Από τότε που διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας το 2018, η Selma Blair έχει γίνει υπέρμαχος των ατόμων με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες, συχνά αφήνοντάς μας να μάθουμε λεπτομέρειες από την προσωπική της ζωή και τους δικούς της αγώνες.

Ενώ συνεχίζει να διαχειρίζεται τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας ασθένειας που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, η Blair έγραψε το Mean Baby, στο οποίο περιγράφει λεπτομερώς την πολυετή εμπειρία της με τον αλκοολισμό, καθώς και διάφορες περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης που βίωσε, παράλληλα πήρε μέρος στο “Dancing With the Stars” και, σε πρόσφατη συνέντευξη της στο Self, ανέφερε ότι σκέφτεται να επιστρέψτε στην υποκριτική.

Η υποκριτική «παίρνει πολλή ενέργεια», εξήγησε η Blair στη συνέντευξη.

“Θέλω να πω, “Ω, είναι εύκολο να με προσλάβεις για έναν ρόλο. Δεν έχω πρόβλημα! Αλλά εδώ είναι τα πράγματα που θα χρειαστώ…””, περιέγραψε η Blair για να πει πως χρειάζεται βοηθήματα ισορροπίας, αφού συχνά χάνει την αίσθηση στο αριστερό της πόδι. «Αν υπάρχει κάποιο στήριγμα, μπορώ να βρω έναν τρόπο να σηκώσω σωστά το πόδι μου», εξήγησε. «Αλλά χωρίς αυτό, δεν έχω ισορροπία».

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Selma Blair (@selmablair)

Η Blair παραδέχεται πολύ γενναία πως ανακουφίστηκε όταν έμαθε ότι πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, ανακαλύπτοντας τελικά την αιτία των προβλημάτων που είχε για χρόνια, όπως πονοκεφάλους, πυρετούς και άκρα που ένιωθε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει. Ενώ τα συμπτώματα της χρόνιας νευρολογικής νόσου ποικίλλουν, είναι πιθανό να υπάρχει ύφεση, που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Blair βρίσκεται -επί του παρόντος- σε ύφεση αφού υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, μια διαδικασία που αποσκοπεί στην «ανοικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου», εξηγεί το άρθρο του Self.

Όταν η Blair  συμμετείχε στο “DWTS” τρία χρόνια μετά τη διαδικασία, είπε στην ομάδα της: “Νομίζω ότι το χρειάζομαι πραγματικά. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες να δουν τι μπορούν να καταφέρουν. Μου αξίζει να περάσω καλά και να προσπαθήσω.”

Διαγωνίστηκε με την επαγγελματία Sasha Farber, αλλά τελικά αποχώρησε πριν από το φινάλε. Η αιτία: επιπλοκές στην υγεία της που σχετίζονται με το άγχος του show αλλά και επιπλοκές της  σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως κατάγματα στο γόνατό της, ρήξη συνδέσμου στον αστράγαλο και πόνους στα ισχία. “Ήθελα πραγματικά να συνεχίσω. Ήμουν πραγματικά περήφανη για τον εαυτό μου που, για τουλάχιστον πέντε εβδομάδες, συνέχισα. Αλλά υπήρχε μια στιγμή που έπρεπε να φροντίσω τον εαυτό μου.” δήλωσε.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Selma Blair (@selmablair)

Μετά τη διάγνωση, η Blair έχει με τον δικό της τρόπο αναλάβει να επικοινωνήσει όσα χρειάζεται και αφορούν τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες, παρέχοντας την απαραίτητη επικοινωνία όλων αυτών των στοιχείων στο περιβάλλον του Hollywood. «Ξέρω ότι αφορά περισσότερους τους άλλους παρά εμένα κι αυτό με κάνει να νιώθω καλύτερα», είπε, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα σόου βραβείων δεν παρέχουν ειδικές ράμπες για τους ανθρώπους που παραλαμβάνουν ένα βραβείο.

«Ο θεατής στο σπίτι κανονικοποιεί ότι ένα παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι ή τα σιδεράκια ή εκείνος με εγκεφαλική παράλυση —ό,τι κι αν είναι αυτό που τον κάνει να νιώθει διαφορετικός— μπορεί να συμμετέχει σε μία ταινία. Είναι σαν, “Μπορώ να το ονειρευτώ αυτό. Υπάρχει τρόπος για μένα να φτάσω εκεί.” πρόσθεσε, “Πάντα λέω πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε τις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Λοιπόν, αυτή η αναγνώριση έχει σημασία για όλους.”

Καθώς η Blair διαχειρίζεται τα δικά της συμπτώματα και παράλληλα επικοινωνεί τις ανάγκες των άλλων, συνεχίζει να μαθαίνει περισσότερα για τον εαυτό της. Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας περιγράφει ότι «με επανέφερε στο να είμαι ειλικρινής για τα λάθη μου, για τον εθισμό μου στο παρελθόν και για τα προβλήματά μου», είπε η ηθοποιός, η οποία επίσης μοιράστηκε δημόσια το ταξίδι της με τον αλκοολισμό και τη νηφαλιότητα. «Μου έφερε περισσότερη ενσυναίσθηση προς τον εαυτό μου».

Και όσον αφορά την εμπειρία της στο «DWTS»  που έληξε νωρίτερα η Blair διαχειρίστηκε την απογοήτευση για το πώς τελείωσε, αλλά «χρειάστηκε επίσης χρόνο για να είναι περήφανη», είπε. «Μου έδωσε την εσωτερική γνώση ότι είμαι πιο δυνατή από όσο νόμιζα».