Είναι κανόνας πως αν θες να έχεις  ένα φυσιολογικό και υγιές βάρος σώματος, είναι σημαντική η τακτική άσκηση. Αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μειώνεται το βάρος και ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων υγείας όπως καρδιακή νόσος, διαβήτης και καρκίνος.

Οι καθημερινοί ρυθμοί έχουν γίνει επικίνδυνα γρήγοροι, αυξάνοντας το στρες και την κατάθλιψη, μειώνοντας έτσι τον ελεύθερο χρόνο μας. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας με αποτέλεσμα, να τρώμε πιο συχνά έτοιμο φαγητό απ’ έξω και να έχουμε μία καθιστική ζωή χωρίς να αθλούμαστε. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις να εκμεταλλευτούμε έστω και τον λιγοστό διαθέσιμο χρόνο και να εντάξουμε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα μας. Το περπάτημα είναι μία εξαιρετική μορφή φυσικής δραστηριότητα, με χαμηλό κίνδυνο τραυματισμών, δεν κοστίζει και μπορούν να το κάνουν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας.

Μείωση του βάρους

Το σώμα χρειάζεται ενέργεια (με την μορφή θερμίδων) για όλες τις σύνθετες χημικές αντιδράσεις που σου επιτρέπουν να κινείσαι, να αναπνέεις, να σκέφτεσαι και να λειτουργεί ο οργανισμός φυσιολογικά. Οι ενεργειακές ανάγκες που χρειάζεται ένα άτομο καθημερινά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως, το βάρος, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το ύψος και τα γονίδια. Για να επιτύχουμε μία απώλεια βάρους, θα πρέπει να έχουμε ένα αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο μέσα στην ημέρα, δηλαδή, οι θερμίδες που καίμε να είναι λιγότερες από αυτές που λαμβάνουμε. Τα άτομα που είναι πιο δραστήρια καίνε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα.

Υιοθετώντας το περπάτημα περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, θα βοηθήσει στην καύση περισσότερων θερμίδων και στη μείωση του βάρους. Πιο συγκεκριμένα, περπατώντας 1 χλμ μπορεί να κάψεις μέχρι και 100 θερμίδες, ανάλογα με το βάρος σου και το φύλο. Για να αυξήσεις την ένταση του βαδίσματος και να κάψεις περισσότερες θερμίδες, προσπάθησε να ακολουθήσεις διαδρομές με ανηφόρες ή έστω με μικρές κλίσεις.

Βοηθάει στην διατήρηση της μυικής μάζας

Όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους, ένα μέρος των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων μειώνεται με αποτέλεσμα, να χαθεί κι ένα μέρος της μυικής μάζας, ιδίως αν γίνει με ανορθόδοξο τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει αντιπαραγωγικό, καθώς οι μύες είναι πιο μεταβολικά ενεργοί σε σχέση με το λίπος. Αυτό σημαίνει ότι, βοηθάνε στο να κάψεις περισσότερες θερμίδες καθημερινά. Η άσκηση, συμπεριλαμβάνοντας και το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της ά-λιπης μυικής μάζας καθώς χάνεις βάρος.

Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την απώλεια μυική μάζας που σχετίζεται με την ηλικία, βοηθώντας στη διατήρηση περισσότερης μυικής δύναμης και λειτουργικότητας.

Συντελεί στην καύση κοιλιακού λίπους

Η αποθήκευση λίπους  γύρω από την κοιλιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι άντρες με περίμετρο μέσης πάνω από 102 cm και οι γυναίκες με περίμετρο μέσης πάνω από 88cm έχουν κοιλιακή παχυσαρκία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για χάσεις το κοιλιακό λίπος είναι να εντάξεις στην καθημερινότητα σου την αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα. Σύμφωνα με μελέτη, τα άτομα που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής που περπατούσαν για 1,5 ώρα 5 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες, έχασαν 4cm από την περιφέρεια και 1,3% περισσότερο λίπος, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μόνο δίαιτα.

Βελτιώνει τη διάθεση

Η άσκηση γενικά, είναι γνωστό ότι προάγει την καλή διάθεση. Αυτό γίνεται κάνοντας τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στις ορμόνες σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη. Οι ορμόνες αυτές ανακουφίζουν από το αίσθημα της κατάθλιψης και διεγείρουν την απελευθέρωση των ενδορφινών  που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι. Νιώθοντας λοιπόν τέτοιου είδους συναισθήματα κάθε φορά που πας για περπάτημα, μπορεί να κάνει αυτή τη συνήθεια πιο εύκολη για να τη διατηρήσεις. Σύμφωνα με μελέτες, αν η φυσική δραστηριότητα που κάνεις σε ευχαριστεί, αυξάνεται η πιθανότητα να τη κρατήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διατήρηση της απώλειας βάρους

Όταν παραμένεις δραστήριος και κινείσαι περισσότερο περπατώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτυγχάνεις την διατήρηση του σωματικού σου βάρους μακροπρόθεσμα.

Μερικές ιδέες για να εντάξεις το περπάτημα στο τρόπο ζωής σου είναι:

  • Χρησιμοπoίησε ένα fitness tracker και κατέγραψε τον αριθμό βημάτων σου. Με αυτό τον τρόπο, θα παρακινηθείς να αυξήσεις κι άλλο την κίνηση σου.
  • Ζήτα από ένα φίλο σου να πάτε μία βόλτα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
  • Αν έχεις σκύλο, πήγαινε τον μία μεγάλη βόλτα καθημερινά. Θα κάνεις κι εκείνον πραγματικά χαρούμενο.
  • Προτίμησε να πας για ένα περίπατο με τον συνάδελφο σου για να συζητήσετε τα επαγγελματικά σας θέματα, αντί για ένα meeting σε κάποιο εστιατόριο.
  • Πήγαινε στο supermarket ή τα παιδιά στις δραστηριότητες τους με τα πόδια όποτε αυτό είναι εφικτό.
  • Προτίμησε να χρησιμοποιήσεις περισσότερες φορές την εβδομάδα τα ΜΜΜ και τα πόδια για να πας στη δουλειά σου, αντί να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητο. Αν είναι πολύ μακριά, πάρκαρε το σε κάποιο κοντινό σημείο και περπάτησε μέχρι εκεί.
  • Δοκίμασε νέες διαδρομές που ίσως να έχουν μεγαλύτερη πρόκληση (π.χ. με μεγαλύτερη κλίση) ώστε να μη βαρεθείς γρήγορα.
  • Μπες σε κάποια ομάδα πεζοπορίας.

Ό,τι από αυτά και να επιλέξεις θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους και κοιλιακού λίπους, γι’ αυτό ξεκίνησε με όποιο θεωρείς πιο εύκολο και εφικτό για εσένα, ώστε με την πάροδο του χρόνου να αυξάνεις σταδιακά την ώρα και την ένταση του βαδίσματος.

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr