Πώς να αναθεωρήσεις τη σχέση σου με το χρόνο

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι τάσσονται υπέρ της YOLO νοοτροπίας. Ο καθένας θέλει να ‘ζήσει την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία’ ώστε να μην μείνει με απωθημένα στο τέλος της ζωής του.

Πριν απο λίγα χρόνια, η Bronnie Ware έγραψε το βιβλίο: ‘Τhe Top Five Regrets of the Dying: A Life Transformed by the Dearly Departing”. H Ware, εργάστηκε στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας και καθώς περνούσε χρόνο με τους ασθενείς της, έμαθε για τις ζωές τους και για όσα μετανιώνουν. Και πραγματικά, η λίστα ίσως σας εκπλήξει. Δεν αναφέρονται σε πράγματα όπως bungee jumping, χρήματα ή ταξίδια.

Σίγουρα, είναι πολλά αυτά που μπορούμε να μάθουμε απο τους ασθενείς της Ware. Αλλά, αντί να τα βλέπουμε σαν απωθημένα, καλύτερα ας τα δούμε σαν μια λίστα με πράγματα που πρέπει – ή και όχι -  να κάνουμε στη ζωή μας.

  1. Μην δουλεύεις τόσο πολύ.

Οι ασθενείς της Ware παραδέχτηκαν οτι μετανιώνουν που δεν πέρασαν περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα λόγω δουλειάς. Ναι, χρειάζεσαι τη δουλειά και ναι, πρέπει να πληρώσεις τους λογαριασμούς. Ωστόσο, μην αφήνεις την εργασία να σε απορροφήσει τόσο ώστε να χάσεις πολύτιμο χρόνο απο την οικογένεια ή τους φίλους σου. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο ‘ζω για να δουλεύω’ και ‘δουλεύω για να ζω’.

  1. Έχε το θάρρος να εκφράζεις τα συναισθήματα σου.

Είναι τόσο ευεργετικό να εκφράζεις τα συναισθήματα σου, σεβόμενη πάντοτε τους άλλους. Το να συσσωρεύεις τα αισθηματα σου μπορεί όχι μόνο να σε οδηγήσει στην πικρία αλλά ακόμη περισσότερο, σε μια μίζερη ζωή. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να πεις ο,τι θέλεις, όπως θέλεις και σε οποιοδήποτε θέλεις – να θυμάσαι οτι τα αισθήματα των άλλων έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Όμως, η έλλειψη θάρρους δεν πρέπει να σε σταματά απο το να μοιράζεσαι αυτό που νιώθεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

  1. Επέτρεψε στον εαυτό σου να είσαι χαρούμενη.

Οι ασθενείς της Ware δεν εννοούσαν φυσικά να γίνουμε χαρούμενοι εις βάρος των άλλων αλλά να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό σε ο,τι ευκαιρία εμφανίζεται στη διάρκεια της ζωής μας. Για παράδειγμα, η άνεση δεν σημαίνει πάντοτε και ευτυχία. Να είσαι πρόθυμη να κάνεις αλλαγές, να έχεις το κουράγιο να αποβάλλεις παλιές συνήθειες και απαλλάξου απο ο,τι κλέβει την ευτυχία σου. Σταμάτα να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

Να γελάς συχνά και δυνατά, να τραγουδάς με πάθος το αγαπημένο σου τραγούδι και μη διστάσεις να αγόρασεις το μεγαλύτερο και γευστικότερο παγωτό που υπάρχει. Ζήσε τη ζωή στο έπακρο, χωρίς τύψεις και ενοχές.

Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή απο το τώρα! Ας μάθουμε απο όσους προηγήθηκαν και ας χαράξουμε έναν καλύτερο δρόμο για εκείνους που ακολουθούν.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.