Δεν είναι λίγες και οι μέθοδοι που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα της περιόδου, οι οποίες γίνονται γνωστές κάθε τόσο. Άλλες δουλεύουν, άλλες όχι. Μια ακόμη έρχεται να προστεθεί η οποία υπόσχεται να σε απαλλάξει από αυτά μια και καλή και αυτή δεν είναι άλλη από το Seed Cycling.

Πρόκειται για μια θεραπεία κατά την οποία τρως διαφορετικούς τύπους σπόρων (όπως κολοκύθα, λιναρόσπορο, σουσάμι, ηλιόσπορο) κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων του κύκλου σου. Η θεραπεία αυτή αποτελεί πρόταση της health coach, Alisa Vitti, την οποία στηρίζει στα συστατικά του κάθε σπόρου.

Για παράδειγμα, ο λιναρόσπορος και το σουσάμι περιέχουν λιγνάνες που δεσμεύουν τα οιστρογόνα, ο κολοκυθόσπορος είναι πλούσιος σε ψευδάργυρο, που ενισχύει την παραγωγή προγεστερόνης και ο ηλιόσπορος είναι πλούσιος σε σελήνιο, απαραίτητο για το συκώτι.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα τα οποία να ενισχύουν την άποψη ότι η συγκεκριμένη θεραπεία πραγματικά δουλεύει, αλλά αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα, δεν θα έβλαπτε να δοκιμάσεις και αυτό.

The Chalkboard Mag

Σε περίπτωση πήρες απόφαση να κάνεις την προσπάθεια, η ειδικός προτείνει να την ξεκινήσεις από την πρώτη μέρα του κύκλου σου ως εξής:

*Το πρώτο μισό του κύκλου σου (1η μέρα περιόδου μέχρι και την ωορρηξία) λόγω του ότι ο οργανισμός σου χρειάζεται οιστρογόνα, κατανάλωσε από 1 κουταλιά (ωμό και ανάλατο) κολοκυθόσπορο και λιναρόσπορο κάθε μέρα.

*Το δεύτερο μισό (τέλος ωορρηξίας μέχρι την ημέρα πριν την περίοδό σου) ο οργανισμός σου χρειάζεται προγεστερόνη, μια ορμόνη που προετοιμάζει το σώμα σου αρχικά για τη γονιμοποίηση, ή αν δεν γίνει αυτή, για την έμμηνο ρύση που ακολουθεί. Σε αυτή τη φάση κατανάλωσε από 1 κουταλιά, σουσάμι και ηλιόσπορο κάθε μέρα.

*Οι σπόροι πρέπει να είναι βιολογικοί και ωμοί και καλό θα είναι να είναι αλεσμένοι, μιας και όταν είναι στην αρχική τους μορφή δυσκολεύουν την πέψη και πολλές φορές δεν απορροφώνται καν από τον οργανισμό. Μπορείς να τους βάλεις σε σαλάτες ή smoothies.

Καλό θα ήταν να ενημερώσεις τον γιατρό σου πριν την ξεκινήσεις, για την πιθανότητα αλλεργιών ή άλλων γυναικολογικής φύσης προβλημάτων. Τέλος, μην περιμένεις να δεις αποτελέσματα από την πρώτη μέρα. Τρεις κύκλοι είναι το διάστημα που πρέπει να περάσει ώστε να αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα, πράγμα λογικό μιας και δεν πρόκειται για μια επεμβατική μέθοδο αλλά μια θεραπεία με ήπιες προσθήκες στο διατροφικό σου πλάνο.

Δες ακόμαΟι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις περίοδο
featured photo: unsplash.com