Το comparethemarket.com.au ανέλυσε δημοφιλή road trips σε όλο τον κόσμο για να αποκαλύψει τις πιο φιλικές προς τα ηλεκτρικά οχήματα με βάση τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικών φορτιστών στη διαδρομή.

Με την αύξηση της δημοτικότητας των ηλεκτρικών οχημάτων, τα δίκτυα φόρτισης παγκοσμίως βελτιώνονται σταθερά, επιτρέποντας στους οδηγούς EV να βγουν στο δρόμο και να εξερευνήσουν δημοφιλείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Αλλά πόσες φορές θα χρειαστεί να φορτίσετε το όχημά σας για να ολοκληρώσετε τα πιο φημοφιλή ταξίδια σε όλο τον κόσμο;

Σύμφωνα με την έρευνα τα 14 πιο φιλικά οδικά ταξίδια για EVs σε όλο τον κόσμο είναι τα εξής:

*Με βάση τη μέση εμβέλεια του Tesla Model Y, του best seller2 EV μοντέλου του 2022, (331 μίλια)

Πρώτη ως η πιο φιλική προς τα EV διαδρομή είναι η ακτή Αμάλφι στη Νότια Ιταλία, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια αναρτήσεις στο Instagram και διαθέτει πάνω από 33 μίλια κρυστάλλινων νερών και εμβληματική ιταλική ιστορία, όπως ο Βεζούβιος. Η γραφική διαδρομή διαθέτει 23 φορτιστές EV και οι ταξιδιώτες θα χρειαστούν μόνο το ένα δέκατο της μιας φόρτισης για να ολοκληρώσουν το ταξίδι. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα οδικά ταξίδια στην κατάταξη, αλλά υπάρχουν πολλά μέρη για φόρτιση κατά μήκος της διαδρομής, γεγονός που το καθιστά δημοφιλή επιλογή για τους οδηγούς EV.

Η δεύτερη διαδρομή στην κατάταξη είναι ένα από τα πιο εμβληματικά οδικά ταξίδια στις ΗΠΑ: Big Sur. Αυτή η διαδρομή μήκους 74,9 μιλίων στην ακτή της Καλιφόρνιας διαθέτει πολλές στροφές και ανατροπές, ιδανική για όσους αναζητούν μια απαιτητική διαδρομή οδήγησης. Το Big Sur διαθέτει 6 φορτιστές EV κατά μήκος της διαδρομής και απαιτεί μόνο 0,23 φορτίσεις κατά μέσο όρο για ένα EV για να κάνει το ταξίδι. Η δημοτικότητα της όμορφης πανοραμικής του θέασης μπορεί να εξηγήσει γιατί το #bigsur έχει πάνω από 1,5 εκατ. hashtags στο Instagram!

Στην τέταρτη θέση, με 232.593 αναρτήσεις στο Instagram, 31 φορτιστές EV και μέσο όρο 0,47 απαιτούμενων φορτίσεων, βρίσκεται η Ήπειρος. Η διαδρομή – η οποία ξεκινά από το Παπίγκο και καταλήγει στην Πάργα – εκτείνεται σε 252,61 χιλιόμετρα (157 μίλια) και καλύπτει παραλίες, κάστρα, φαράγγια και όλα τα ενδιάμεσα.

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου, με την πόλη της να στεγάζεται μέσα σε τείχη κάστρου. Από εδώ, μπορείτε να πάρετε το πλοίο για τη λίμνη Παμβώτιδα, με τα χαριτωμένα εστιατόρια και καφετέριες της. Θα πρέπει επίσης να ανεβείτε στο όρος Τύμφη, όπου μπορεί να δείτε χιόνι, και να βεβαιωθείτε ότι θα περάσετε τη μέρα σας στην παραλία. Η παραλία Μονολίθι, κοντά στην Πρέβεζα, εκτείνεται σε μήκος 22 χιλιομέτρων, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης!

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Adrian Taylor, Γενικός Διευθυντής Γενικών Ασφαλίσεων της Comparethemarket AU, αναφέρει: “Με τα ηλεκτρικά οχήματα να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, πολλοί ιδιοκτήτες EV θα αναζητήσουν να εξερευνήσουν τον κόσμο με έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Για όσους θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μεταβούν σε ηλεκτρικό όχημα, ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα να κάνουν ένα οδικό ταξίδι με την άνεση του αυτοκινήτου τους με βεβαιότητα”.

“Με την ικανότητά τους να εξαλείφουν τις εκπομπές καυσίμων και να μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, η μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό όχημα έχει πολλά οφέλη για τον πλανήτη, αλλά το ταξίδι σε μεγάλες αποστάσεις με ένα ηλεκτρικό όχημα μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα ηλεκτρικό όχημα, είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη σας το κόστος φόρτισης όταν ζυγίζετε τις επιλογές σας, καθώς αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το τιμολόγιο ενέργειας στην περιοχή σας”.

Η έρευνα απαριθμεί δημοφιλή οδικά ταξίδια σε όλο τον κόσμο και τον αριθμό των φορτιστών EV κατά μήκος της διαδρομής τους, για να δείτε αν είναι κατάλληλα για ένα οδικό ταξίδι με EV. Αρχικά, μια λίστα με 14 οδικά ταξίδια προήλθε από μια λίστα με βάση τον συνολικό αριθμό των hashtags του Instagram. Στη συνέχεια, συγκεντρώθηκε το μήκος κάθε διαδρομής και ο αριθμός των φορτιστών EV σε απόσταση δύο μιλίων από τις διαδρομές από το plugshare.com. Ορισμένες πλήρεις διαδρομές δεν ήταν διαθέσιμες λόγω αποκλεισμού δρόμων, επομένως η διαδρομή υπολογίστηκε ως δύο ή περισσότερες ξεχωριστές μικρότερες διαδρομές (Big Sur, Pacific Coast Highway).

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η εμβέλεια του πιο δημοφιλούς αυτοκινήτου EV από το 2022 για τον υπολογισμό του εκτιμώμενου αριθμού πλήρων φορτίσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του οδικού ταξιδιού. Το αυτοκίνητο EV με τις περισσότερες πωλήσεις του 2022 ήταν το “Tesla Model Y”, με εμβέλεια “331 μίλια”.

Τα hashtags του Instagram για κάθε διαδρομή συλλέχθηκαν από τις 07 έως τις 17/03/2023.