Οι απλές απολαύσεις είναι συχνά ευχάριστες επειδή μας ωφελούν κατά κάποιο τρόπο. Μια απογευματινή βόλτα στον ήλιο μας δίνει βιταμίνη D, κάποια απαραίτητη κίνηση και ένα διάλειμμα από τις εργάσιμες ημέρες μας. Στη λίστα των αγαπημένων σου απλών απολαύσεων, από σήμερα θα έπρεπε να ανήκει και ένα χρήσιμο μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής ή το λεγόμενο scalp massage.

Τι είναι το scalp massage;

Είναι απλά μασάζ που εντοπίζεται και εστιάζεται στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής – πολύ απλό, σωστά; Και όπως κάθε τοπικό μασάζ, συνοδεύεται από μοναδικές τεχνικές και πρακτικές ειδικά για τις ανάγκες της περιοχής. Για παράδειγμα, ενώ οι μύες της πλάτης σου τείνουν να χρειάζονται βαρύτερα εργαλεία και χειροτεχνίες, ένα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής περιλαμβάνει μόνο τα δάχτυλά σου και (ίσως) ένα πέρασμα της παλάμης σου.

Ο λόγος για να κάνεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής οφείλεται στους ίδιους λόγους που κάνουμε μασάζ αλλού: Κρατάμε ένταση στο σώμα μας. Τείνουμε να διατηρούμε μεγάλη ένταση σε όλη την γραμμή των μαλλιών μας, πίσω από τα αυτιά μας και στον αυχένα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο άγχος και εν μέρει στη στάση του σώματος. Συγκεντρώνουμε μεγάλη ένταση σε αυτές τις περιοχές και συχνά τις αγνοούμε.

Διατηρούμε ένταση εκεί γιατί,  έχουμε μύες στο σημείο. Ο μεγαλύτερος είναι ο μυς temporalis, ο οποίος ξεκινά πίσω από το αυτί σου, συνεχίζει γύρω από το κεφάλι σου και φτάνει προς την πλάτη. Αυτός ο μυς μπορεί να τεντωθεί με τον ίδιο τρόπο των μυών των ώμων ή των γνάθων σου. Σφίγγοντάς τους κατά τη διάρκεια των περιόδων άγχους.

Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών;

Η ανάπτυξη των μαλλιών είναι το μεγαλύτερο όφελος που σχετίζεται με το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής. Κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί της έρευνας και της φροντίδας μαλλιών.

Τα όμορφα, ισχυρά μαλλιά εξαρτώνται από την καλή κυκλοφορία του αίματος, τη σωστή διατροφή και ένα υγιές και ελαστικό τριχωτό της κεφαλής. Αυτό που θεωρητικά συμβαίνει με τακτικά μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, είναι ότι η επιπλέον προσοχή βοηθά στην ενθάρρυνση της ροής του αίματος στην περιοχή, φέρνοντας μαζί του οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για τα μαλλιά. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν «σφιγμένο» τριχωτό της κεφαλής, καθώς η ένταση των μυών μπορεί συχνά να αναστέλλει τη σωστή ροή του αίματος στην περιοχή.

Σε μια μελέτη του 2016, ένας μικρός αριθμός ανδρών έκαναν καθημερινά μασάζ τριχωτού της κεφαλής. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση του πάχους των μαλλιών. Μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι από τους 300 περίπου συμμετέχοντες που ακολούθησαν μια συγκεκριμένη ρουτίνα μασάζ, σχεδόν το 70% ανέφερε βελτιωμένο πάχος μαλλιών στο τέλος.

Ποια είναι τα άλλα οφέλη;

Μειώνει τις ορμόνες του στρες: Τα μασάζ μπορούν να μειώσουν το άγχος και να ενισχύσουν τη διάθεση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη εργαζομένων γυναικών γραφείου διαπίστωσε ότι το μασάζ τριχωτού της κεφαλής δύο φορές την εβδομάδα είχε επιδράσεις στις ορμόνες του στρες, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Μη ξεχνάς ότι το στρες επίσης,  είναι ο κύριος συντελεστής της τριχόπτωσης.

Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Πολλές έρευνες συνδέουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού με τη θεραπεία μασάζ (αν και δεν έχουν δοκιμαστεί ειδικά στο τριχωτό της κεφαλής). Η πιο διάσημη μελέτη αυτού του φαινομένου έδειξε ότι η τακτική θεραπεία μασάζ προσφέρει “μετρήσιμες αλλαγές στην ανοσολογική και ενδοκρινική απόκριση του σώματός”, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βελτιώνει τη φυσική θεραπευτική ικανότητα: Αυτό ξαναγυρίζει στην κυκλοφορία του αίματος. Η απόκριση επούλωσης πληγών συνδέεται με τα κύτταρα του αίματος και τα θρεπτικά συστατικά που το παράγονται στην περιοχή. Γι ‘αυτό εάν η κυκλοφορία σου είναι πιο αργή σε ένα μέρος του σώματος, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί μια πληγή.

Μειώνει τον πόνο και την ταλαιπωρία: Εάν η ένταση του τριχωτού της κεφαλής σου συνοδεύεται από πόνο (όπως πονοκεφάλους) στην περιοχή, τα τακτικά μασάζ μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση αυτού του φαινομένου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ πολλοί τύποι μασάζ είναι αδύνατο να τους κάνεις σωστά (για παράδειγμα πλάτη ή ώμο), αυτό είναι εύκολο να το ελέγξεις μόνη σου, καθιστώντας το έτσι εύκολο, να το δοκιμάσεις το μεσημέρι εάν χρειάζεσαι οποιοδήποτε από τα παραπάνω οφέλη.

Πώς θα κάνεις μασάζ τριχωτού της κεφαλής;

Χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου (όχι τα νύχια) για να ασκήσεις μεσαία πίεση στο τριχωτό της κεφαλής σου, σε κυκλική κίνηση. Μπορείς σίγουρα να προσθέσεις μερικές περιστροφές σε αυτό εάν το επιθυμείς. Εκείνοι με ένα σφιχτό ή τεταμένο τριχωτό της κεφαλής θα χρειαστούν λίγο βαρύτερο χέρι από εκείνους που απλώς έχουν λιγότερη ένταση στην περιοχή – γι ‘αυτό παίξε με τη δύναμη των δακτύλων σου ή ακόμα επένδυσε σε ένα εργαλείο όπως μια χτένα νεφρίτη. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή μασάζ τριχωτού της κεφαλής (πολλές από τις οποίες έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο ντους). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια συσκευή μασάζ τριχωτού κατά το πλύσιμο των μαλλιών σου ή έξω από το ντους με το αγαπημένο σου λάδι μαλλιών.

Μιλώντας για λάδια, υπάρχουν πολλές επιλογές. Και επειδή ένας από τους κύριους λόγους για να δοκιμάσεις ένα μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής είναι η ανάπτυξη των μαλλιών, δοκίμασε να το ενισχύσεις με αιθέρια έλαια που είναι υγιή για τα μαλλιά, όπως αυτά από ξύλο κέδρου ή δεντρολίβανο. Πάντα φρόντισε να αραιώσεις τα αιθέρια έλαια! Μπορείς να τα προσθέσεις στο αγαπημένο σου λάδι ανάμειξης και στη συνέχεια να τα εφαρμόσεις στο τριχωτό της κεφαλής σου πριν από το μασάζ.

Πότε και πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής;

Μπορούν να γίνουν καθημερινά ή εβδομαδιαία. Καθημερινά πιθανότατα θα σου δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης μαλλιών – η συνέπεια είναι το κλειδί στην ομορφιά, όπως συμβαίνει στα περισσότερα πράγματα – οπότε καλύτερα να προσπαθήσεις να το τηρήσεις. Ωστόσο, εάν ψάχνεις περισσότερο να χαλαρώσεις μπορείς σίγουρα να το κάνεις λιγότερο συχνά.

Το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής είναι επίσης μια ωραία δραστηριότητα για τα ζευγάρια, ώστε να το κάνουν ενώ χαλαρώνουν πριν από το κρεβάτι ή ενώ παρακολουθούν τηλεόραση.

featured photo: Τwenty20.com/LIGHTITUP