Το νέο εγχείρημα της Disney μετά από ταινίες όπως η Moana και η Frozen, ακούει στο όνομα Raya & the Last Dragon. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της μέσω της πλατφόρμας Disney+ και απέδειξε πως τελικά οι animated ταινίες, που προορίζονται και για παιδιά, έχουν τη δύναμη να εξετάζουν σημαντικότερα και βαρύτερα ζητήματα από τα love stories ανάμεσα στους βασιλιάδες και τις πριγκίπισσες.

Στο Raya & the Last Dragon το βασικότερο ζητούμενο είναι η ενότητα του κόσμου

Η Raya είναι μία ηρωίδα με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία. Για χρόνια άκουγε θρύλους από τον πατέρα της για τη σφαίρα που κρατούσε τις φυλές του τόπου ενωμένες. Ωστόσο, σε μία γιορτή, οι 5 φυλές έρχονται και πάλι αντιμέτωπες η μία με την άλλη. Σπάζουν τη σφαίρα σε κομμάτια, ξεκινούν έναν εμφύλιο και θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία και την ενότητα του τόπου. Η Raya τότε ξεκινά το ταξίδι της για να βρει έναν τελευταίο δράκο που λέγεται ότι μπορεί να τη βοηθήσει να ανακτήσει τα κομμάτια και να επαναφέρει την ενότητα ανάμεσα στις φυλές.

Οι πέντε φυλές σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να εκπροσωπούν διάφορα στοιχεία της κουλτούρας της Νοτιοανατολικής Ασίας

Μέσα στην ταινία συναντά κανείς πολλά στοιχεία μίας διαφορετικής κουλτούρας. Από τα υλικά που βάζει στη σούπα ο πατέρας της Raya μέχρι τα ρούχα που φορούν οι διάφορες οι φυλές. Αμέσως, η ταινία αποκτά ένα αλλιώτικο κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα. Οι φυλές αυτές καλούνται να ξεπεράσουν τις διαφορές και τη διχόνοιες τους αν επιθυμούν να επιβιώσουν. Όπως άλλωστε έχουμε δει και στη σύγχρονη ιστορία, αυτό είναι ένα βασικό θέμα διχασμού ανάμεσα σε διάφορους λαούς.

Η Raya μέσα από τον αγώνα της προσπαθεί να τους αποδείξει ότι όλα τα δεινά που ζουν προκύπτουν από αυτόν τον διχασμό. Μέσα από αυτό, δίνει ιδιαίτερη τροφή για σκέψη στις μικρότερες ηλικίες. Οι περισσότερες ιστορίες της Disney μέχρι τώρα προσπάθησαν να αγγίξουν σοβαρά θέματα λίγο πιο επιφανειακά. Ωστόσο, η ιστορία της Raya είναι μία ιστορία κουράγιου και δύναμης, αλλά και μία ιστορία συγχώρεσης. Η ίδια η Raya μάλιστα πέρα από την ενότητα των φυλών, παλεύει ενάντια και στη δική της δυσπιστία απέναντι στα πάντα. Αργά η γρήγορα καταλαβαίνει ότι για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους τους, πρέπει να εμπιστευθεί κάποιους ανθρώπους στην πορεία.

Το Raya & the Last Dragon είναι μία ταινία που εύχεσαι να μπορούσες να δεις στο σινεμά

Και σίγουρα έρχεται ως αποζημίωση για την πρόσφατη αποτυχία της Mulan. Ωστόσο, δε μπορούμε να ξέρουμε από τώρα αν η ταινία θα καταφέρει να έχει την ίδια επιτυχία με εκείνη της Frozen. Έφερε, όμως, στην επιφάνεια το διχασμό του σύγχρονου κόσμου, ακόμη και με μία ιστορία που υποτίθεται ότι διαδραματίζεται μερικούς αιώνες πριν. Όπως φαίνεται, το ζήτημα της ειρήνης είναι αυτό που έχουμε ανάγκη να μας υπενθυμίζουν ακόμη και οι animated ταινίες.

featured image: Disney