Το overthinking ίσως σε έχει απασχολήσει πολύ. Ίσως συνεχώς σκέφτεσαι γιατί σκέφτεσαι τόσο πολύ. Ήρθε η ώρα να βάλεις ένα τέλος.

Οι εμμονές και η υπερβολική σκέψη, μας κοστίζουν μακροπρόθεσμα. Στην ψυχική και σωματική υγεία. Το overthinking δεν είναι απλά μία φράση που βλέπεις στα social. Είναι σκέψεις που καταλήγουν να σε αγχώνουν, να σε πνίγουν, πανικοβάλλουν. Είναι μία σειρά από σενάρια που δεν σε αφήνουν να απολαύσεις τη στιγμή. Που σε αγχώνουν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, ήρθε η ώρα να κοιτάξεις κατάματα όσα σε ταλαιπωρούν και να τα πολεμήσεις.

Οι παρακάτω τρόποι είναι μία καλή αρχή να καταπολεμήσεις το overthinking:

Αναγνώρισε αρχικά το overthinking σου

Για να αντιμετωπίσεις κάτι, πρέπει να το αναγνωρίσεις πρώτα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία συνήθεια, που συμβαίνει ασυναίσθητα. Παρατήρησε τα μοτίβα σκέψης σου. Δηλαδή, ποιες καταστάσεις ή άτομα σε οδηγούν σε αυτό, πότε νιώθεις ότι θα “πέσεις” στην παγίδα. Αν καταφέρεις να εντοπίσεις πότε συμβαίνει αυτό, θα είναι ευκολότερο να το προσεγγίσεις.

Ονόμασε το φόβο σου

Δώσε μία πιο ρεαλιστική μορφή σε αυτό που φοβάσαι ότι πρόκειται να γίνει. Αν θες να σταματήσεις να παίζουν εκατό σενάρια στο μυαλό σου, μία φράση φωναχτά αρκεί. “Φοβάμαι ότι θα χάσω τη δουλειά/σχέση/στόχο μου”. “Δεν ξέρω αν είμαι αρκετά καλός σε αυτό που κάνω”. Βρες τη φράση που αντικατοπτρίζει ακριβώς όλο αυτό το λαβύρινθο που υπάρχει στο μυαλό σου και εξωτερίκευσε την. Δυνατά. Όσο σκέφτεσαι χαμηλόφωνα, από μέσα σου, τόσο πιο μεγάλος γίνεται ο φόβος σου.

Εξάσκησε το mindfulness

Με άλλα λόγια, να είσαι παρών/παρούσα. Όταν μπαίνεις στον αυτόματο πιλότο καθημερινά, δεν προλαβαίνεις να αισθανθείς τι συμβαίνει γύρω σου. Άσε για λίγο τη σκέψη στην άκρη και δώσε έμφαση στο συναίσθημα. Για παράδειγμα, άσε το scrolling down όσο περιμένεις το ασανσέρ. Παρατήρησε τι συμβαίνει γύρω σου και πως αισθάνεσαι με όσα βλέπεις/ακούς. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι εκεί στην παρούσα στιγμή. Η παγίδα του overthinking ουσιαστικά σε κλείνει μέσα σε ένα ξεχασμένο παρελθόν και ένα πλασματικό μέλλον.

Αποδέξου καταστάσεις που δεν μπορείς να αλλάξεις

Το παρελθόν πέρασε από το χέρι σου και το μέλλον δεν έχει φτάσει ακόμη. Επομένως, γιατί να χαλάς φαιά ουσία σε κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις; Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι ευγνώμων για όσα σου συμβαίνουν σήμερα. Τώρα. Αυτή τη στιγμή. Όταν αποδεχτείς πως κάποια πράγματα απλώς έτσι έχουν, θα δεις πόσο ανακούφιση θα  νιώσεις. Θα είναι σαν να αφήνεις ένα συναισθηματικό φορτίο στην άκρη, όπως έπρεπε να κάνεις εξαρχής.

Κάνε ένα διάλειμμα

Σωματικό. Ψυχικό. Μπορεί η παραγωγικότητα να είναι τάση αλλά η ψυχική υγεία δεν σταματά να είναι διαχρονική. Μην ξεχνάς να φροντίζεις το είναι σου γιατί με αυτό ζεις κάθε μέρα. Αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε κάποιο project, κάνε πίσω. Δεν χρειάζεται να φτάσεις στο burnout για να πάρεις το μάθημα σου. Αν μία σχέση σε πληγώνει, let it go. Καλύτερα να είσαι μόνη σου και χαρούμενη, παρά με παρέα και δυστυχισμένη.

Αφιέρωσε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα “ανησυχίας”

Για να μην αφήνεις τη σκέψη σου να βυθίζεται, προσπάθησε να περιοριστείς σε 10-20′ ανησυχίας. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να αφήσεις όσα σκέφτηκες στην άκρη και να συνεχίσεις με την πραγματική σου ζωή. Μην ξεχνάς πως τα περισσότερα από αυτά που συμβαίνουν στο κεφάλι μας, δεν θα γίνουν στην πραγματικότητα. Μην χάνεις λοιπόν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή εκεί έξω για έναν ουτοπικό κόσμο στο νου σου.