Το είδα ολόκληρο σε 24 ώρες και κάτι και το ρήμα βλέπω σε αυτήν την περίπτωση είναι υποτιμητικό. To Quicksand παρουσιάστηκε στην αρχική μου στο Netflix πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Μετά το σωστό binge watching που του άξιζε άρχισα να ψάχνω περισσότερα.

Δεν ξέρω αν σου συμβαίνει κι εσένα να θες να μάθεις περισσότερα για κάθε τι που παρακολουθείς ή διαβάζεις. Είναι βιβλίο – που μεγάλωσε η συγγραφέας; Είναι ταινία – βασίζεται σε αληθινή ιστορία; Είναι σειρά – θα έχει δεύτερο κύκλο; Έρμαιο του ψυχαναγκασμού μου, το ίδιο συνέβη και με το Quicksand. Με μόλις 6 επεισόδια – σχεδόν ιδανική διάρκεια για την διάσπαση της προσοχής μου – κατάφερε να με κρατήσει. Και σου  το λέει αυτό άνθρωπος που ότι έχει πάνω από 10 επεισόδια, 45 λεπτά διάρκεια και 2 σεζόν το θεωρεί δέσμευση.

Στη σειρά παρακολουθούμε αναδρομικά τα γεγονότα που οδήγησαν σε μια μαζική δολοφονία κάποιων ανθρώπων σε ένα σχολείο της Σουηδίας. Ποιοι ήταν, γιατί βρέθηκαν εκεί, ποιες είναι οι μεταξύ τους σχέσεις κ.λπ. Όλα αυτά τα βλέπουμε μέσα από την οπτική γωνία της Maja, της κατηγορούμενης για τον φόνο αυτών των ανθρώπων. Μέσα από τις δικές της αναμνήσεις, όσα θέλει και δε θέλει να θυμάται φτάνουμε στην σχολική αίθουσα κι έπειτα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Αν έπρεπε να πούμε ότι η σειρά έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, αυτό θα ήταν το πως κάποιες ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να γίνουν πολύ τοξικές.

Η συγκεκριμένη σειρά βασίστηκε όπως έμαθα αργότερα στο ομώνυμο βιβλίο του Malin Persson Giolito και όχι σε κάποια πραγματική ιστορία. Ευτυχώς δηλαδή. Δεν περιμένεις από κάποια Σκανδιναβική χώρα όπως η Σουηδία να έχει ιστορία με τέτοια περιστατικά. Σύμφωνα με το harpersbazzar.com.au, το μόνο περιστατικό με πυροβολισμούς σε σχολείο συνέβη το 1961 όπου ένας 17χρονος πυροβόλησε κάποιους μαθητές σε έναν σχολικό χώρο. Την ίδια στιγμή βέβαια που ένα τέτοιο θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην Αμερική. Κάτι που ίσως συμβάλλει στο να είναι η σειρά τόσο δημοφιλής στο κοινό εκτός Σουηδίας και Ευρώπης.

Στη σειρά θα δεις πως κανένα γεγονός δεν είναι μεμονωμένο και αποκομμένο από τα υπόλοιπα. Όλα συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. Ενδοοικογενειακή βία, εγκατάλειψη, απληστία, ρατσισμός είναι μόνο μερικά από τα όσα θίγονται μέσα από την προσωπική ζωή των χαρακτήρων. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ο συγγραφέας του βιβλίου που αποτέλεσε αφορμή για τη σειρά, είχε υπάρξει ο ίδιος δικηγόρος. Έτσι, φαίνεται πως είχε μια πιο ιδιαίτερη, εκ των έσω αντιμετώπιση του θέματος.

Το αν θα υπάρξει δεύτερη σεζόν δεν το ξέρουμε. Δεν είναι και απαραίτητο όμως μιας και φαίνεται ότι η πρώτη σεζόν έκλεισε τον κύκλο που της άρμοζε. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.


Featured Image: bustle.com