Αν ψάχνεις απεγνωσμένα τρόπους να χαλαρώσεις διανοητικά, σωματικά και συναισθηματικά, ήρθε η ώρα να μάθεις για τη restorative yoga. Η restorative yoga, ένας πιο ήπιος τρόπος άσκησης από άλλα είδη yoga, συμπεριλαμβάνει διάφορα βοηθητικά αντικείμενα και σου επιτρέπει να κάνεις μερικές στάσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Αν είσαι έτοιμη να χαλαρώσεις αρκετά, η restorative yoga είναι η καλύτερη επιλογή. Πριν όμως προετοιμαστείς για το επόμενο βήμα της χαλάρωσης -είτε σε κάποιο studio yoga είτε μέσω διαδικτύου- μάθε ακριβώς τι περιλαμβάνει αυτό το είδος yoga, τα πιθανά οφέλη στην υγεία και ποια τα οφέλη της άσκησης.

Τι είναι η restorative yoga;

“Κάνοντας restorative yoga, εξασκείς κάποιες ξεκουραστείς στάσεις που έχουν σκοπό να ηρεμήσουν το σώμα και δημιουργήσουν ένα αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης,” αναφέρει η Calet Alyssa, δασκάλα yoga, στο Mind Body Green.

Από πού προέρχεται αυτό το είδος yoga; Σύμφωνα με το “Restorative Yoga for Life” της Gail Boorstein Grossman, προέρχεται από τον B. K. S. Iyengar, master δάσκαλο της yoga, ο οποίος εισήγαγε τη χρήση βοηθητικών αντικειμένων ώστε να μην υπάρχει πίεση την ώρα των ασκήσεων. 

Σήμερα, η restorative yoga χρησιμοποιεί διάφορα βοηθητικά αντικείμενα όπως μαξιλάρια, και στρώματα, ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια στάση για περισσότερη ώρα. Αυτό το είδος yoga δεν αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των σωματικά απαιτητικών στάσεων αλλά στην χαλάρωση του σώματος και του μυαλού.

“Το ωραίο με αυτό το είδος yoga είναι ότι δεν απαιτείται κάποια μυϊκή ικανότητα, ώστε οι μύες να μπορούν να χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια της άσκησης,” αναφέρει η Lisa Maria, υπεύθυνη του YogaWorks και δασκάλα yoga. Στο μάθημα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλου είδους βοηθήματα όπως ασκήσεις οραματισμού, ανάγνωση ποίησης και ασκήσεις αναπνοής.

Ποια τα οφέλη;

Σύμφωνα με την Alyssa, είναι ο καλύτερος τρόπος να χαλαρώσεις και να ανακουφίσεις το σώμα σου. Αλλά πέρα από την χαλάρωση, τι άλλα οφέλη έχει για την υγεία; 

  1. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου για μερικούς ανθρώπους. Διεξάχθηκε έρευνα που πήραν μέρος 410 άτομα που θεραπεύτηκαν από τον καρκίνο (το 95% των οποίων ήταν γυναίκες) η οποία έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος yoga διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Εξετάστηκαν άτομα που δεν έκαναν yoga και άτομα που έκαναν hatha και restorative στάσεις, αποδείχθηκε ότι οι δεύτεροι είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Βέβαια η έρευνα έγινε σε έναν πολύ συγκεκριμένο πληθυσμό ατόμων και δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί σε ένα πιο γενικό πλήθος. Ωστόσο, το τελικό συμπέρασμα ήταν πώς βοήθησε.
  2. Μείωση του άγχος στο χώρο εργασίας. 200 γυναίκες από την Ιαπωνία, νοσοκόμες στο επάγγελμα, εξετάστηκαν στο πώς η restorative yoga βοηθάει σε μία νυχτερινή βάρδια. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, ακόμα κι αν αναφερόταν σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.
  3. Μείωση βάρους σε παχύσαρκους ανθρώπους. Σε έρευνα που έγινε σε 171 παχύσαρκες γυναίκες που πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα yoga διάρκειας 48 εβδομάδων, αποδείχτηκε ότι υπήρξε μείωση βάρους  και σπλαχνικού λίπους.

Πώς είναι μία τάξη restorative yoga;

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη δομή μιας τάξης, μοιάζει με μία συνηθισμένη τάξη για yoga. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι στάσεις διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο με τη βοήθεια αντικειμένων.

Μπορείς για παράδειγμα να κάνεις ασκήσεις με τη βοήθεια κάποιου μαξιλαριού ή στηρίγματος. Μπορείς να ξαπλώνεις έχοντας κάτω από τα πόδια σου έναν βοηθητικό κύλινδρο, ένα σακί με άμμο για να ξεκουράζονται οι παλάμες σου και μια κουβέρτα να σε σκεπάζει. Όπως έχουμε αναφέρει η τάξη σου μπορεί να μην έχει μόνο φυσικά αντικείμενα. 

Τι χρειάζεται να έχεις μαζί σου; Σύμφωνα με την Maria, το μόνο που χρειάζεται είναι να φοράς άνετα ρούχα και να έχεις μαζί σου κάποια πιο ζεστά πράγματα. Όπως φόρμες και ζεστές κάλτσες σε περίπτωση που κρυώσεις. Ίσως χρειαστείς κάτι για να καλύψεις τα μάτια σου για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. 

Πώς να κάνεις restorative yoga στο σπίτι;

Δεν μπορείς να πας σε ένα studio yoga; Κανένα πρόβλημα. Μπορείς να κάνεις και στο σπίτι σου. 

Ποιος μπορεί να κάνει restorative yoga;

Είναι ένα είδος yoga που μπορούν να το κάνουν όλοι. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποια συγκεκριμένη φυσική κατάσταση για να ξεκινήσεις. Μπορεί ωστόσο να βοηθήσει και πιο προχωρημένους στο είδος της άθλησης, όπως αθλητές που ψάχνουν μια ισορροπία. “Είναι ένα υπέροχο είδος yoga για τον καθένα, όποιο είδος yoga κι αν κάνεις ήδη,” αναφέρει η Maria. 

Εννοείται ότι αν έχεις κάποια χρόνια πάθηση ή κάποιον σοβαρό τραυματισμό, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Αν αυτό που ψάχνεις είναι η απόλυτη χαλάρωση σώματος και μυαλού, τότε σκέψου σοβαρά να ξεκινήσεις. Είναι κάτι που βγαίνει αβίαστα, δεν είναι απαιτητικό και ταιριάζει σε όλα τα επίπεδα γυμναστικής. 

Πηγή & featured image: mindbodygreen.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου