Πόσους ανθρώπους γνωρίζεις που είναι απολύτως ευχαριστημένοι με τη δουλειά τους; Που δεν θα άλλαζαν τίποτα; Που βρήκαν ό,τι ακριβώς έψαχναν στον επαγγελματικό στίβο;

Μάλλον ελάχιστους στις συνθήκες του σήμερα, με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη, τις ευκαιρίες ανέλιξης να σπανίζουν και τους μισθούς να μη φτάνουν ούτε για τα βασικά. Πολλές φορές, η δύσκολη πραγματικότητα είναι αποθαρρυντική για τα επαγγελματικά όνειρα που κάνουμε και αρκούμαστε σε συμβιβασμούς. Είναι γεγονός, ότι τόσο η Gen Z όσο και οι millennials έχουν μαζέψει αρκετά παράπονα για τις τρέχουσες εργασιακές συνθήκες.

Οι περισσότεροι αισθάνονται ότι κουράζονται υπερβολικά, έχοντας κακές απολαβές, αλλά και δυσάρεστες εργασιακές συνθήκες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ελάχιστης εργασιακής ικανοποίησης, μια νέα τάση φαίνεται πως βρήκε χώρο να αναπτυχθεί στις κοινωνικές πλατφόρμες και ιδιαίτερα στο τόσο δημοφιλές πλέον TikTok. Το «rage applying» αναφέρεται σε μια τάση που επικρατεί ευρέως σήμερα, όταν άνθρωποι δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες εργασίας τους αναζητούν αγανακτισμένοι άλλη δουλειά.

Αφορμή γι’ αυτή την αυθόρμητη αντίδραση είναι συνήθως μια προαγωγή ή μια αύξηση που δεν ήρθε, η αίσθηση κάποιου ότι δεν αναγνωρίζονται οι ικανότητές του και όσα προσφέρει στη δουλειά του και η επιθυμία του να βρεθεί σε έναν εργασιακό χώρο με καλύτερες συνθήκες.

Η τάση του «rage applying» έχει, όμως, ακόμη μια διάσταση: Ενέχει μια μορφή «εκδίκησης» προς τον παρόντα εργοδότη, που δεν εκτίμησε την αξία του εργαζόμενου.

Λειτουργεί το rage applying;

Σίγουρα, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να διεκδικείς όσα νιώθεις ότι αξίζεις σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Ωστόσο, η λήψη γρήγορων αποφάσεων, και μάλιστα υπό το πρίσμα συναισθημάτων όπως ο θυμός και η αγανάκτηση, είναι πιθανό να σε οδηγήσουν σε δρόμους που δεν θα είναι οι επιθυμητοί.

Η δουλειά αφορά ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, γι’ αυτό σίγουρα οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτή θα πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν ώριμης σκέψης.

Αν νιώθεις δυσαρέσκεια στην τρέχουσα δουλειά σου, υπάρχουν κάποια βήματα που θα μπορούσες να κάνεις προτού καταφύγεις στο rage applying:

  • Μίλα με τον εργοδότη σου. Συζητήστε από κοινού πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις συνθήκες εργασίας και επιχειρηματολόγησε σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους δικαιούσαι προαγωγή ή αύξηση. Η επικοινωνία είναι το κλειδί και ο εργοδότης σου είναι πολύ πιθανό ότι θα εκτιμήσει μια ειλικρινή συνομιλία αντί για μια ξαφνική παραίτηση χωρίς εξηγήσεις.
  • Εξέτασε προσεκτικά τις θέσεις εργασίας στις οποίες στέλνεις το βιογραφικό σου. Διάβασε με προσοχή την περιγραφή της θέσης, ώστε να βεβαιωθείς ότι ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τις επιθυμίες σου.
  • Αποχώρησε ήρεμα. Αν νιώθεις ότι πραγματικά δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις από τη δουλειά που κάνεις τώρα, αποχώρησε πριν φτάσεις να εξοργιστείς και στόχευσε για εκείνο που θα σε ικανοποιεί πραγματικά.