Για τον φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Queer Britain, η δημιουργία ενός μουσείου που θα τιμά και θα αναδεικνύει την ιστορία της queer κοινότητας στην Αγγλία, ήταν ένα σχέδιο που χρειάστηκε χρόνια για να υλοποιηθεί. Στην καθυστέρησή του όμως συνέβαλαν και απρόοπτα εμπόδια όπως ο κορωνοϊός και τα lockdown που εκείνος έφερε. Ωστόσο, φέτος την άνοιξη, το πρώτο LGBTQ+ μουσείο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του.

Το πρώτο LGBTQ+ μουσείο στην Αγγλία έχει δωρεάν είσοδο και είναι πλήρως προσβάσιμο

Συγκεκριμένα, το μουσείο αποτελείται από τέσσερις ξεχωριστές γκαλερί, ένα εργαστήριο, έναν χώρο εκπαίδευσης, ένα gift shop και τα γραφεία του. Η τοποθεσία μάλιστα ευνοεί την επίσκεψη τόσο των ταξιδιωτών όσο και των Βρετανών, καθώς το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου στην περιοχή King’s Cross. Στόχος του μουσείου, σύμφωνα με τους ιδρυτές του, είναι να ακουστούν όλες οι ιστορίες, οι άνθρωποι και τα μέρη που αφορούν την queer κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τους ανθρώπους έξω από αυτό.

Η ιστορία και οι ιστορίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ιδέας για το μουσείο

Μέσα από μία περιήγηση στο μουσείο, κάθε επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει πώς η queer κοινότητα της Αγγλίας διαμορφώθηκε και μεγάλωσε ώστε να γίνει μία συμπεριληπτική και υποστηρικτική κοινότητα για όλον τον κόσμο. Κάθε έκθεση και κάθε δραστηριότητα θα έχει στο επίκεντρό της ιστορίες και ανθρώπους που ίσως να μην είχαν καταφέρει να ακουστούν μέχρι σήμερα.

O συνιδρυτής και CEO,  Joseph Galliano, ανέφερε πως αυτό το μουσείο φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την εκπροσώπηση της LGBTQ+ κοινότητας, και μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τους ανθρώπους που αναζητούν την σεξουαλική τους ταυτότητα, αλλά και για εκείνους που έχουν κάνει το coming out τους και θέλουν επιτέλους να βγουν από τα περιθώρια στα οποία τους έχει τοποθετήσει η κοινωνία.

Ο οργανισμός Queer Britain διαθέτει ένα πολύτιμο αρχείο για την LGBTQ+ ιστορία το οποίο σιγά-σιγά θα αποκαλυφθεί μέσα από τις δράσεις του νέου μουσείου. Και μιας και πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, πηγές εσόδων θα αποτελούν οι δωρεές, οι συνεργασίες, οι πωλήσεις και αντίστοιχες ενέργειες.