Ο Γιάννης Κακλέας είναι ένας σκηνοθέτης που πάντα μας χαρίζει εξαιρετικά θεάματα. Αυτή τη φορά σκηνοθετεί το Ρινόκερο του Ιονέσκο. Σίγουρα ένα δύσκολο έργο και από πλευράς ερμηνείας, αλλά και σκηνοθετικής απόδοσης. Πρωταγωνιστές είναι ο Άρης Σερβετάλης και η Έλλη Τρίγγου.

Ο Άρης Σερβετάλης τα τελευταία χρόνια μας έχει εκπλήξει με τις ερμηνείες του, έχει αγαπηθεί από το κοινό τόσο από τη συμμετοχή του στη θεατρική σκηνή όσο και στην τηλεόραση. Από την άλλη η Έλλη Τρίγγου είναι μία εξίσου ταλαντούχα ηθοποιός. Παρά το νεαρό της ηλικίας της κατάφερε να αποσπάσει το Βραβείο β’ γυναικείου ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Σίγουρα οι δύο ηθοποιοί καθώς και το υπόλοιπο καστ της παράστασης είναι αντάξια του έργου.

Ο Ρινόκερος

Ο «Ρινόκερος» είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Που τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν σκλάβο του συστήματος. Γράφτηκε από τον Ευγένιο Ιονέσκο το 1959. Το έργο ανήκει στη θεατρική σχολή γνωστή ως Θέατρο του Παραλόγου. Δηλαδή το θέμα του και οι τεχνικές πηγαίνουν πέρα από κάθε είδος παραλογισμού. Είναι και ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ίδιο το συγγραφέα.

Η Υπόθεση

Kατά τη διάρκεια των τριών πράξεων του έργου οι κάτοικοι μιας μικρής, επαρχιακής Γαλλικής πόλης μεταμορφώνονται σε Ρινόκερους. Τελικά ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο κεντρικός χαρακτήρας Μπερανζέ. Είναι μια πανανθρώπινη μορφή σε σύγχυση ανάμεσα στα ζώα, που συνέχεια επικρίνεται ότι πίνει και αργεί. Το έργο συνήθως ερμηνεύεται ως αντίδραση και κριτική στην αιφνίδια έξαρση. Αντιστέκεται στο Φασισμό και το Ναζισμό κατά τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και διερευνά σύγχρονα ζητήματα, όπως είναι ο κομφορμισμός, του πολιτισμού, των μαζικών κινημάτων, της φιλοσοφίας και της ηθικής.

Viva.gr

Το γέλιο

Μόνο το γέλιο δεν σέβεται κανένα ταμπού. Μόνο το γέλιο αναχαιτίζει τη δημιουργία μιας κατάστασης ολοκληρωτισμού. Μόνο το κωμικό μπορεί να μας δώσει δύναμη να αντέξουμε την τραγωδία της ύπαρξης. Ιονέσκο  

Πληροφορίες Παράστασης

Θέατρο Κιβωτός

Πειραιώς 115, Αθήνα (Γκάζι),

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103427426

5 Οκτωβρίου – 15 Δεκεμβρίου

Πρεμιέρα: Σάββατο 5 Οκτωβρίου, 21:00

Τετάρτη: 20:00 Πέμπτη, Παρασκευή: 21:00 Σάββατο: 18:00 και 21:00 Κυριακή: 20:00

Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος 12 – 18 ευρώ