Λόγω ντροπής αλλά και λόγω έλλειψης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε για το σεξ από την τηλεόραση, το διαδίκτυο άντε και από τα βιβλία καμία φορά.

Είτε πρόκειται για ρομαντικές ταινίες, είτε σειρές ή ακόμα και για ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου.

Αυτό έχει δημιουργήσει έναν κόσμο στον οποίο αυτό που βλέπουμε σε αυτές τις εξιδανικευμένες μορφές θεωρείται φυσιολογικό, παρόλο που, ρεαλιστικά, δεν είναι.

Στην πραγματικότητα, για πολλούς, δεν είναι καν ιδανικό επειδή βασίζεται στην τελειότητα και στην εμφάνιση με έναν συγκεκριμένο τρόπο αλλά και σε ορισμένα πράγματα που αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του σεξ, της οικειότητας, της σύνδεσης και της ευχαρίστησης.

Μόνο που, η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά το σεξ, δεν υπάρχει πρότυπο ούτε καν ιδανικό.

Το σεξ που βλέπουμε στον κινηματογράφο είναι μια κατασκευή. Έχει φτιαχτεί για να φαίνεται καλό. Το ίδιο ισχύει και για το πορνό. Και, ακόμη και στα αγαπημένα ρομαντικά μυθιστορήματα, όλοι είναι πάντα 100% σωματικά και συναισθηματικά έτοιμοι και πρόθυμοι.

Βέβαια συμβαίνουν και αυτές οι καταστάσεις. Σε κάποιους ανθρώπους, κάποιες φορές. Σίγουρα όχι πάντοτε. Για τους περισσότερους από εμάς, η επιθυμία μας χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προσοχή.

Τι κάνουν λάθος λοιπόν οι ταινίες με σκηνές πάθους και σεξ (ακόμα κι αν δεν είναι πορνό);

Εξιδανικεύουν. Σώματα, διαθέσεις, ακόμα και την επιθυμία για σεξ. Η επιθυμία δεν εμφανίζεται απλώς. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν τη σεξουαλική επιθυμία με τρόπο που εξαρτάται από το περιβάλλον γύρω τους.

Πώς αισθάνονται; Τι άλλο συμβαίνει στη ζωή τους; Πώς είναι η σχέση τους με τον εαυτό τους αλλά και με τον σύντροφο τους;

Δεν υπάρχουν διακόπτες επιθυμίας. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η επιθυμία λειτουργεί, συνήθως σε βοηθά να έχεις και περισσότερο από αυτήν (την επιθυμία).

Η κατανόηση των προσδοκιών που βάζεις (συνειδητά ή όχι) στον εαυτό σου, στον σύντροφό σου και στη σεξουαλική σου ζωή, σε βοηθά να επιλέξεις και να επιλέξετε μαζί ως ζευγάρι, πως θέλετε να είναι η σεξουαλική σας ζωή στην πραγματικότητα.

Κι όχι η εξιδανικευμένη μορφή της που βλέπεις στις ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου.

Σημασία άλλωστε δεν έχει μόνο το περισσότερο σεξ, αλλά και το να είσαι ικανοποιημένος από το σεξ που κάνεις.

Πώς θα κάνεις σεξ όπως αυτό στις ταινίες αλλά ρεαλιστικά;

Μπορείς να μάθεις για την επιθυμία. Υπάρχουν βιβλία, πληροφορίες και προγράμματα που έχουν τις ρίζες τους στην επιστήμη και με πρακτικά βήματα έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να αυξήσουν τη λίμπιντο τους, να έχουν τη διάθεση και να κάνουν περισσότερο σεξ.

Ίσως όμως το πιο βασικό είναι να μην έχεις (ή έχετε σαν ζευγάρι) απαρχαιωμένες κι άχρηστες προσδοκίες. Αντί αυτού ίσως να είναι βοηθητικό να επικεντρωθείτε στην αμοιβαία ευχαρίστηση και όχι στο μαραθώνιο σεξ που μπορείς να έχεις δει στο “Πενήντα αποχρώσεις του γκρι”.