Μπορεί τα δόντια να μην είναι το πιο glamorous θέμα συζήτησης, σίγουρα όμως είναι απαραίτητο να μην το αγνοήσεις -και τα επόμενα tips- εάν σε βασανίζει για να μην διακινδυνεύσεις την στοματική σου υγεία.

Διάλεξε τη σωστή οδοντόκρεμα. Οπωσδήποτε μία που συνιστάται για ευαίσθητα δόντια. Τα ενεργά συστατικά της μπορούν να μπλοκάρουν τις μικρές τρύπες στην επιφάνεια των δοντιών σου και να λειτουργήσουν σαν ασπίδα στα εκτεθειμένα νεύρα που σου προκαλούν τον πόνο.

Πρόσεξε τις θερμοκρασίες. Κόψε τα πολύ καυτά ή παγωμένα φαγητά και ποτά. Οι ακραίες θερμοκρασίες ενεργοποιούν την ευαισθησία, οπότε κατανάλωσέ τα σε θερμοκρασία δωματίου ενώ χρησιμοποίησε χλιαρό νερό στο βούρτσισμα των δοντιών σου.

Χρησιμοποίησε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Βεβαιώσου πως χρησιμοποιείς στον καθημερινό καθαρισμό των δοντιών σου μία οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες ή ακόμη καλύτερα μία ηλεκτρική. Το έντονο και σκληρό βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει φθορές στο σμάλτο τους, εκθέτοντάς τα έτσι περισσότερο.

Απόφυγε όξινες και υψηλές σε ζάχαρη τροφές. Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και η οξύτητα μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση και φθορά στο σμάλτο – και οι δύο είναι από τις κυριότερες αιτίες των ευαίσθητων δοντιών και ούλων.

Συμβουλές για να φροντίσεις τα ευαίσθητα δόντια σου
harpersbazaar.com

Εάν τρίζεις τα δόντια σου.. Μια άλλη αιτία ευαισθησίας μπορεί να είναι το τρίξιμο των δόντια που κάνεις ενώ κοιμάσαι. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, ο οδοντίατρός σου μπορεί να σου δώσει ένα προστατευτικό μασελάκι για το βράδυ, πράγμα που θα σε βοηθήσει να αποφύγεις περαιτέρω ζημιές.

Διάλεξε το σωστό στοματικό διάλυμα. Ένα στοματικό διάλυμα υψηλό σε φθόριο θα βοηθήσει την ενίσχυση του σμάλτου, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να μην περιέχει λειαντικά χημικά και ιδιαίτερα αλκοόλ.

Πίνε πάντα από καλαμάκια. Με αυτόν τον τρόπο το υγρό θα παρακάμψει τα δόντια, δίνοντάς σου περισσότερες πιθανότητες να αποφύγεις τη ζημιά όσο και την ευαισθησία.

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής αποτελεί την καλύτερη άμυνα κατά της ευαισθησίας. Βούρτσισε τα, κάνε οδοντικό νήμα και ξέπλυνέ τα προσεκτικά δύο φορές την ημέρα και κάνε επίσκεψη στον οδοντίατρό σου κάθε έξι μήνες για έλεγχο.

Δες επίσης: Κάνε αυτά τα 5 βήματα για να αλλάξεις τον μεταβολισμό σου

featured image: harpersbazaar.com