Σε κάθε εργασία, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σε κάνουν ‘καλή στη δουλειά σου’. Για παράδειγμα – ιδανικά – οι γιατροί πρέπει να είναι συμπονετικοί, οι λογιστές πολύ προσεκτικοί και οι δικηγόροι δυναμικοί. Υπάρχουν διάφορα στερεότυπα για κάθε δουλειά. Συνήθως δεν απέχουν και πολύ απο τις προσδοκίες των άλλων. Για να είσαι επιτυχημένη θα  πρέπει να εργαστείς πολλές ώρες, να είσαι αποφασιστική και να έχεις στο μυαλό σου τη νίκη – ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό ισχύει για κάθε τομέα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μπεις σε αυτά τα καλούπια. Κάθε εργασία χρειάζεται ζωντάνια, ποικιλία και γυναικεία δύναμη. Μη φοβάσαι να φέρεις τη δική σου, μοναδική προσωπικότητα στη δουλειά.

Ορίστε μερικά μαθήματα που αποκτά κανείς στην πορεία:

Ξεκίνα να μεταμορφώνεσαι

Αν διαπίστωσες πως βρίσκεσαι σε μια εργασία που δεν ταιριάζει εντελώς με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα σου, μην προσπαθείς να την αποφύγεις. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να τη φέρεις στα μέτρα σου. Βρες όλα όσα σε ενθουσιάζουν και επικεντρώσου σε αυτά. Μη σκέφτεσαι οτι έκανες λάθος επιλογή – απλά στρέφεσαι σε κομμάτια της δουλειάς σου που σε ενδιαφέρουν πραγματικά.

Αυτοσχεδιάσε

Στον αυτοσχεδιασμό, λες ναι σε οτιδήποτε σου λέει ο συνεργάτης σου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που πρωτοξεκινάς την καριέρα σου.  Πες ναι σε νεα άτομα και ευκαιρίες εκτός του comfort zone σου.

Όσο πιο πολλά ναι, τόσο το καλύτερο (σύμφωνα με το προαίσθημα σου πάντα!). Εκτός κι αν πρόκειται για συμβόλαιο δυο χρόνων στο γυμναστήριο. Αυτό είναι πάντα ενα βροντερό οχι.

Διάβασε περισσότερα: Γιατί η εργασία μου ως βοηθός με κάνει καλύτερη στη δουλειά μου σήμερα

Κάνε το πρώτο βήμα

Αν η δουλειά των ονείρων σου δεν υπάρχει ή νιώθεις πως βρίσκεσαι σε αδιέξοδο στην τωρινή δουλειά σου, γράψε τη δική σου περιγραφή για την εργασία που θέλεις. Και προσπάθησε να βρεις τον τρόπο να την κάνεις πραγματικότητα. Ξεκίνα με μικρά βήματα και σιγά σιγά θα δεις την καριέρα σου να παίρνει το δρόμο που εσύ θέλεις.

Μια απογοήτευση μπορεί να οδηγήσει σε μια επιτυχία

Πρόκειται για μια φρασή κλισέ αλλά ισχύει. Ίσως να βρίσκεσαι στην ίδια εργασία για παραπάνω απο πέντε χρόνια και να νιώθεις εξάντληση (σωματική αλλά και ψυχική). Ή να πιστεύεις πως η καριέρα σου έχει φτάσει σε τέλμα. Μην αφήσεις την απογοήτευση να σε κατακλύσει. Ανάλαβε δράση. Αυτό είναι το σημείο από όπου θα πάρεις φόρα για να κάνεις κάτι καλύτερο.

Συνεργάσου με άτομα που δεν σου μοιάζουν

Μπορεί να διαφέρεις απο τους συνεργάτες σου σε πολλά σημεία. Αυτό όμως δεν είναι απαραιτήτως κακό. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για άτομα που διαφέρουν απο εσένα. Ποτέ δεν ξέρεις πώς μπορούν να σε εκπλήξουν αυτοί που δεν το περιμένεις. Μπορεί να είναι εκείνοι που θα συντελέσουν στο να κάνεις πραγματικότητα το όνειρο σου.

Διεκδίκησε την προσωπικότητα σου

Ανακάλυψε το δικό σου μονοπάτι προς την καριέρα σου. Βρες το δρόμο σου και δώσε ζωντάνια στην εργασία σου. Το πιο πιθανό είναι να φέρεις και αλλαγές στον τομέα της εργασίας σου. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως θα αποδείξεις ότι το να είσαι ο εαυτός σου είναι ο παράγοντας που χρειάζεται για να προχωρήσεις μπροστά.

Διάβασε περισσότερα: Υπάρχουν τρόποι να αγαπήσεις τη δουλειά σου