Καλά διάβασες ναι, μπορείς. Και παρότι η αυτοπεποίθηση χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί, αν η θέλησή σου έχει τη δύναμη να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο για να την αποκτήσεις, τότε ναι, υπάρχουν τρόποι και μάλιστα πολλοί. Μάντεψε λοιπόν.. Εγώ είμαι εδώ για να σε κατευθύνω προς αυτό το μονοπάτι. Τι λες; Ξεκινάμε;

Oι συνθήκες του σήμερα

Οι συνθήκες που στην παρούσα φάση βιώνουμε, το ξέρεις και το ξέρω πως δεν είναι οι ιδανικότερες για την ψυχολογία μας, πόσο μάλλον για την αυτοπεποίθησή μας. Ωστόσο, (και με το χέρι στην καρδιά) θα σου πω πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Τίποτα ειλικρινά, αρκεί να είσαι σε θέση να νιώθεις δυνατός/ή και αποφασισμένος/η κάθε φορά που θέλεις να δουλέψεις για την αυτοπεποίθησή σου.

Για να το καταφέρεις αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις δύο πολύ σημαντικά πράγματα:

1. Που επιθυμείς να πας;

Χρειάζεσαι έναν σκοπό και έναν στόχο, για την ακρίβεια όλοι μας αυτό χρειαζόμαστε. Χρειάζεται ως άνθρωποι να μη χάνουμε τον δρόμο μας για να μπορούμε να εξελισσόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Τι θέλεις λοιπόν να γίνεις; Ποιος είναι ο στόχος σου; Ποιος είναι ο σκοπός που έχεις θέσει στην ανώτατη κορυφή σου για να ξυπνάς κάθε πρωί με χαμόγελο και ανυπομονησία; Kαι τέλος, επιτέλους σκέψου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που σε κάνουν να ξεχωρίζεις; Είμαι σίγουρη πως έχεις πολλά.

2. Πόσο βοηθάς τον εαυτό σου να πάει προς αυτή την κατεύθυνση;

Η ιστορία έχει δείξει πως το 80% μια ‘επιτυχημένης’ διαδρομής προέρχεται από την οργάνωση και τη δομή με την οποία δουλεύεις για τον στόχο σου. Κοινώς, είναι τα βήματα αρκετά για να πας εκεί που κοιτάς; Είναι εφικτό να πας εκεί που κοιτάς και τελικά οραματίζεσαι για το αύριο όλα αυτά που πραγματικά σου αξίζουν; Ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις σου και πόση αποφασιστικότητα διαθέτεις για να μην τα παρατήσεις στην πρώτη δυσκολία που θα σου εμφανιστεί;

Μικρή (παρένθεση) μεγάλης σημασίας: Σε ένα μεγάλο ποσοστό, είμαστε όντα απαισιόδοξα και είμαι σίγουρη πως δεν το ακούς αυτό για πρώτη φορά. Έχουμε λοιπόν την τάση να επικεντρωνόμαστε σε κάθετί αρνητικό, ξεχνώντας έτσι όλα εκείνα τα θετικά που μας οδήγησαν στο σήμερα και σε όλα αυτά που είμαστε στο τώρα. Πολλές φορές λοιπόν, αυτά τα λίγα, τα πολλά, τα απλά και τα σημαντικά μας, δεν τα αξιολογούμε σωστά. Και το αποτέλεσμα; Δεν καλλιεργούμε την αυτοεκτίμησή μας και κάπως έτσι μένουμε τελικά πίσω στα βήματα που υπό άλλες συνθήκες ίσως και να δίναμε τα πάντα για να τα ανεβούμε.

Η άσκηση που θα σε βοηθήσει άμεσα

Σου έχω ευχάριστα νέα. Μπορεί στις επόμενες γραμμές να μην καταφέρουμε να χτίσουμε στο 100% την αυτοπεποίθησή σου, μπορούμε όμως να κάνουμε μια απλή άσκηση – τεράστιας αποτελεσματικότητας, η οποία ειλικρινά θα σε βοηθήσει να κάνεις τα πρώτα σου βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάρε χαρτί και στυλό! Ξεκινάμε!

Μοίρασε τη ζωή σου σε χρονικές περιόδους. Τρεις, τέσσερις ή όσες εσύ πιστεύεις ότι αξίζει να καταγράψεις. Αν το καλοσκεφτείς, ακόμη και η βρεφική μας ηλικία αποτελεί μια περίοδο μεγάλων νικών. Το ότι μίλησες, περπάτησες και πήγες σχολείο γιατί θα πρέπει να το θεωρείς ως κάτι δεδομένο;

Σε δεύτερο χρόνο, κατέγραψε και τις ακόμα πιο σπουδαίες νίκες σου. Όλες εκείνες που σου πήραν χρόνια. Τις δυσκολίες, τις ευκολίες, τις γνωριμίες, τα λάθη, τα μαθήματα και όλα εκείνα τα πολλά ή και λίγα που σε διαμόρφωσαν στο σήμερα.

Μην τα παρατήσεις. Αφιέρωσε λίγο ακόμα χρόνο, λίγη ακόμα ενδοσκόπηση. Αν θες άκου παράλληλα και την αγαπημένη σου μουσική. Τώρα μπορείς και επίσημα αν έφτασες μέχρι εδώ, να τοποθετήσεις όλες αυτές τις αληθινές σημειώσεις σε ένα εμφανές σημείο για να μπορείς να ανατρέχεις σε αυτές όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Ακόμη κι αν περάσουν μήνες, διάβασε ξανά αυτές τις σημειώσεις. Αν μπορείς, ακόμα και κάθε μέρα.

Υποσχέσου στον εαυτό σου πως κάθε φορά που θα διαβάζεις τις υπέρoxες αυτές σκέψεις και νίκες σου, θα επιβραβεύεις και θα κατανοείς όλο και περισσότερο τον εαυτό σου. Με αυτόν τον τρόπο, να είσαι βέβαιη και βέβαιος πως η κατάκτηση της αυτοεκτίμησής σου δεν θα αργήσει να καλλιεργηθεί και τελικά ξέρεις κάτι; Θα κατακτήσεις και τους στόχους σου και μάλιστα το συντομότερο!

Όχι, αυτή η μέρα δεν θα αργήσει. Δεν θα αργήσεις να συνειδητοποιήσεις το ποιος/α είσαι. Δεν θα αργήσεις να αναγνωρίσεις και όλα τα θετικά σου σημεία και έτσι το υπέροχο ταξίδι της αυτοπεποίθησης για εσένα μόλις ξεκίνησε!

Υ.Γ: Το δοκίμασα. Το δοκιμάζω καθημερινά, όσο κι όταν το έχω πραγματική ανάγκη. Κάθε ημέρα για εμένα πλέον αποτελεί ένα δώρο, κι αν νομίζεις ότι υπερβάλλω ή ότι έτυχε και δεν πέτυχε, σε διαβεβαιώνω πως πέτυχε και πετυχαίνει κάθε μέρα γιατί απλά προσπαθώ και τελικά τα καταφέρνω. Γιατί για εμένα πλέον σημασία δεν έχει μόνο το αποτέλεσμα, μα πιο πολύ το ταξίδι.

Σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. Σε θεωρώ το πιο σημαντικό highlight της σημερινής μου ημέρας. Εσένα; Ποιό ήταν το δικό σου;