Η μνησικακία είναι ένα συναίσθημα που δηλητηριάζει πιο πολύ αυτόν που το βιώνει παρά αυτόν στον οποίο απευθύνεται. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Sarah Saffian, αισθήματα ικανοποίησης, αυτοπεποίθησης και ηθικής ανωτερότητας συνοδεύουν τη μνησικακία μετά από μια διαφωνία. Αυτά τα αισθήματα όμως είναι και ο λόγος που σου είναι τόσο δύσκολο να αποβάλεις τον θυμό μετά από έναν τσακωμό. Κρατώντας κακία νιώθεις ότι προστατεύεις τον εαυτό σου, νιώθεις ότι είναι πιο εύκολο να είσαι θυμωμένη παρά ευάλωτη ακόμη και αν γνωρίζεις ότι αυτό μπορεί να σε βλάπτει.

Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτό τον θυμό που σου μένει μετά από μια διαφωνία. 

Προσδιόρισε τη ρίζα του προβλήματος

Ανάλογα με το πόσο χρονικό διάστημα έχει περάσει από τη διαφωνία, μπορεί να σου είναι δύσκολο να θυμάσαι ποιος είπε τι και πότε, αλλά μπες στη διαδικασία να σκεφτείς το συμβάν στο ξεκίνημά του και να εξετάσεις τον ρόλο που διαδραμάτισες εσύ σε αυτό, αντί να επικρίνεις μόνο τη συμπεριφορά του άλλου ατόμου.

Για παράδειγμα, σκέψου: Γιατί ένιωσες με τον τρόπο που ένιωσες κατά τη διάρκεια της διαφωνίας (ή αμέσως μετά); Πώς θα περιέγραφες τα συναισθήματα που σου προκάλεσε η διαφωνία αυτή; Γιατί αντέδρασες τόσο έντονα;

Μην ξεχνάς όμως: Η διαδικασία στην οποία μπαίνεις δεν έχει σκοπό να βρεις ποιος έχει το φταίξιμο, αλλά την αντικειμενική αποτύπωση του προβλήματος και να συνειδητοποιήσεις γιατί δεν μπορείς να το αποβάλλεις.

Αναρωτήσου γιατί το αφήνεις να σε ταλαιπωρεί ακόμη

Μήπως αισθάνεσαι ότι είναι το σωστό να αισθάνεσαι έτσι; Έχεις την ελπίδα ότι το άλλο πρόσωπο θα έρθει πίσω και ενδεχομένως να δεχτεί ότι έχει άδικο; Ποια η πιθανότητα να συμβεί αυτό; Βασικά, αυτό το στάδιο είναι για να προσδιορίσεις την ένταση της μνησικακίας και να δουλέψεις πάνω στην απαγκίστρωσή σου από αυτό το τοξικό συναίσθημα, εξηγεί η Saffian.

Επανεξέτασε την έννοια της συγχώρεσης

Είναι εύκολο να πεις: «Αν μου ζητούσε συγγνώμη, θα ήμασταν όλοι καλά». Αλλά εκεί είναι που πρέπει να αναθεωρήσεις το πώς νιώθεις για τη συγχώρεση και να τη σκεφτείς ως δώρο προς τον εαυτό σου. Εάν συγχωρήσεις ένα άτομο αρχικά μέσα σου και στη συνέχεια το εκφράσεις, είναι καλό για εσένα.

Η συμβουλή της Saffian: Γράψε μια επιστολή που δεν θα στείλεις και χρησιμοποίησε την ως εργαλείο για να βρεις τις λέξεις να εκφραστείς. Τι σε έκανε να θυμώσεις; Γιατί ακόμα είσαι θυμωμένη; Τι θα ήταν αυτό που θα σε έκανε να νοιαστείς λιγότερο; Τα συναισθήματα δεν απενεργοποιούνται αυτομάτως, αλλά όντας κολλημένη σε αυτά δίνεις στο άλλο πρόσωπο δύναμη. Μια τέτοια επιστολή όμως είναι κάτι που θα σε βάλει στον σωστό δρόμο για να τα αντιμετωπίσεις.


featured image: TWENTY20