Γενικά αγαπώ την επιστήμη. Μου έχει δώσει ένα λόγο να αγοράζω περισσότερα αθλητικά ρούχα και με έχει κάνει να νιώσω καλύτερα επειδή είμαι single. Αλλά σήμερα η επιστήμη ξεπέρασε τα όρια, ανακοινώνοντας πως η σειρά που έχουν γεννηθεί τα αδέρφια δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Τόσο λάθος έβλεπα τα πράγματα τόσο καιρό; Φυσικά και γίνομαι δραματική (μιας και είμαι η μεγαλύτερη), αλλά είναι πολλές οι έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η προσωπικότητα δεν εξαρτάται από την ηλικία. Πραγματικά δεν ξέρω αν αυτό μου αρέσει ή όχι και αν θα πρέπει να ξοδέψω έστω και πέντε λεπτά από τη ζωή μου για να το σκεφτώ.

Για να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά, πήρα τηλέφωνο τη μαμά μου. “Πάντα έλεγα πως διαφέρατε με τα αδέρφια σου,” μου λέει. “Έχετε πέντε χρόνια διαφορά και κατάφερα να περάσω αρκετό χρόνο με τον καθένα για να δω πόσο ξεχωριστοί είστε.” (Πιστεύω πως ήθελε να μου πει με διπλωματικό τρόπο ότι ήμασταν όλα κακομαθημένα. Και φυσικά ξέχασε να πει ότι εγώ είμαι η αγαπημένη της.)

Σύμφωνα με τη μαμά μου, εγώ που είμαι η μεγαλύτερη είμαι νευρωτική και μου αρέσει να βάζω κανόνες, η αδερφή μου ως το μεσαίο παιδί αποζητάει την προσοχή. Τέλος ο αδερφός μου, ως ο μικρότερος, αντιδρά και σαν μικρότερος -οι γονείς μου είναι τόσο επιεικείς μαζί του που απλά δεν το αντέχω.

Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στο επιστημονικό κομμάτι

Η πιο πρόσφατη έρευνα μελετάει το αν η σειρά γεννήσεως έχει κάποια επίδραση στον χαρακτήρα του ατόμου. Στερεοτυπικά, τα μικρότερα αδέρφια κάνουν τις περισσότερες τρέλες γιατί αποζητούν την προσοχή των γονιών. Μελέτησαν 11.000 Γερμανικά νοικοκυριά, από τα οποία 1.500 άτομα έκαναν τουλάχιστον 40 ψυχολογικά τεστ μέσα σε μία μέρα. Σε τι συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές; Στο ότι η σειρά γέννησης δεν δείχνει ξεκάθαρα τι οδηγεί στην ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Πολύ καλά μέχρι στιγμής, επιστήμη! Ας δούμε τα πράγματα από την μέχρι τώρα εμπειρία μου. Η αδερφή μου αγαπάει να παίρνει ρίσκα και είναι απλά το μεσαίο παιδί. Ο αδερφός μου όμως που είναι και ο μικρότερος, ρισκάρει λιγότερο και από εμένα. Που εγώ αν δεν ανάψει πράσινο και σταματήσουν και να αυτοκίνητα δεν υπάρχει πιθανότητα να περάσω το δρόμο.

Μία έρευνα που έγινε το 2015 έδειξε ότι η γέννηση δεν επηρεάζει κανένα από τα πέντε σημαντικότερα γνωρίσματα του χαρακτήρα μας (την ειλικρίνεια, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, την προθυμία και τα νεύρα). Μία άλλη έρευνα του 2015, ανέλυσε 370.000 μαθητές γυμνασίου και έβγαλε ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα. Ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός ανάμεσα στη σειρά γεννήσεως και του χαρακτήρα.

Τι άλλο έδειξαν όμως αυτές οι έρευνες; Ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν τουλάχιστον 1 με 2 βαθμούς μεγαλύτερο IQ από τα μικρότερα αδέρφια τους.

Πρέπει όμως να μοιραστώ μαζί σας και κάτι άλλο που βρήκα σε ένα άρθρο στο Washington Post: “Αγαπημένοι πρωτότοκοι, πριν αρχίσετε να κοκορεύεστε στα μικρά αδέρφια σας για το μυαλό σας, προσοχή: Οι πιθανότητες που έχει το ποσοστό νοημοσύνης να διαφέρει ανάλογα με τη σειρά γεννήσεως είναι τόσο ελάχιστες που δεν θα έχουν ποτέ καμία επίδραση στη ζωή σας.”

Δες ακόμα:

Μάθε τι σημαίνει για την προσωπικότητά σου ο μήνας που γεννήθηκες


Πηγή: wellandgood.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily