Απρόβλεπτη και ριζοσπαστική, αντισυμβατική και διαφορετική. Η καριέρα της έχει βασιστεί σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Συνεντεύξεις δίνει σπάνια, και αρνείται πεισματικά να βγάζει φωτογραφίες. Η Rei Kawakubo, είναι μία από τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες στον κόσμο της μόδας.

Διάβασε τα 10 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για τη Rei Kawakubo

1. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1942 στο Τόκιο. Έχει τον τίτλο “βασίλισσα της μόδας” μα τη μόδα, δεν τη σπούδασε ποτέ. Φοίτησε στο Keio University, fine arts και ιστορία της αισθητικής.

2. Ξεκίνησε να δουλεύει ως freelance στυλίστρια το 1967 και δύο χρόνια αργότερα, ίδρυσε τη δική το δικό της label ρούχων “Comme des Garçons”.

3. Το όνομα, είναι εμπνευσμένο από ένα γαλλικό τραγούδι του Francoise Hardy. Το 1982 η εταιρία συμμετείχε στο πρώτο της fashion show στο Παρίσι. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που ένα ιαπωνικό brand έκανε την εμφάνισή του στο Paris Fashion Show.

4. Πηγή έμπνευσης της Kawakubo, υπήρξε η πανκ και φυσικά η Vivienne Westwood. Η σχεδιάστρια είχε μάλιστα πουλήσει κομμάτια της στη μπουτίκ της Westwood και του Malcolm Mclaren.

5. Έχει ειπωθεί πως τα σχέδιά της είναι απλώς αντανακλάσεις των σκέψεών της. Η ίδια υποστηρίζει πως η δημιουργικότητα της έρχεται από ένα συγκεκριμένο αίσθημα δυστυχίας.

Hypebeast

6. Στις αρχές της καριέρας της, η Kawakubo έδωσε μεγάλη έμφαση στα μαύρα ρούχα. Το 2000, το Harvard University της απένειμε το βραβείο Design Excellence Award και δήλωσε πως “αυτή η γυναίκα, εφηύρε το μαύρο”.

7. Η ίδια λέει, πως δεν ήταν ποτέ σκοπός της να κάνει επανάσταση. Έτυχε απλώς να έχει διαφορετική αντίληψη.

8. Ακόμα και σήμερα είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που έχουν καταφέρει να εδραιώσουν ένα brand στην Ιαπωνία, σε μία  επιχειρηματική κουλτούρα που δυσκολεύει τις γυναίκες.

9. Το 2004 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της Adrian Joffe, το Dover Street Market. Ένα κατάστημα που φιλοξενεί γνωστούς αλλά και νέους σχεδιαστές.

10. Στις 4 Μαΐου 2017 έκανε στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, μία έκθεση με πάνω από 150 δημιουργίες υψηλής ραπτικής της Kawakubo και με τίτλο “Art of the In-Between”. Ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία που το μουσείο φιλοξένησε έκθεση μίας εν ζωή σχεδιάστριας. Η πρώτη φορά ήταν το 1983 με τον Yves Saint Laurent.

Ο Jean Paul Gaultier έχει δηλώσει για τη Rei πως είναι μία γυναίκα με περίσσιο κουράγιο και ο Alexander McQueen, έχει πει πως το εντυπωσιακό με εκείνη είναι ότι δεν κάνει πίσω ποτέ.

featured image: Success Stories