Οι ταινίες με χωροχρονικές λούπες μπορεί να φαντάζουν πολύ αστείες στην κινηματογραφική αίθουσα. Στην πραγματική ζωή όμως, παραείναι κουραστικό να υπάρχουν καθημερινές προστριβές και ανακύκλωση των ιδίων καυγάδων με το ταίρι σου. Κάνω λάθος; Είμαι σίγουρη πως τέτοιου είδους τσακωμοί απλά φθείρουν τη σχέση και σταδιακά την οδηγούν σε ένα τέλμα. Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, να μάθεις να μην αναλώνεσαι και να ανακυκλώνεις τα ίδια και τα ίδια. Ξεκίνα να μαλώνεις παραγωγικά και εποικοδομητικά με το τον σύντροφό σου. Αυτό και μόνο μπορεί να αλλάξει πολλά στη σχέση σας – φυσικά προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με τη Lisa Concepcion, ειδικό σε θέματα dating και σχέσεων, η διαφορά μεταξύ του απλού τσακωμού και του παραγωγικού τσακωμού αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρη όταν αλλάξεις την οπτική με την οποία βλέπεις και αντιμετωπίζεις τον καυγά. Αντί να σκέφτεσαι αν φταις εσύ ή το ταίρι σου, και οι δύο πρέπει να πιάσετε το πρόβλημα από τη ρίζα του και να δείτε τι πραγματικά φταίει. Το ζήτημα είναι όχι ο τσακωμός από μόνος του, αλλά να αποφασίσετε να λύνετε το κάθε θέμα ως ομάδα.

Επιπρόσθετα, ιδιάζουσας σημασίας είναι το ότι πρέπει να παραμερίσεις τον εγωισμό σου και να εστιάσεις πραγματικά στο τι λέει το άλλο σου μισό. Και να πάψεις να ακούς απλά για να του απαντήσεις. Ο σκοπός είναι να τον ακούς με την επιθυμία να καταλάβεις ειλικρινά ποιο είναι το θέμα του. Και να είσαι σε θέση να έχεις πίστη ότι κάθε πρόβλημα έχει και μια λύση.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι προτείνουν οι ειδικοί στο Εlite Daily για το πώς να τσακώνεσαι παραγωγικά με το άλλο σου μισό.

Προετοιμάσου για έναν παραγωγικό καυγά

Αν προκύπτει ένα θέμα, το οποίο από πλευράς σου, επιβάλλεται να συζητηθεί, σύμφωνα με τη Nina Rubin, πρέπει πρώτα από όλα να μπεις στο κατάλληλο mood, πριν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το τι είναι αυτό που σε έχει ενοχλήσει. Επίσης, είσαι σίγουρη για το ποιος δημιουργεί το πρόβλημα; Φταίει εκείνος ή πρόκειται για μια κατάσταση για την οποία έχετε και οι δύο μερίδιο ευθύνης; Συνεπώς, είναι δέουσας σημασίας, να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις τα σημαντικά και να μην τρέπεσαι σε προσωπικές επιθέσεις και τα συναφή. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να έχεις μια εικόνα με το τι περιμένεις να προκύψει από την όλη συζήτηση. Θες απλά μια ‘συγνώμη’ ή θες να αλλάξει η όλη συμπεριφορά; Τι σκοπεύεις να αλλάξεις εσύ η ίδια; Πάνω από όλα, μάθε να προσεγγίζεις την όλη κατάσταση με ηρεμία, κατανόηση και ενσυναίσθηση. Έτσι βοηθάς και τον εαυτό σου και είσαι σε θέση να αντιληφθείς τα λεγόμενα του αγαπημένου σου.

7 τρόποι να έχεις μια παραγωγική διαφωνία
Monica Berg

Βρες τη σωστή προσέγγιση

Όταν έχεις πάρει την απόφαση να μιλήσεις για κάτι, πρέπει να ξέρεις τον ιδανικό τρόπο προσέγγισης του θέματος. Αν για παράδειγμα, ο αγαπημένος σου είναι αναστατωμένος για κάτι, οι ειδικοί προτείνουν, πως πρώτα πρέπει τον ρωτήσεις τις έχει προκαλέσει αυτή του την αναστάτωση. Έτσι θα βάλεις στο επίκεντρο το πρόβλημα. Ο άλλος έτσι νιώθει επιβεβαιωμένος, ασφαλής και ότι νοιάζεσαι πραγματικά να τον ακούσεις. Κάπως έτσι, ξεκινά μια ανοιχτή, παραγωγική, ειλικρινής συζήτηση. Στην αντίθετη περίπτωση, όπου εσύ είσαι η ταραγμένη, η σωστή προσέγγιση είναι να αφήνεις τον σύντροφό σου να καταλάβει τι χρειάζεσαι. Μίλα του ξεκάθαρα για το τι σε ανησυχεί και τι πυροδότησε την αναστάτωση και την ενόχλησή σου. Έτσι, δεν τον κατηγορείς αλλά τον “προκαλείς” να βρείτε μαζί μια λύση στο πρόβλημα.

Μάθε τι να κάνεις αν η συζήτηση γίνει μη παραγωγική

Παρά τις προσπάθειές σας, είναι πιθανό η συζήτηση να καταλήξει μη παραγωγική. Μην τα παρατάς όμως! Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα πράγματα μπορούν πάντα να βρουν και πάλι το δρόμο τους. Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να λύνουν τα προβλήματα τους αμέσως, ενώ άλλοι προτιμούν να παίρνουν μια κάποια απόσταση και να δοκιμάζουν να τα επιλύσουν λίγο αργότερα. Ίσως με πιο καθαρό μυαλό. Όπως και να έχει, αν νιώσεις την ανάγκη να ειπωθούν κάποια πράγματα, αργά ή γρήγορα, αυτό θα γίνει, και πρέπει να γίνει. Ο σκοπός είναι να είσαι σίγουρη για το τι θα σε κάνει χαρούμενη, όχι απαραίτητα σωστή. Το βασικότερο είναι να βρεθεί μια λύση από κοινού. Οι παραγωγικοί τσακωμοί είναι μια σημαντική διαδικασία η οποία θέλει χρόνο, υπομονή και εξάσκηση. Ουσιαστικά, για να έχει αποτέλεσμα αυτό, πρέπει να πάρεις την απόφαση, ότι σε μια σχέση, δεν έχει αξία να υπερνικάς εσύ σε έναν καυγά, αλλά να βγαίνετε κερδισμένοι και οι δύο, μαζί, σαν ένα. Αν χρειαστείτε χρόνο, καλώς, δεν πάει κάτι λάθος. Συνεχίστε να προσπαθείτε και σιγά σιγά, η όλη κατάσταση θα βγαίνει αβίαστα, πιο φυσικά, χωρίς τρελή προσπάθεια. Πριν καν το καταλάβετε, ξαφνικά θα είστε σε θέση να λύνετε πιο άμεσα και ανώδυνα τα θέματα σας, ΜΑΖΊ.

Εν κατακλείδι, το σημαντικό είναι να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για το εκάστοτε πρόβλημα, αλλά και το πώς αυτό το πρόβλημα θα βρει λύση. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται και τους δύο σας για να πετύχει – it takes two to tango. Αναλογιστείτε, λοιπόν, τι σαν ένωσε εξ αρχής. Μάθετε να συνεργάζεστε και στα δύσκολα για να ξεπερνάτε ό,τι κακό, προκύπτει.

featured image: Elite Daily