Μπορεί να μεγαλώσαμε όλοι με την οικογενειακή επιτακτική ανάγκη (κυρίως της μανούλας) να σε καμαρώσει στην εκκλησία (γαμπρό ή νύφη δεν έχει σημασία). Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αν αυτό το όνειρο είναι και δικό σου. Αν αυτή η εικόνα απαντάει στα θέλω σου. Είναι ο γάμος ο τρόπος που φαντάζεσαι να περνάς το υπόλοιπο της ζωής σου;

Όσο κι αν σε βγάζω από αυτή τη ρομαντική αίσθηση του θεσμού, τα νέα είναι πως ο γάμος δεν είναι για όλους. Σύμφωνα με τον Gary Brown έναν εξέχοντα θεραπευτή ζευγαριών στο Λος Άντζελες, όταν αποφασίζεις αν ο γάμος είναι σωστή επιλογή για σένα η μόνη σωστή απόφαση είναι η δική σου. Ακόμα κι αν αισθάνεσαι πίεση από φίλους-οικογένεια ή την κοινωνία.

Πρέπει να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να είσαι αυστηρά ειλικρινής με τον εαυτό σου” λέει ο Δρ Μπράουν στο Elite Daily“Ό,τι κι αν αποφασίσεις είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείς ότι είναι η δική επιλογή σου –όχι η επιλογή άλλων.”

Αν αναρωτιέσαι αν ο γάμος είναι για σένα, ο Δρ. Μπράουν μοιράζεται κάποιες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου πριν (ή για να) αποφασίσεις.

1. Τι θέλεις για σένα;

Αυτή είναι ίσως και η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.

“Θέλεις να παντρευτείς γιατί αυτό είναι που θέλεις εσύ ή γιατί είναι αυτό που περιμένουν οι άλλοι από εσένα;”,ρωτάει ο Δρ. Μπράουν.

Αν θέλεις να ξέρεις αν ο γάμος είναι σωστή απόφαση για σένα πρέπει να υπάρχει self- reflection σύμφωνα με τον ειδικό. Να φαντάζεσαι αλλά και να επιθυμείς να περάσεις τη ζωή σου πλάι στον σύντροφό σου. Διαφορετικά θα βρεθείς σε ένα πάρτυ που θα σχεδιάσουν και θα οργανώσουν οι άλλοι για σένα και από πρωταγωνίστρια θα μοιάζεις κομπάρσος. Γιατί αν υπάρχει κάτι που είναι πιο τρομακτικό από την ιδέα του γάμου είναι η επόμενη μέρα. Και δυστυχώς εκεί δε θα υπάρχει κανείς να σε σώσει αν έχεις κάνεις λάθος.

2. Τι θέλεις από τη ζωή σου;

Εδώ τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα. Θέλεις να ξέρεις αν κάνεις τη σωστή επιλογή; Σκέψου πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου από σήμερα. Θέλεις να αφιερώσεις τη ζωή σου δίπλα σε κάποιον άλλον ή αυτή η ιδέα και μόνο σε τρομάζει;

Αν τρομάζεις στη σκέψη να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μοιράζοντας δίπλα σε κάποιον άλλον, τότε μην μπεις στον κόπο να πεις «δέχομαι». Κάποιοι γεννήθηκαν για να ζουν ανεξάρτητοι με ελευθερία και χωρίς δεσμεύσεις. Δεν είναι κακό να θέλεις να ανήκεις σε αυτούς. Κακό είναι να θέλεις να γίνεις κάτι που δε σου ταιριάζει. Κάτι που σου δημιουργεί πίεση, άγχος και που θα τελειώσει πριν καν αρχίσει. Γιατί απλά δε θα μπορείς να κάνεις αλλιώς.

3. Τι θα κερδίσεις;

Ο Δρ. Μπράουν δηλώνει επίσης ότι το να τσεκάρεις τις δικές σου αξίες ζωής μπορεί να είναι σημαντικό βήμα για να αποφασίσεις εάν ο γάμος είναι σωστός για σένα.

Αν για σένα κέρδος είναι να μπορείς να αλλάζεις, μετακινείσαι και να δημιουργείς μόνη σου, τότε το να νοιάζεσαι για κάποιον άλλον θα ήταν μια πρόσθετη ευθύνη. Το να νοιάζεσαι για τις ανάγκες του άλλου ή να σκέφτεσαι για δυο καμιά φορά είναι βάρος. Και αν νιώθεις βάρος αντί για χαρά, τότε σίγουρα ο γάμος δεν είναι για σένα. Μπορεί βέβαια μια σχέση, μια περιπέτεια ή ένα δυνατό συναίσθημα να σε κάνει να πάρεις την απόφαση για το επόμενο βήμα. Γιατί και οι αμετανόητα ελεύθεροι και οι «εγώ ποτέ» καμιά φορά γίνονται «εγώ με αυτόν τα πάντα».

4. Είσαι ερωτευμένη;

Σύμφωνα με το Δρ. Μπράουν το μεγαλύτερο κίνητρο για να θέλεις να παντρευτείς κάποιον είναι να είσαι τόσο ερωτευμένη που να θέλεις να γίνει πιο σοβαρή η σχέση σου μαζί του.

«Εάν οι αξίες σας είναι ευθυγραμμισμένες και υπάρχει μεγάλη χημεία, προσωπική συμβατότητα και η ικανότητα επίλυσης των αναπόφευκτων συγκρούσεων. Αυτοί είναι σπουδαίοι λόγοι για να αποφασίσεις να ξοδέψεις το υπόλοιπο της ζωής σου με κάποιον που αγαπάς», λέει ο Brown.

Σίγουρα ο γάμος δεν είναι για όλους. Για κάποιους μπορεί να είναι παιδικό όνειρο και για άλλους εφιάλτης. Κάποιοι δεν πηγαίνουν ούτε καλεσμένοι και κάποιοι στην πορεία αλλάζουν γνώμη και τα διαλύουν όλα. Αλλά αυτό είναι απόλυτα ΟK.

Όταν πρόκειται για τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που σου φαίνεται εκείνη τη στιγμή σωστό. Ή απλά να κλείνεις τα μάτια και να ακούς την καρδιά σου, αυτή πάντα ξέρει.

Δες ακόμα:

Γιατί φοβάμαι πως δε θα είμαι ποτέ έτοιμη να κάνω παιδιά


featured image: Thought Catalog