Το να υιοθετήσεις ή να πάρεις μια γάτα είναι μια απόφαση που πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά. Αν τελικά η απόφαση αυτή είναι αμετάκλητη, τότε πρέπει να ξέρεις ότι το νέο μέλος της οικογένειάς σου θα σου φέρει ένα μέλλον γεμάτο χαρά και συντροφικότητα.

Παρακάτω σου έχουμε 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αποκτήσεις μια γάτα.

1. Λίστα για ψώνια

Πριν φέρεις το γατάκι στο σπίτι σου, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αγοράσεις, έτσι ώστε η γάτα σου να νιώθει σαν μέλος της οικογένειας και όχι ως επισκέπτης. Η τροφή, το κιβώτιο απορριμάτων και ένα κρεβατάκι είναι σημαντικά για την πρώτη μέρα του στο σπίτι.

2. Ένα ασφαλές δωμάτιο

Ένα ασφαλές δωμάτιο δε χρειάζεται να είναι ένα ξεχωριστό δωμάτιο για τη γάτα σου. Ένα άδειο ντουλάπι, μια γωνιά της κρεβατοκάμαρας σου είναι μερικά σημεία που αρέσουν στις γάτες. Το σημαντικό είναι ότι η νέα γάτα θα έχει ένα μέρος που μπορεί να αποκαλεί “σπίτι” και θα μπορεί να ξεκουραστεί.

3. Επικίνδυνοι πειρασμοί

Καλό είναι, για να αποφύγεις κάθε κίνδυνο που μπορεί να προκύψει, να κρατάς κλειστά τα ντουλάπια κυρίως της κουζίνας. Τρόφιμα, απορρυπαντικά και διάφορα οικιακά αντικείμενα είναι μερικοί επικίνδυνοι πειρασμοί για τις γάτες που έχουν τη τάση να ψαχουλεύουν.

4. Φέρνοντας τη γάτα στο σπίτι

Αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες για τη μέρα που θα έρθει η γάτα στο σπίτι, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι με την είσοδό της στο χώρο χρειάζεται ηρεμία και πολύ προσοχή. Το νέο μέλος πιθανόν να έχει άγχος με τον καινούργιο χώρο. Δώσε χρόνο μέχρι να νιώσει άνετα στο νέο του σπίτι.

5. Επίσκεψη στον κτηνίατρο

Η πρώτη επίσκεψη της γάτας σου στον κτηνίατρο είναι πολύ σημαντική. Βεβαιώσου ότι έχει όλα τα εμβόλια και χάπια που χρειάζεται για την καλή υγεία της.

6. Τροφή και νερό

Οι ετικέτες τροφίμων για γάτες αναγράφουν τα συστατικά που είναι σημαντικά για την καλή ποιότητα ζωής των γάτων. Όπως επίσης και το καθαρό νερό είναι απαραίτητο, ειδικά εάν τρέφονται με ξηρή τροφή.

7. Κουτί απορριμάτων και ύπνος

Το κουτί απορριμάτων είναι, επίσης, σημαντικό για την άνεση και την υγεία της γάτας. Η σωστή συντήρηση του θα σε αποφύγει από κάθε δυσάρεστη οσμή. Σίγουρα έχεις σκεφτεί που θα κοιμάται; Θα μοιράζεστε το κρεβάτι σου, θα της πάρεις δικό της ή ένας συνδυασμός και των δύο; Μην ξεχνάς πως εσύ καθορίζεις τις συνήθειες μιας γάτας που πιθανόν να διαρκέσουν μια ζωή.

8. Σημαντική ανάγκη για γρατσούνισμα

Το ξύσιμο είναι απαραίτητο για τις γάτες, όπως το φαγητό και το νερό. Τα νύχια των γάτων είναι τα βασικότερα εργαλεία τους για πολλούς λόγους. Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια-εργαλεία στην αγορά για το τέντωμα και τις ασκήσεις που χρειάζεται να κάνει κάθε γάτα. Χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσεις τα έπιπλα και το χαλί σου.

9. Παίξε μαζί της και κράτησε τη μακριά από εξωτερικούς κινδύνους

Οι γάτες λατρεύουν τα παιχνίδια και είναι ειδικές στην επινόηση δικών τους παιχνιδιών. Οι χάρτινες σακούλες και τα κιβώτια από χαρτόνι, είναι μερικά από τα παιχνίδια που τους αρέσουν να παίζουν. Επίσης, οι γάτες είναι και πολύ καλοί κυνηγοί. Για την καλύτερη ασφάλειά τους καλό είναι να μένουν στο σπίτι μακρυά από εξωτερικούς κινδύνους.

10. Μέλος της οικογένειας

Με το πέρασμα του χρόνου η σύνδεσή σου με τη γάτα θα γίνει ισχυρότερη. Η οικογένειά σου και εσύ θα τη θεωρήσετε σαν ένα πολύτιμο μέλος της οικογένειας σας και όχι ως κατοικίδιο ζώο.

Δες ακόμα:
12 φυτά που είναι ασφαλή για τη γάτα σου
29 πράγματα που θα καταλάβεις μόνο αν συγκατοικείς με γάτα
Να γιατί πρέπει να αποφεύγεις τα ελαφρά χτυπηματάκια στο κεφάλι ενός σκύλου

featured image: Unsplash|Mikhail Vasilyev