sexsomnia ντρέπονται γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να μην μιλούν για το πρόβλημά τους κάτι που οπωσδήποτε δεν τους βοηθά να το λύσουν.

Η σωστή αντιμετώπιση είναι να επισκεφθούν έναν ειδικό και να μιλήσουν για τη διαταραχή τους και στον εκάστοτε σύντροφό τους ώστε αυτός να μη βρεθεί προ εκπλήξεως, εφόσον φυσικά κάποιος προηγουμένως τους έχει ενημερώσει για αυτό που τους συμβαίνει. Σε κάθε περίπτωση όταν κάποιος μάθει τι του συμβαίνει ενώ εκείνος κοιμάται καλό είναι να το δουλέψει ώστε να μην αποτελεί στη συνέχεια τροχοπέδη στην συμβίωσή του με τον ή την σύντροφό του.