Υπάρχουν ποικίλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην έχουμε αυτοπεποίθηση στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Η ιδέα του ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο πλαίσιο, η λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα εφόδια ή τις δεξιότητες για αυτή την εργασία, η έλλειψη εμπειρίας ή ακόμη και οι «απειλητικοί» συνάδελφοι, πολλές φορές μπορεί να μας προκαλέσουν ένα αίσθημα κατωτερότητας.

Ωστόσο, η χαμηλή αυτοεκτίμηση στο πλαίσιο της εργασίας, συνηθέστερα οφείλεται στις δικές μας χαοτικές σκέψεις και στις υπερβολικές απαιτήσεις που έχουμε από εμάς. Πως μπορούμε λοιπόν να μετριάσουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας και ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε και την παραγωγικότητα μας;

Βρίσκουμε και αξιοποιούμε τα δυνατά μας σημεία 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση μας, είναι να εντοπίσουμε τα δυνατά μας σημεία και να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή εργασία μας. Όταν γνωρίζουμε και επενδύουμε στις δυνάμεις μας, η άνθιση και η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης είναι σίγουρη.

Εντοπίζουμε και βελτιώνουμε τα αδύναμα σημεία μας

Όλοι οι άνθρωποι υστερούμε κάπου. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το σημαντικό είναι να βελτιώσουμε τα αδύναμα σημεία μας και να τα μετατρέψουμε σε σύμμαχό μας. Μέσα από την καθημερινή επαφή και τριβή με τα ελαττώματα μας, θα επέλθει και η συμφιλίωση μαζί τους.

Παρακολουθούμε ακόμη και τις πιο μικρές επιτυχίες μας 

Παρακολουθούμε καθημερινά τα επιτεύγματά μας, ή ακόμη δημιουργούμε και μια λίστα με τους στόχους που έχουμε εκπληρώσει. Ακόμη κι η πιο μικρή επιτυχία επηρεάζει εις βάθος το υποσυνείδητό μας και ως αποτέλεσμα αυξάνει την παραγωγικότητα μας στο εργασιακό περιβάλλον.

Ζητάμε συμβουλές από τους άλλους 

Οι φίλοι μας, οι συνάδελφοι μας και φυσικά ο εργοδότης μας, μπορούν να μας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και να μας ενθαρρύνουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις μάλιστα, που οι άλλοι βλέπουν περισσότερες ικανότητες σε εμάς, απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας.

Προκαλούμε τον εαυτό μας

Όπως προαναφέραμε, η επίτευξη στόχων μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση μας. Το να δοκιμάζουμε κάτι νέο και διαφορετικό, κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τρομακτικό, μας βοηθάει να δούμε ακόμη και τις πιο απαιτητικές καταστάσεις με μια πιο αισιόδοξη ματιά.

Καλλιεργούμε μέσα μας τη θετικότητα 

Το να είμαστε θετικοί δε συνεπάγεται απαραίτητα ότι πρέπει να είμαστε και χαρούμενοι. Με μια πιο αφηρημένη μετάφραση, η θετικότητα μπορεί να αντικατοπτρίζει και την ανθεκτικότητα τη δύναμη ή το σθένος. Ο οπτιμισμός και η αισιόδοξη στάση, είναι απαραίτητα εφόδια για την καλλιέργεια μιας ανθεκτικής προσωπικότητας στο περιβάλλον της εργασίας.