Την προηγούμενη Κυριακή, το κίνημα Fashion Revolution Greece διοργάνωσε το φεστιβάλ Raise Your Voice ενάντια στην εμπορία των ανθρώπων. Μία όμορφη γιορτή, που ένωσε ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες. Έλαβε χώρα από τις 11 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ και φιλοξενήθηκε στους χώρους της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

Όσα είδαμε στο Raise Your Voice

Με το σύνθημα ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, αλλά και την παρακίνηση «Raise Your Voice» δόθηκε η ευκαιρία σε τόσους ανθρώπους να πουν την ιστορία τους. Αλλά και να ευαισθητοποιήσουν τους συνανθρώπους τους που παραβρέθηκαν.

Ο καιρός μπορεί να μην ήταν με το μέρος μας, αλλά αυτό δεν πτόησε κανέναν που θέλησε να έρθει. Οι δράσεις διαδραματίστηκαν στους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι γέμισαν μέχρι νωρίς το απόγευμα. Όλοι μαζί ενωμένοι προσπαθούσαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα. Να δείξουν πως παρόλο που υπάρχει αυτή η ασχήμια στον κόσμο και η κοινωνική εξαθλίωση, πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία και να μην παύουμε να προσπαθούμε για ένα καλύτερο κόσμο. Με λιγότερη αδικία, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης υπόστασης γενικότερα. Είδαμε δρώμενα όπως Παιδικά Εργαστήρια, Έκθεση Τέχνης, Pop up Market, Film room με προβολή ταινιών όλη μέρα, Ethnic & Vegan Food Halls. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η Έκθεση Κουστουμιών γνωστών Σχεδιαστών όπως του Βασίλη Ζούλια και της Ιωάννας Κουρμπέλα.

Καιρός για την αλλαγή

Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες ακούστηκαν στο Αμφιθέατρο 9.84 από ανθρώπους του χώρου της μόδας και μη. Άνθρωποι που υποστηρίζουν την ανάγκη και τη σημασία της βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς. Προσωπικότητες όπως ο fashion editor & stylist, ιδρυτής Ethicalcode Δημήτρης Γραμματικογιάννης και η fashion designer, fashion coach & creative motivator, Joy Κουμεντάκου.

Η μόδα είναι ένας από τους χώρους που και εκεί τα πράγματα δεν είναι τέλεια. Αλλά ευτυχώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι της μόδας μαθαίνουν και προωθούν την έννοια της sustainable fashion. Μεγάλοι οίκοι αρχίζουν να προσαρμόζονται με την ανακοίνωση της παύσης χρήσης μη βιώσιμων υλικών, αλλά και νέα brands δημιουργούνται με αυτή τη φιλοσοφία εξαρχής.

Raise your voice against trafficking

Πέραν αυτών, ακούστηκαν ιστορίες ανθρώπων που έχουν βιώσει οι ίδιοι το human trafficking, με περιπτώσεις όπως η Bari (θύμα παιδικού εξαναγκαστικού γάμου), αλλά και η Άννα Κουρουπού, Διευθύντρια του κέντρου Red Umbrella Athens, που εξηγεί την διαφορά μεταξύ της εργασίας στο σεξ κατ’ επιλογήν και του trafficking. Αλλά και τη σημασία της επιλογής.

Το Raise Your Voice ήταν μία σημαντική προσπάθεια και θα έπρεπε να πραγματοποιούνται τέτοιες πολύ πιο συχνά και να ενημερωνόμαστε περισσότερο για όσα συμβαίνουν στο κόσμο γύρω μας και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.