Το να είσαι εσωστρεφής μπορεί να αποτελεί για κάποιους εμπόδιο στη δουλειά σου. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις και να εξελίξεις την καριέρα σου.

Τα ομαδικά happy hours στο γραφείο μπορεί να μην είναι τα αγαπημένα σου. Ούτε τα πολύωρα meetings ή τα ομαδικά lunch breaks. Ίσως να νιώθεις περιορισμένος σε κάποια από αυτά τα events και στην τελική, όχι τόσο άνετη όσο θα έπρεπε να νιώθεις στο εργασιακό σου περιβάλλον. Το να είσαι εσωστρεφής πράγματι, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις έξω από τα νερά σου σε τέτοιες περιστάσεις. Ειδικά αν δεν μπορείς και να τις αποφύγεις. Παρόλα αυτά, με τα παρακάτω tips μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τη δουλειά σου και σταδιακά να βελτιώνεσαι και προσωπικά μέσα από αυτή:

1. Αποδέξου την εσωστρέφεια σου, τον εαυτό σου

Έχεις φτάσει ως εδώ όχι παρά την εσωστρέφεια σου, αλλά εξαιτίας αυτής. Ίσως αυτό το χαρακτηριστικό σου να έχει εκτιμηθεί περισσότερο από όσο νομίζεις. Ίσως τελικά αυτό να σε έχει βοηθήσει σε αρκετά πράγματα. Αγκάλιασε τον εαυτό σου, την εσωστρέφεια σου και μην παλεύεις να την διώξεις. Αντίθετα, προσπάθησε να κάνεις αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις όσο το δυνατόν πιο άνετα.

2. Κάνε αληθινά διαλείμματα

Όταν είσαι εσωστρεφής, χρειάζεσαι μία αποφόρτιση. Ένας εξωστρεφής παίρνει ενέργεια από τον κόσμο ενώ ένας εσωστρεφής “γεμίζει” τις μπαταρίες του όταν περνά ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό του. Κι αυτό ακριβώς μπορεί να σου λείπει αυτή τη στιγμή. Μπορεί να μιλάμε για παραγωγικότητα και team work, αλλά ενίοτε, ο χρόνος με τον αυτό σου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο πώς θα λειτουργήσεις μετέπειτα με την ομάδα. Αν αισθάνεσαι πως θες να διαβάσεις το βιβλίο σου στο πάρκο, να πας έναν περίπατο, να βάλεις τα ακουστικά σου με το αγαπημένο σου κομμάτι,  κάνε το.

3. Βρες το δικό σου τρόπο να δικτυωθείς

Είπαμε πως οι ομαδικές συναντήσεις ίσως δεν είναι το φόρτε σου. Μην ανησυχείς γι’ αυτό. Μπορείς να βρεις το δικό σου τρόπο να δικτυώνεσαι, να επικοινωνείς και να γνωρίζεις νέα άτομα. Μπες σε ένα ομαδικό chat στο LinkedIn και επικοινώνησε με άτομα που θαυμάζεις και θα ήθελες να γνωρίσεις. Είναι προτιμότερο να επιλέξεις ποιο θα είναι το network  σου προκειμένου να νιώσεις και πιο άνετα γύρω από αυτό.

4. Δείξε ότι νοιάζεσαι

Αν δεν θέλεις να συμμετέχεις σε κάποιο after work drink ή σε κάποιο Zoom drink night με τα νέα δεδομένα και προτιμάς να ξεκουραστείς, είναι απόλυτα ΟΚ. Δείξε όμως πως νοιάζεσαι να είσαι μέλος της ομάδας. Πάρε την πρωτοβουλία και αγόρασε καφέδες τη Δευτέρα το πρωί. Ή με μερικά cocktails ένα απόγευμα που θα έχεις τη διάθεση να περάσεις χρόνο με τους συναδέλφους σου.

5. Διερεύνησε τις δυνατότητες σου

Η ενδοσκόπηση είναι χαρακτηριστικό του εσωστρεφή ατόμου. Σκέφτεσαι, αναρωτιέσαι, διευρύνεις  και συνεχώς επεξεργάζεσαι τα δεδομένα που υπάρχουν στη ζωή σου. Εκμεταλλεύσου λοιπόν αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα σου στο έπακρο. Κάνε focus σε μικρούς στόχους κάθε φορά. Μπορεί να είναι κάποιο συγκεκριμένο project που έχεις αναλάβει με την ομάδα σου. Σκέψου έξυπνες λύσεις γι’ αυτό και πρότεινε τις. Μπορεί να είναι μια ιδέα που είχες κατά νου εδώ και καιρό και δίσταζες να την εκφράσεις στο αφεντικό σου. Καλλιέργησε την όσο περισσότερο μπορείς μέσα σου και έπειτα, έκφρασε την.

6. Διάλεξε τη “σωστή” δουλειά για εσένα

Κάποια επαγγέλματα είναι καταλληλότερα για σένα. Ενώ δεν αμφισβητείται η δυνατότητα της προσαρμογής, υπάρχουν τομείς που θα ταίριαζαν περισσότερο σε κάποιον εξωστρεφή τύπο ανθρώπου, όπως ενδεχομένως να είναι οι πωλήσεις. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να ανακαλύψεις σε ποια θέση εργασίας νιώθεις περισσότερο ο εαυτός σου και σε ποιο κομμάτι είσαι πιο αποδοτική. Σύντομα θα δεις πως η καθημερινότητα σου θα αλλάξει πολύ σύντομα.

featured photo: @eddie_rios