Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να βοηθήσεις έναν/μια φίλο/η που θρηνεί, που περνάει δύσκολα, που βιώνει μια απώλεια, μια απογοήτευση ή μια κατάθλιψη. Από το πιο μικρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει, αυτό μιας ερωτικής απογοήτευσης μέχρι το πιο μεγάλο, μιας αρρώστιας ή μιας απώλειας, οι φίλοι μας χρειάζονται την στήριξή μας κι εμείς κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε σε μια τέτοια κατάσταση.

Αναγνώρισε ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για αυτόν/ή

Με το που θα ακούσεις τα κακά νέα γι’ αυτό που βιώνει ο φίλος σου, αυτομάτως θα προσπαθήσεις να ελαφρύνεις την κατάσταση εξιστορώντας ένα δικό σου δύσκολο περιστατικό, που είναι κοντά στην κατάσταση αυτή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο. Θέλοντας να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα, θα παρουσιάσεις το δικό σου γεγονός ως χειρότερο και ίσως με σχετικά «καλή» κατάληξη. Δυστυχώς, όμως, αυτό δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα τον φίλο σου, ούτε θα τον κάνει να περάσει λιγότερο δύσκολα! Την συγκεκριμένη στιγμή είναι κάπως αδύνατον να δει ένα φωτεινό σημάδι στον ουρανό, γι’ αυτό το μόνο που έχεις να κάνεις για να βοηθήσεις την κατάσταση είναι να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις την δύσκολη περίοδο που περνάει.

Βοήθησε στη λήψη αποφάσεων

Σε μια δύσκολη κατάσταση, ο ανθρώπινος νους, όπως είναι λογικό, είναι κάπως μπλοκαρισμένος. Ακόμα και η λήψη μικρών ασήμαντων καθημερινών αποφάσεων καμιά φορά φαντάζει ακατόρθωτη. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι παρούσα και να συνδράμεις στην λήψη τους είτε είναι μικρές, είτε μεγάλες. Ένα καθαρό μυαλό μόνο να βοηθήσει μπορεί σε αυτή τη φάση.

Τσέκαρε τη διάθεση

Το να σκάει ένα θέμα τη δεδομένη περίοδο που ο φίλος σου περνάει άσχημα είναι απολύτως φυσιολογικό. Το να μην είσαι σίγουρη αν πρέπει να το αναφέρεις ή να το συζητήσεις, είναι εξίσου φυσιολογικό. Παρόλα αυτά, το να κρατήσεις τον στεναχωρημένο φίλο σου έξω απ’ όλο αυτό για να μην τον επιβαρύνεις, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού είναι σαν να στρέφεις όλη την προσοχή στο δικό του θέμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, υποσυνείδητα, θέτουμε το άτομο αυτό έξω απ’ όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν θέλοντας να μην το κουράζουμε. Τσέκαρε τη διάθεσή του, μίλησε του ανοιχτά για την κατάσταση και αυτός από μόνος του θα αποφασίσει αν είναι σε φάση να ασχοληθεί ή όχι.

Μη φοβηθείς να το συζητήσεις

Οποιαδήποτε κι αν είναι η κατάσταση, όσο απλή ή σύνθετη, δύσκολη ή ήπια, μη φοβηθείς να το συζητήσεις με τον φίλο σου. Όσο χαζό κι αν σου φαίνεται να τον ρωτήσεις πώς νιώθει, ίσως αυτό είναι μια αρχή για να σου ανοιχτεί και να μιλήσει σε κάποιον. Το να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του με κάποιο κοντινό του πρόσωπο θα τον ελαφρύνει, θα τον κάνει να νιώσει πολύ καλύτερα και ίσως με τη συζήτηση να ξεφύγει λίγο από την κατάσταση που βιώνει. Προσοχή όμως! Δεν είναι εύκολο για όλους να μοιραστούν αυτά που νιώθουν, αν δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο μην πιέσεις την κατάσταση.

Άφησέ τον/την να εκφραστεί όπως νιώθει

Μπορεί να είναι στεναχωρημένος, λυπημένος, θυμωμένος, αρνητικός, αποσυνδεδεμένος από τους κοντινούς τους ανθρώπους. Όλα αυτά είναι τα αναμενόμενα συναισθήματα που ενδεχομένως βιώνει. Δώσε του την ελευθερία να τα εκφράσει, να τα ζήσει και σιγά σιγά να τα ξεπεράσει. Με το να προσπαθείς να αποτρέψεις τη λύπη ή τον θυμό, δε θα αλλάξει η κατάσταση!

Δες ακόμα: Χρόνια πολλά, μαμά μου
featured photo: PureWow