Η ρετινόλη (γνωστή και ως βιταμίνη Α) μπορεί να αλλάξει το δέρμα και την περιποίησή σου. Συγκεκριμένα, αντιστρέφει τη δερματική φθορά, μειώνει τη συμφόρηση και συνδράμει σε μια πιο φωτεινή και ομοιόμορφη επιδερμίδα! Γι’ αυτό και την αγαπάμε άλλωστε.

Ωστόσο, αν την έχεις δοκιμάσει, γνωρίζεις ότι μπορεί να συνοδεύεται από αίσθηση ξηρότητας και ξεφλούδισμα. Γνωστή ως “κάθαρση της ρετινόλης”, αυτή η χρονική περίοδος μπορεί να είναι αρκετή για να τρομάξει ακόμα και τις μεγαλύτερες λάτρεις του skincare.

Ευτυχώς, όμως είναι μια απόλυτα φυσιολογική διαδικασία. Διάβασε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη ρετινόλη και τη χρήση της.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση ρετινόλης;

Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την επιτάχυνση του κυτταρικού κύκλου εργασιών, την απολέπιση των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος και την ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου. Επιπλέον, μειώνει το φράξιμο των πόρων και τις φλεγμονές. Ακόμα, είναι γνωστή ως το χρυσό πρότυπο για την καταπολέμηση της ακμής και του συμφορημένου δέρματος (μαύρα/λευκά στίγματα) λόγω των αντιμικροβιακών, αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Τέλος, είναι ένα απίστευτο αντιγηραντικό συστατικό, καθώς μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, τη μελάγχρωση, τους μεγάλους πόρους ενώ βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Τι είναι η κάθαρση του δέρματος που προκαλεί η ρετινόλη;

Η κάθαρση του δέρματος συμβαίνει όταν τα νέα συστατικά, όπως η ρετινόλη, προωθούν τον αυξημένο κυτταρικό κύκλο εργασιών, ο οποίος προκαλεί απόφραξη και επιδείνωση των ξεσπασμάτων.

Η ρετινόλη προάγει την κυτταρική ανανέωση. Έτσι, φέρνει νέα, υγιή κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα παλιά, νεκρά κύτταρα. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία, “καθαρίζει” όλα τα υπόλοιπα υπολείμματα που κρύβονται κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας ξαφνικά ξεσπάσματα.

Σε αντίθεση με άλλες λύσεις που απλώς καλύπτουν τα σημάδια γήρανσης, τα προϊόντα ρετινόλης, (συνταγογραφούμενα ή μη) επιδιορθώνουν πραγματικά τις αιτίες της γήρανσης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα που έχει υποστεί θεραπεία με ρετινόλη δεν φαίνεται απλώς νεότερο, αλλά είναι νεότερο. Τουλάχιστον, σε κυτταρικό επίπεδο. Χάρη στην ενίσχυση του κυτταρικού κύκλου εργασιών, η ρετινόλη μπορεί να εξομαλύνει τις λεπτές γραμμές, τον τόνο του δέρματος και τις κηλίδες γήρανσης και να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος. Έτσι, προσδίδει μια πιο νεανική λάμψη στην επιδερμίδα.

Η κάθαρση σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα ρετινόλης;

Μην ανησυχείς, η κάθαρση είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Το δέρμα σου θα βελτιωθεί αν επιμείνεις και όχι αν διακόψεις τη χρήση ρετινόλης. Παράλληλα, είναι αλήθεια ότι τα ρετινοειδή ξηραίνουν το δέρμα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ιδίως σε όσους έχουν ξηρό δέρμα. Αυτό είναι διαφορετικό από την κάθαρση και μπορεί να επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο, ξεκίνα χρησιμοποιώντας τη 2-3 φορές την εβδομάδα, αυξάνοντας σταδιακά τη χρήση της. Φυσικά, μην αμελήσεις την ενυδατική σου κρέμα και το αντηλιακό σου το πρωί.

Πόσο διαρκεί συνήθως η κάθαρση;

Η κάθαρση μπορεί να διαρκέσει μεταξύ 2-4 εβδομάδες. Κατά μέσο όρο, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται μετά τον πρώτο μήνα χρήσης της ρετινόλης. Όμως, η αποτελεσματικότητά της καθορίζεται και από τη σύνθεση και τη δύναμη του προϊόντος που έχεις επιλέξει.

Πώς να ξεκινήσεις τη χρήση της ρετινόλης με ασφάλεια;

Ξεκίνα με ρετινόλη ασθενέστερης ισχύος, αυξάνοντας την ισχύ με την πάροδο του χρόνου, καθώς γίνεται πιο ανεκτικό το δέρμα σου. Θα καταλάβεις όταν είναι καιρός να αυξήσεις την ισχύ της ρετινόλης αν νιώθεις ότι το προϊόν δεν λειτουργεί πια.

Καθώς όμως είναι ένα ιδιαίτερα δραστικό συστατικό, είναι συνετό να συμβουλευτείς έναν ειδικό για να σε κατευθύνει για τη σωστή χρήση της, είτε είσαι αρχάρια ή πιο έμπειρη χρήστης ρετινόλης.