Ένα απόγευμα, χαζεύοντας βιντεάκια με φάσεις αγώνων στο YouTube, αναρωτήθηκα γιατί όλα αυτά τα βίντεο τα “ντύνουν” με μουσική. Και μάλιστα με μουσική που σε μεγάλο βαθμό ταιριάζει απόλυτα με την εικόνα. Μια ιδέα μου καρφώθηκε στο μυαλό και έτσι γκούγκλαρα τι είναι τέχνη. Και βρήκα πάνω κάτω τα επόμενα. Τέχνη είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στις ανθρώπινες αισθήσεις, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα. Είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη. Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και το ταλέντο.

24cd387a82b481f0f361048b5d5f260b

Διαβάζοντας λοιπόν τι είναι τέχνη, η ιδέα στο μυαλό μου έγινε εικόνα και θέλησα να βρω ποιες είναι όλες οι τέχνες. Βρήκα 9. Στεναχωρήθηκα όταν είδα ότι μέσα σε αυτές δεν υπάρχει το ποδόσφαιρο. Αλλά ευτυχώς υπάρχει ο χορός. Χορός, η 6η τέχνη.

Έχω δει ανθρώπους να χορεύουν και να αποτυπώνουν ακριβώς το νόημα της τέχνης στις κινήσεις τους. Εγώ χορέψει και έχω νιώσει σε απόλυτο βαθμό αυτή την διέγερση νου και συναισθήματος.

Ο χορός θέλει χάρη και στυλ. Θέλει [φινέτσα]. Θέλει κομψότητα και απλότητα. Μια απλότητα που στα μάτια κάποιων να δείχνει πολύπλοκη. Θέλει συναίσθημα και καρδιά ανοιχτή. Ο χορός είναι [γεωμετρία]. Είναι Φυσική. Έχει λύγισμα και τέντωμα χεριών, ποδιών, καρδιάς, συναισθήματος. Ο χορός είναι [φαντασία]. Είναι αυτοσχεδιασμός. Τη μια στιγμή τα βήματα είναι στρωτά, βαριά. [Την άλλη σταυρώνουν] , σηκώνονται στον αέρα, χαϊδεύουν το έδαφος. [Ο χορός είναι ισορροπία]. Ισορροπία του κορμού σου. Αλλά και ισορροπία μυαλού. Σου μαθαίνει να είσαι λιτός, δωρικός, να δρας ασυναίσθητα αλλά να κάνεις “τέχνη”. [Να αλλάζεις ξαφνικά κατεύθυνση] αλλά να ξέρεις ακριβώς που βρίσκεσαι. Ο χορός είναι απελευθέρωση. Απελευθέρωση μυαλού από καθετί που σε ζορίζει, σε βαραίνει. Απελευθέρωση όλου του σώματος. Απελευθέρωση του ίδιου σου του είναι. Ο χορός είναι χαρά. Είναι ένα κλαρίνο που κλαίει. [Ο χορός είναι βήματα που πατάνε στον ρυθμό που χτυπάει η καρδιά σου]. Σε κάθε αλλιώτικο ρυθμό της καρδιάς σου. Είναι βήματα-γενέθλια για την αθανασία.

Ο χορός είναι σπουδαίος.[Σε βάζει σε καλούπι και ταυτόχρονα σε απελευθερώνει]. Σε βάζει σε κατάσταση πίεσης και ταυτόχρονα διατηρεί το μυαλό σου καθαρό. Απαιτεί από εσένα να ξέρεις την παραμικρή λεπτομέρεια και ταυτόχρονα σου δίνει την δυνατότητα μόνο να νιώθεις. Σου μαθαίνει να κρατάς το κεφάλι ψηλά, να βλέπεις τον κύκλο, τον παρτενέρ σου. Αλλά, μαγικό το πώς, [σε κάνει να εμπνέεις σιγουριά,  σεβασμό, δύναμη, ακόμα και όταν κοιτάς χαμηλά].

Με τον χορό αποτυπώνεις στο έδαφος αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου. Αυτό που σκέφτεται το μυαλό σου. Επικοινωνείς χωρίς να χρειαστεί να πεις ούτε μια κουβέντα. Βλέπεις και ας έχεις τα μάτια σου κλειστά. Μπορεί να σου πάρει καιρό να καταλάβεις τι εννοεί ο Μητροπάνος -και άλλο τόσο να το νιώσεις- όταν τραγουδάει “σαν χορεύεις μου’λεγες να’σαι ο Διγενής” αλλά όταν χορεύεις είσαι ο Διγενής.

Αν όλα αυτά είναι χορός τότε,

Όλη η ποδοσφαιρική ζωή του Ροναλντίνιο είναι χορός.

Η φινέτσα και οι κουλ κινήσεις του Αντρέα Πίρλο είναι χορός.

Η ραμπόνα του Έρικ Λαμέλα είναι χορός.

Οι γεωμετρικές κινήσεις του Ντέιβιντ Μπέκαμ είναι χορός.

Η κίνηση του Νίκου Λυμπερόπουλου πριν το πέναλτι είναι χορός.

Οι τρίπλες του Μέσι είναι χορός.

Οι πάσες του Άντρες Ινιέστα είναι χορός.

Όλο το ποδοσφαιρικό είναι του Φραντσέσκο Τόττι είναι χορός.

Η κίνηση με την μπάλα του Ρικάρντο Κακά είναι χορός.

 Τογκολ του Ζινεντίν Ζιντάν , το πώς κλειδώνει το δεξί πόδι και πώς το υπόλοιπο κορμί του κάνει αυτή την απίστευτη πιρουέτα, που θα ζήλευε και η καλύτερη μπαλαρίνα, είναι χορός.

Δεν έχει σημασία αν οι φιγούρες γίνονται σε ξύλινο παλκο ή σε χορτάρι, στα μάτια μου, το ποδόσφαιρο όπως και ο χορός, είναι τέχνη.

[Μητροπάνος]