Έχεις αποκαλέσει κάποιον ή σε έχουν αποκαλέσει με ένα υποκοριστικό της λέξης selfie. Ξέρουμε ότι μετά από αυτό γελάσατε όλοι μαζί και βγάλατε μια φωτογραφία. Παρόλα αυτά τον τελευταίο καιρό έχει προκύψει κάτι αρκετά αναπάντεχο. Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο όρος “selfitis” υπάρχει και μάλιστα αποτελεί ψυχική διαταραχή. Ναι, το ξέρουμε: Είναι σοκαριστικό.

Το σύνδρομο "selfitis" είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι
www.vkmag.com

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αρχικά η όλη ιδέα αυτού του όρου ξεκίνησε σαν πλάκα από το ‘Fake News’. Έτσι, επιστήμονες από το Nottingham Trent University και από το Thiagarajar School of Managment αποφάσισαν να το διερευνήσουν και με αυτό τον τρόπο κατάληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα; Ανάλογα με την εξάρτηση την οποία έχει ο καθένας, το σύνδρομο ‘selfitis’ χωρίζεται σε τρία στάδια. Οριακή εξάρτηση, οξεία εξάρτηση και χρόνια εξάρτηση.

Δες ακόμη: Οι selfies προκαλουν ρυτιδες

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 200 εθελοντών και συνολικά ερωτήθηκαν 400 άτομα. ο Dr Janathanan Balakrishnan ανέφερε χαρακτηριστικά: ” Τώρα η ύπαρξη της κατάστασης φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί, ευχόμαστε να γίνει περαιτέρω έρευνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε περισσότερα για το πως και το γιατί οι άνθρωποι εμφανίζουν αυτή την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, και τι μπορεί να γίνει για να τους βοηθήσουμε.”

Το σύνδρομο "selfitis" είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεσαι
i.pinimg.com

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, οι selfies έχουν εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις. Μπορεί εκ πρώτης όψεως αυτή η “μανία” να μοιάζει γλυκιά και αρκετά ακίνδυνη αλλά παρόλα αυτά είναι καλό, μερικές φορές, να παρατηρούμε τις ίδιες μας τις συμπεριφορές. Είναι αρκετά δύσκολο να συνειδητοποιήσεις πως μπορεί η μέχρι τώρα συνήθειά σου έχει μετατραπεί σε κάτι ανεξέλεγκτο. Αν παρόλα αυτά έχεις αρχίσει να βλέπεις πως η ανάγκη σου για φωτογραφίες αλλά φυσικά και για upload είναι μεγάλη τότε οφείλεις να το προσέξεις. Μην ξεχνάς ότι σε αυτή τη ζωή, σε πολλά από τα πράγματα με τα οποία ασχολούμαστε καθημερινά είναι αρκετά εύκολο να ξεφύγουμε.