Έχεις βρεθεί σίγουρα μια στιγμή στη ζωή σου που σου φταίει ακόμα και η ίδια σου η ύπαρξη. Δεν ξέρεις ούτε μπορείς να εξηγήσεις το γιατί. Απλά συμβαίνει.

Η δουλειά σου δεν σου αρκεί πια, εκνευρίζεσαι με το παραμικρό, τρως μηχανικά και διεκπεραιωτικά, η εικόνα σου σε ενοχλεί και οι διαπροσωπικές σου σχέσεις σε βαραίνουν παρά σε ανακουφίζουν. Το χρώμα σου, δηλαδή είναι το μαύρο και όλες οι άλλες αποχρώσεις του.

Υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να συνεχίσεις ό,τι έκανες- και να περιμένεις κάποιο χέρι βοηθείας που θα σε σώσει από το πηγάδι- είτε να κάνεις ένα γερό restart. Δεν είναι εύκολο και όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έχει κάποιο κόστος και μπορεί να χάσεις κάτι. Αλλά η παραίτηση είναι χειρότερη ήττα.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ ειλικρινής με τον εαυτό σου πριν πατήσεις αυτό το πολυπόθητο delete. Κάνε μια ενδοσκόπηση, αναθεώρησε ανθρώπους και τοξικές συνήθειες, σκέψου πολύ καλά ποιος είσαι και αν σου αρκεί αυτό που έχεις φτιάξει μέχρι τώρα.

Μην μετανιώσεις όμως για τίποτα

Ό,τι έκανες και σε έφτασε μέχρι εδώ είναι όπλο για τη φαρέτρα του τι θα δημιουργήσεις στη συνέχεια. Η μεγαλύτερη αποτυχία σου είναι και η πιο σημαντική επιτυχία σου. Γιατί τώρα πια ξέρεις, τι ήταν αυτό που σε έκανε να εγκαταλείψεις μια μάχη, τι σου ταιριάζει και τι όχι, ποιος δρόμος είναι για εσένα και ποιος απλά δεν είναι. Και δεν πειράζει να μην είναι. Δεν πειράζει ακόμα κι αν δεν το κατάλαβες νωρίς. Σημασία έχει να το δεις και να το αναγνωρίσεις. Και ας το ξανακάνεις λάθος. Και τι έγινε; Ξανά και ξανά. Μέχρι να πετύχει το τέλειο για εσένα και όχι για κάποιον δίπλα σου.

Σε αυτή τη ζωή λένε “μόνοι ερχόμαστε και μόνοι φεύγουμε”

Δεν θα μπορέσεις να ζητήσεις από κανέναν “τα ρέστα” αν δεν έζησες μια ζωή όπως τελικά σου άρμοζε. Στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Η ευθύνη της επιλογής είναι καθαρά και μόνο δική σου. Παίρνε ρίσκα γιατί είναι απρόβλεπτη. Δεν ξέρεις ποτέ τι ευκαιρία θα περάσει από μπροστά σου. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και στην ανάγκη βάλε ακόμα ένα ζευγάρι. Δεν ξέρω πως, θα πρέπει να βρεις τον τρόπο. Ξύπνα νωρίς και κοιμήσου καλά. Να χορτάσεις ύπνο. Έστω για μια μέρα μόνο της εβδομάδας. Περιποιήσου τον εαυτό σου, φρόντισέ τον, κάνε του τα χατίρια. Το έχει ανάγκη και αν τον ακούσεις στο λέει με τον τρόπο του. Φάε καλά και όχι από τα “σκουπίδια”. Ερωτεύσου. Ανθρώπους μα και καταστάσεις.

Ερωτεύσου τη δουλειά σου, τη δουλειά που εσύ επέλεξες. Να ανυπομονείς να πας σε αυτήν, να αμφιβάλλεις κάθε μέρα για το αν είσαι αρκετός για αυτήν, να μην το έχεις ως δεδομένο. Έτσι θα γίνεσαι καλύτερος και δεν θα βαλτώνεις.

Πέτα στα σκουπίδια τοξικότητες και ανασφάλειες. Κάνε το restart σου αλλά κράτα database σε αυτά που έζησες γιατί είναι η πυξίδα σου και η ιστορία σου.

ΥΓ. Το restart δεν συζητιέται ούτε μαθαίνεται. Είναι καθαρά επιλογή και ανάγκη. Η ανταμοιβή του όμως είναι ολοδική σου.

featured photo: Τwenty20.com/verakharlamovaphotography