Αν νόμιζες ότι για να εξασκήσεις εύκολα το self-care μέσα στη εβδομάδα χρειάζεται να αγοράσεις ένα σωρό μάσκες ή να επισκεφθείς κάποιο σπα, μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί σωστά τι σημαίνει το self-care. Πρόκειται για ενέργειες που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουμε μία περιουσία. Ακόμη κι αν έχεις στη διάθεση σου μερικές ώρες μετά τη δουλειά, μπορείς κι εσύ εύκολα να σε φροντίσεις κατάλληλα. Δες παρακάτω μερικές ιδέες και -ευγενική παράκληση- αυτοσχεδίασε όσο περισσότερο μπορείς!

Παρακολούθησε μία ομιλία TED

Τα περίφημα TED Talks είναι όλα διαθέσιμα στο Youtube και καλύπτουν διάφορες θεματολογίες. Επίλεξε αυτό που έχεις περισσότερο ανάγκη και αφιέρωσε του λίγα λεπτά. Κάποιοι λένε ότι μία τέτοια ομιλία τους άλλαξε την κοσμοθεωρία. Γιατί να μην το δοκιμάσεις;

Ξύπνα νωρίς για να δεις το ξημέρωμα

Κάτι μαγικό συμβαίνει μέσα μας κάθε φορά που παρακολουθούμε ένα ξημέρωμα ή ένα ηλιοβασίλεμα. Ίσως πρόκειται για μερικές στιγμές ευγνωμοσύνης για το ότι καταφέραμε να βρισκόμαστε για άλλη μία μέρα σε αυτόν τον πλανήτη. Μπορεί να τη χρειάζεσαι κι εσύ αυτή τη μικρή υπενθύμιση.

Κάνε μερικά unfollow στο Instagram

Υπάρχουν αρκετά τοξικά πράγματα σήμερα που μας επηρεάζουν και στην κορυφή της λίστας σίγουρα βρίσκονται τα social media. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις το κινητό σου, ξεκίνα με μερικά unfollow ή mute. Αφαίρεσε όλους εκείνους τους ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου. Σε καμία περίπτωση δεν το αξίζεις αυτό.

Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Να μία συνήθεια που καλό θα ήταν να υιοθετήσεις για κάθε μέρα από εδώ και πέρα. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει όλο το skincare του κόσμου και να μην έχεις δει αποτέλεσμα. Να προσέχεις τι καταναλώνεις, οι μάσκες δεν μπορούν να κάνουν όλη τη δουλειά.

Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές μέσα στη μέρα

Αν ο διαλογισμός σου φαίνεται χρονοβόρος ή ανέφικτος, μερικές βαθιές αναπνοές μπορούν εύκολα να τον αντικαταστήσουν. Όταν νιώθεις να σε καταβάλλει υπερβολικά το άγχος και το στρες, δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια και απλά να αναπνεύσεις. Δεν κοστίζει απολύτως τίποτα.

Αφιέρωσε ένα απόγευμα για εσένα και μόνο

Μερικές φορές το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι είναι λίγος χρόνος για εσένα. Αν δουλεύεις καθημερινά ίσως δυσκολεύεσαι να τον βρεις τελευταία. Γι’ αυτό αφιέρωσε έστω ένα απόγευμα της εβδομάδας σε εσένα για να κάνεις ό,τι σε ευχαριστεί περισσότερο.

Γράψε τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο

Ίσως πρόκειται για την χιλιοειπωμένη συμβουλή self-care. Το journaling έχει αναδειχθεί σε ύψιστη μορφή αυτο-φροντίδας, δεν κοστίζει τίποτα και απλά χρειάζεται ελάχιστη αφοσίωση και συγκέντρωση. Δεν χάνεις και τίποτα να το δοκιμάσεις.

Κοιμήσου λίγο περισσότερο τις καθημερινές

Είτε αυτό σημαίνει να πας νωρίτερα για ύπνο το βράδυ χωρίς να σκρολάρεις για δύο ώρες στο κινητό σου προηγουμένως, είτε να σηκωθείς λίγο αργότερα το πρωί – αν έχεις το περιθώριο να το κάνεις. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι λειτουργούμε καλύτερα όταν κάνουμε σωστό ύπνο.

Κάνε μία αναδιαμόρφωση του χώρου σου – χωρίς να αγοράσεις κάτι νέο

Άλλαξε θέση στα έπιπλα, μάζεψε μερικά λουλούδια για τα βάζα σου ή ακολούθησε ένα DIY, αντί να αγοράσεις κάτι νέο. Όπως και να’χει, πειραματίσου με τον χώρο σου για να αισθάνεσαι όσο γίνεται πιο άνετα μέσα σε αυτόν.

Μην κάνεις απολύτως τίποτα

Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι να μείνεις ξαπλωμένη κοιτώντας το ταβάνι. Η σημαντικότερη συμβουλή που θα σου δώσουμε εδώ είναι να το κάνεις και μάλιστα χωρίς καθόλου τύψεις!

featured image: @djmon1que