Το να βγαίνεις ραντεβού χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία είναι εξίσου τραυματικό για την αυτοπεποίθηση με το να φέρει ο σερβιτόρος το γιγαντιοτεράστιο μπέργκερ που παρήγγειλες με μια επικριτική έκφραση «θα το φας όντως όλο αυτό;».

Όσο και αν αισθάνεσαι ότι το 2018 ήταν μια μάλλον απογοητευτική περίοδος για τα ερωτικά σου, θυμήσου ότι είμαστε (ακόμα) στις αρχές του 2019, το οποίο επιφυλάσσει αμέτρητες δυνατότητες. Το σημαντικό είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να κάνει τι μετάβαση από το «όλα λάθος» στο «τα καλύτερα έρχονται». Επειδή όμως είναι πιο εύκολο να το λες απ’ ότι να το κάνεις, είμαστε εδώ με μερικές πρακτικές συμβουλές για το νέο έτος.

Ξεκίνα τη χρονιά εστιάζοντας στους στόχους σου

Αποφάσισε τι θα ήθελες να επιτύχεις μέσα στο 2019 σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου και εστίασε όλη την ενέργεια σου σε αυτό. Δουλεύοντας και πετυχαίνοντας αυτούς τους στόχους, τονώνεται η αυτοπεποίθηση σου από εκεί που δεν το περιμένεις. Επίσης, με έναν μυστηριώδη καρμικό τρόπο, όταν ένα κομμάτι της ζωής σου βελτιώνεται (βλ. για παράδειγμα η καριέρα), ένα ένα ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

Αναλογίσου γιατί αισθάνεσαι απογοητευμένη από την προσωπική σου ζωή

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε ένα προς ένα όλα τα ρομαντικά σενάρια που πήγαν άπατα μέσα στο 2018. Έτσι θα μπορέσεις να διακρίνεις πιθανά μοτίβα που επαναλαμβάνονται στην προσωπική σου ζωή. Μπορεί, για παράδειγμα, να απογοητεύτηκες αρκετές φορές από άτομα που επιζητούσαν κάτι χαλαρό. Αν σε ενδιαφέρει να καλλιεργήσεις μια σοβαρή σχέση πρέπει να μάθεις να αναγνωρίζεις τη συμπεριφορά κάποιου που δεν έχει τέτοιες βλέψεις. Επίσης, να μη φοβάσαι να κάνεις ειλικρινείς, σταράτες συζητήσεις ώστε να ξέρετε αμφότεροι προς τα πού οδεύετε.

Εκτός αυτού, αναλογίσου τι emotional baggage κουβαλάς από προηγούμενες σχέσεις που ίσως σαμποτάρουν τις τωρινές προσπάθειες σου. Είχες, π.χ. έναν πρώην που σε απάτησε; Βάλε ένα φρένο στον εαυτό σου αν συνεχώς επιζητάς σημάδια ότι αυτό θα συμβεί και με τον επόμενο. Αυτό είναι άδικο τόσο για εκείνον όσο και για σένα.

Αποφάσισε τι επιζητάς από μια σχέση

Όχι αν θα είναι ψηλός, μελαχρινός, μουσάτος. Ούτε αν είναι γιατρός ή τα πάει καλά με την παρέα σου. Αναλογίσου τι πραγματικά επιζητάς από μια σχέση – αγάπη, σεβασμό, ασφάλεια, στοργή, ειλικρίνεια; Κάνε μια νοητή λίστα και αποφάσισε ότι καλείσαι να διαπραγματευτείς οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτά. Συχνά, όταν βγαίνουμε με κάποιον που μας αρέσει πολύ, είμαστε διατεθιμένες να κάνουμε παραχωρήσεις, βάζοντας τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξεις να συμβιβαστείς με κάτι σαφώς υποδεέστερο από αυτό που σου αξίζει.

Αυτό, αργά ή γρήγορα, φέρνει περαιτέρω απογοήτευση. Θυμήσου, λοιπόν, ότι πάντα υπάρχουν άλλες επιλογές. Με 7 δις ανθρώπους εκεί έξω, θα βρεθεί το άτομο που θα είναι σε θέση να σου προσφέρει αυτό που πραγματικά θέλεις.

Κράτα τους ορίζοντες σου ανοιχτούς

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα να βγαίνεις ραντεβού με πολλά άτομα παράλληλα. Έτσι δεν εστιάζεις υπερβολικά πολύ την προσοχή σου σε ένα άτομο. Αποφεύγεις την απογοήτευση σε περίπτωση που τα πράγματα μεταξύ σας δεν εξελιχθούν όπως θα ήθελες. Επίσης, έτσι υπενθυμίζεις έμπρακτα στον εαυτό σου αυτό που είπαμε και παραπάνω. Το πόσες επιλογές έχεις στην πραγματικότητα και γιατί δεν θα πρέπει να συμβιβάζεσαι με το πρώτο άτομο που θα διασταυρωθούν οι δρόμοι σας.

Ξέχνα τις προθεσμίες

Μας αρέσουν οι στόχοι. Αρκεί να μην αφορούν την ερωτική μας ζωή. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να βρεις τον άνθρωπο σου στα 20, τα 30 ή ακόμα και τα 60, ποτέ δεν είναι αργά. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη προθεσμία. Αν όμως έχεις αποφασίσει ότι πρέπει να βρεις σύντροφο τώρα ώστε να παντρευτείτε μέχρι τα 30κάτι υπάρχει ένα θέμα: Το να βγαίνεις ραντεβού γίνεται εξίσου διασκεδαστικό με το να κάνεις δουλειές του σπιτιού. Εκτός αυτού γίνεται τρομαχτικά αγχωτικό και κάνει την κάθε αναποδιά στον τομέα αυτό να φαντάζει πολύ χειρότερη απ’ ότι είναι πραγματικά.

Άσε λοιπόν τις προθεσμίες στην άκρη και εστίασε στο να ζεις την κάθε στιγμή, να αποκτάς νέες εμπειρίες και να γνωρίζεις ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μην κάνεις την αναζήτηση της αγάπης αυτοσκοπό. Ξόδεψε χρόνο με ό,τι και όποιον σε κάνει να περνάς καλά και ικανοποίησε την περιέργεια σου.

Δες ακόμα:

10 φορές που μπέρδεψες την ανοχή με την αγάπη

8 nοt so secret μέρη για να βγεις ραντεβού στη Θεσσαλονίκη


featured image: Rebel Circus