Αν μέχρι τώρα είχες στο μυαλό σου τη ρικότα σαν το «άλλο» τυρί στα λαζάνια και στις πίτες, ήρθε η ώρα να της δώσεις ξανά το χώρο που της αξίζει στο ψυγείο σου. Πλέον, δεν θεωρείται απλώς light ή «για δίαιτα», αλλά ένα από τα πιο πολυμορφικά, θρεπτικά και stylish συστατικά στην καθημερινή σου διατροφή, ειδικά αν θες κάτι που συνδυάζει γεύση και πρωτεΐνη.
Η ρικότα είναι ένα ιταλικό τυρί που φτιάχνεται από τον ορό γάλακτος — το υγρό που μένει όταν παρασκευάζεται κάποιο άλλο τυρί. Αυτό την καθιστά πιο ελαφριά σε λιπαρά, πιο ήπια σε γεύση και πιο πλούσια σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα τυριά. Δεν είναι τυχαίο ότι θυμίζει περισσότερο υφή κρέμας παρά κάτι συμπαγές.
Σκέψου το σαν το πιο zen μέλος της οικογένειας των τυριών: διακριτικό, ήπιο, γεμάτο θρεπτικά και έτοιμο να ταιριάξει με όλα.
Γιατί μιλάει όλος ο κόσμος (ξανά) για τη ρικότα;
Η ρικότα επανέρχεται στο προσκήνιο ως το ιδανικό τυρί για όσους ψάχνουν έξυπνες εναλλακτικές για ένα high-protein snack χωρίς υπερβολές. Πολλοί την προτιμούν πλέον αντί για γιαούρτι, cottage cheese ή ακόμα και cream cheese, γιατί έχει πιο ήπια γεύση, πιο ελαφριά υφή και κυρίως, περίπου 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι.
Είναι για σένα που θέλεις να ξεκινήσεις τη μέρα σου με κάτι πιο light, που να χορταίνει χωρίς να σε βαραίνει. Για σένα που αγαπάς τη μαγειρική, αλλά βαριέσαι τις υπερσύνθετες συνταγές. Για σένα που απολαμβάνεις τη στιγμή που αλείφεις κάτι σε μια φέτα ψωμί και αυτό το κάτι είναι creamy, νόστιμο και θρεπτικό.
Πώς θα την εντάξεις εύκολα στην καθημερινότητά σου
Η μαγεία της ρικότα είναι πως goes with everything. Μπορείς να τη βάλεις:
-
Πρωί: σε μια φρυγανισμένη φέτα ψωμί με μέλι και καρύδια ή με φρέσκα φρούτα και λίγη κανέλα
-
Μεσημέρι: σαν topping σε ένα bowl με κινόα, ψητά λαχανικά και βαλσαμικό
-
Βράδυ: μέσα σε μια ομελέτα ή επάνω σε μια πίτα αντί για φέτα
-
Γλυκό: σε μια ελαφριά τάρτα με φρούτα ή σε pancakes αντί για σαντιγί
Αν νιώθεις δημιουργική, μπορείς να τη συνδυάσεις με μυρωδικά (όπως θυμάρι ή βασιλικό), λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι για ένα απλό dip ή spread που ταιριάζει παντού. Trust us, θα γίνει το comfort στοιχείο του καλοκαιρινού σου τραπεζιού.
Αν αποφασίσεις να την προσθέσεις στο ψυγείο σου, φρόντισε να διαλέγεις εκδοχές όσο το δυνατόν πιο φρέσκες, με λίγα συστατικά. Ιδανικά, θα πρέπει να διατηρεί τη φυσική της γεύση, χωρίς υπερβολικό αλάτι ή πρόσθετα. Είναι ένας απλός τρόπος να δώσεις στον εαυτό σου κάτι θρεπτικό, χωρίς να καταφύγεις σε βιομηχανοποιημένες λύσεις.
Στην εποχή όπου η πρωτεΐνη έχει γίνει εμμονή και τα “υγιεινά” τρόφιμα συχνά ξεχνούν τι θα πει απόλαυση, η ρικότα μοιάζει με ήρεμη υπενθύμιση πως μπορούμε να έχουμε και τα δύο: τροφή που μας κάνει καλό, και γεύση που κάνει καλό.