H Σατυανάντα γιόγκα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ολιστικό σύστημα της γιόγκα το οποίο είναι κατάλληλο για όλους, από αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Συνδυάζει την κλασσική γνώση με τη βιωματική κατανόηση και την προσαρμογή της επιστήμης τής γιόγκα στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Η Σατυανάντα Γιόγκα περικλείει όλους τους κύριους κλάδους της γιόγκα, συμπεριλαμβανομένης της χάθα γιόγκα (το μονοπάτι του εξαγνισμού των συστημάτων του σώματος και της εξισορρόπησης της ενέργειας), κάρμα γιόγκα (το μονοπάτι της υπηρεσίας), μπάκτι γιόγκα (το μονοπάτι της καρδιάς και των συναισθημάτων), γκυάνα γιόγκα (το μονοπάτι της γνώσης) και ράτζα γιόγκα (το μονοπάτι του διαλογισμού και της διαχείρισης του νου).

Η Σατυανάντα Γιόγκα αναφέρεται συχνά ως η γιόγκα του «Κεφαλιού, της Καρδιάς και των Χεριών», η σύνδεση των οποίων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Το κεφάλι αντιπροσωπεύει τις σκέψεις, η καρδιά τα συναισθήματα και τα χέρια τη δημιουργικότητα σε δράση. Η αληθινή ή υψηλότερη κατάσταση της γιόγκα επιτυγχάνεται όταν οι τρεις αυτές πτυχές είναι ισορροπημένες και συνδεδεμένες.

Το Σατυανάντασραμ Ελλάδος είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1977 από την Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι. Σήμερα βρίσκεται στην Παιανία. Περιλαμβάνει το άσραμ και δύο Διαλογιστικά Κέντρα Σατυανάντα Γιόγκα, στην Παιανία και Θεσσαλονίκη, ενώ το Κέντρο των Αθηνών βρίσκεται σε μεταστέγαση. Επίσης σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν ανεξάρτητα Κέντρο Γιόγκα και εισηγητές γιόγκα του Συστήματος Σατυανάντα.

Γιορτάζουμε σήμερα 40 χρόνια δράσης της Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα και 40 χρόνια από την ίδρυση του πρώτου άσραμ στην Ελλάδα από την Σουάμι Σιβαμούρτι. Η εξάπλωση της Σατυανάντα γιόγκα στη χώρα μας, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη οφείλεται στον Σουάμι Σατυανάντα, ο οποίος ενέπνευσε την Σουάμι Σιβαμούρτι να έρθει στην Ελλάδα και να διαδόσει τη γιόγκα στους Έλληνες.

Τι περιλαμβάνουν οι δράσεις 

Το Σατυανάντασραμ στην Παιανία ως ένα από τα πρώτα του είδους του στην Ευρώπη, παρέχει την δυνατότητα να μείνει κάποιος στις εγκαταστάσεις για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζήσει από κοντά τα οφέλη του παραδοσιακού γιογκικού τρόπου ζωής.

Στο άσραμ μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ποικιλία σεμιναρίων γύρω από την γιόγκα. Όπως σεμινάρια κρίγια γιόγκα, τάτουα σούντι, διαλογισμού, αποτοξίνωσης, γιόγκα νίτρα του συστήματος Σατυανάντα, ράτζα γιόγκα, νάντα γιόγκα, χάθα γιόγκα, τσάκρα σούντι, κουνταλίνι γιόγκα και άλλα. Επίσης να έχει την εμπειρία να γιορτάσει γιογκικές γιορτές και να παρακολουθήσει συζητήσεις με ερωτήσεις και απαντήσεις (σάτσανγκ) με την Σουάμι Σιβαμούρτι.

Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση σε υποψήφιους εισηγητές γιόγκα στο σύστημα Σατυανάντα πιστοποιημένους ταυτόχρονα και στο μητρώο της Yoga Alliance. Το Σαντυαναντασραμ Ελλάδος συνδέεται με το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Επιστήμη της Γιόγκα (Bihar Yoga Bharati, BYB), στο Μονγκύρ, του Μπιχάρ, της Ινδίας.

Τέλος, στο άσραμ μπορεί επίσης κάποιος να εκπαιδευτεί στη Σαννυάσα – έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, με σκοπό τη διαχείριση του νου και την κατανόηση του εαυτού.

Φέτος, στο πλαίσιο των εορτασμών των 40 χρόνων, η ιδρύτρια του Σατυανάντασραμ, Σουάμι Σιβαμούρτι ξεκίνησε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα σε περίπου 20 πόλεις, με ενημερωτικές ομιλίες με θέμα Γιόγκα: η Επιστήμη της Ζωής και ελεύθερη είσοδο. Το αποκορύφωμα αυτής της περιοδείας θα είναι το εορταστικό 1ο Φεστιβάλ Σατυανάντα Γιόγκα στην Αίγλη στις 19 του μήνα.

Περισσότερα εδώ: 1ο Φεστιβάλ Σατυανάντα Γιόγκα

22788893_858280581012326_3151761654293485433_n

Ποιος είναι ο στόχος του event

Στόχος του event είναι να γιορτάσουμε με όλους εσάς τα 40 χρόνια παρουσίας και δράσης της Σατυανάντα Γιόγκα και του Σατυανάντασραμ. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή για τον κόσμο της Σατυανάντα Γιόγκα και μια μεγάλη γιορτή της επιστήμης της γιόγκα.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει εργαστήρια που υπάγονται σε όλους τους κλάδους της γιόγκα. Έτσι σκοπός είναι να μάθει ο κόσμος ποιοι είναι οι κλάδοι της γιόγκα και ποιους στόχους έχει ο κάθε ένας από αυτούς. Σκοπός είναι να μεταδώσουμε στον κόσμο την ορθή γνώση γύρω από την επιστήμη της γιόγκα. Η γιόγκα έχει γίνει γνωστή σε όλους, γνωρίζουμε όμως όλοι τι πραγματικά είναι η γιόγκα;

Επίσης στο Φεστιβάλ αυτό θα δώσουμε έμφαση στην πρακτική εφαρμογή της γιόγκα στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι για παράδειγμα θα υπάρχουν εργαστήρια που θα παρουσιάζουν γιογκικές κάψουλες για την σπονδυλική στήλη, για υγεία και ευεξία, για αντιμετώπιση του στρες και της έντασης. Η γιογκική κάψουλα είναι μια συγκεκριμένη σειρά προσωπικής πρακτικής που αποτελείται από πρακτικές που είναι απλές στην εκτέλεση και χρειάζονται μόνο 10-20 λεπτά για να ολοκληρωθούν. Οι γιογκικές κάψουλες προσφέρουν οφέλη σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης για υγεία, ευεξία και ανάταση και με αυτές ο καθένας μπορεί να ενσωματώσει τη γιόγκα εύκολα και αποτελεσματικά στην καθημερινή ζωή και να βιώσει τα οφέλη.

Το αποκορύφωμα του φεστιβάλ θα είναι ο διαλογισμός που θα καθοδηγήσει η ίδια η Σουάμι Σιβαμούρτι για την διαχείριση των συναισθημάτων και η ομιλία της που θα κλείσει και την ημερίδα με θέμα Γιόγκα: η Επιστήμη της Ζωής. Ο γενικότερος στόχος είναι να έρθει ο κόσμος σε επαφή με τις τεχνικές της γιόγκα που μπορούν να επιδράσουν στον τρόπο που σκεφτόμαστε, δρούμε και συμπεριφερόμαστε, για να επιτευχθεί μεγαλύτερη επίγνωση στην ζωή, εσωτερική ευτυχία και αρμονία σε όλα τα επίπεδα.

Η γιόγκα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 

Η γιόγκα πλέον ανήκει στο λεξιλόγιο της ελληνικής οικογένειας. Στην δεκαετία του 1980, όταν η Σουάμι Σιβαμούρτι ήρθε στην Ελλάδα, ήταν μια άγνωστη λέξη. Σήμερα η γιόγκα έχει απενοχοποιηθεί από προκαταλήψεις του παρελθόντος. Όλοι ξέρουν ότι δεν είναι θρησκεία, ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο που ζεις για να κάνεις γιόγκα, ούτε να απομονωθείς σε κάποια σπηλιά, δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος. Όλοι ξέρουν ότι η γιόγκα δεν είναι για λίγους, αλλά για όλους, είναι ένα εργαλείο για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Αυτό που έχει όμως συμβεί στην Δύση και στην Ελλάδα, είναι ότι η γιόγκα έχει κατά κύριο λόγο παρουσιαστεί σαν ασκήσεις του σώματος και αναπνοής. Αυτή είναι μια παρερμηνεία του σήμερα, γιατί οι ασκήσεις του σώματος και της αναπνοής αποτελούν μόνο το 7% της γιόγκα. Το μεγαλύτερο μέρος της αφορά στην διαχείριση του νου, στο πώς θα δαμάσουμε την τεράστια δύναμη που έχουμε μέσα μας και πώς θα αφυπνίσουμε το δυναμικό μας.

Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα έχει μεγάλη διάδοση στην Ελλάδα. Η λέξη γιόγκα αναφέρεται σε περιοδικά, σε βιβλία, την ακούμε στην τηλεόραση και έχει γίνει μια οικογενειακή λέξη. Όλοι ξέρουν την λέξη γιόγκα. Και σήμερα υπάρχει μια υπερπροσφορά. Έχουν εμφανιστεί πολλοί δάσκαλοι, έχουν ανοίξει πολλά Κέντρα Γιόγκα και πολλές Σχολές. Αυτό έχει τη θετική του πλευρά αλλά έχει και μειονεκτήματα. Το θετικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στον δρόμο της γιόγκα, ο οποίος είναι ένας δρόμος αυτοεξέλιξης ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Το μειονέκτημα είναι ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης και άλλων παραγόντων δεν έχουν όλοι οι δάσκαλοι την ορθή και άρτια εκπαίδευση για να μεταφέρουν ένα τόσο βαθύ σύστημα όπως είναι η γιόγκα. Έτσι καλείται ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να διακρίνει πού θα διδαχθεί με υπευθυνότητα την αυθεντική γιόγκα.

Το μήνυμα

Σύμφωνα με την γιόγκα κάθε ένας από εμάς είναι τέλειος, μέσα του βρίσκεται η χαρά, η ευτυχία, η γνώση, όλη η ομορφιά είναι μέσα μας. Η επιστήμη της γιόγκα μας βοηθάει να συνδεθούμε με αυτήν την εσωτερική μας ομορφιά! Η λέξη όμορφο σημαίνει ότι η τέλεια ανεκδήλωτη ομορφιά λαμβάνει μορφή, εκδηλώνεται μέσω της ύλης… μέσα από όλους τους Ανθρώπους. Από εμάς εξαρτάται ποιες πτυχές της ομορφιάς που έχουμε μέσα μας επιτρέπουμε στον εαυτό μας να φέρει προς τα έξω.

Όταν ο Μιχαήλ Άγγελος ρωτήθηκε πώς δημιούργησε τον Δαβίδ, είπε: «Δεν δημιούργησα τον Δαβίδ. Το άγαλμα του Δαβίδ ήταν ήδη στην πέτρα. Αυτό το όμορφο άγαλμα ήταν ήδη στο μάρμαρο. Το μόνο που έκανα ως γλύπτης ήταν να αφαιρέσω όλο το ξένο μάρμαρο για να αποκαλύψω το σχήμα. Και τότε αυτή η όμορφη μορφή που την ονομάζουμε σήμερα Δαβίδ ήταν εμφανής».