Είναι 2 το μεσημέρι και βρίσκεσαι για ακόμη μια φορά στο βαρετό γραφείο κοιτώντας τα ατελείωτα mails που περιμένουν απάντηση. Δε θυμάσαι ούτε εσύ ο ίδιος πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες διάλειμμα και ζηλεύεις φρικτά τους συναδέρφους που σχολάνε νωρίτερα.

Εάν υπήρχε βραβείο αφοσίωσης, εννοείται ότι θα το είχες… κερδίσει με διαφορά! Παρόλα αυτά, πάντα θα υπάρχει κάτι που σε κρατάει πίσω. Η υπερβολική ενασχόληση σου με τη δουλειά, μπορεί να σε κάνει υπάλληλο του μήνα και να σε ανεβάζει στην εκτίμηση των άλλων, αλλά πιθανότατα είναι και αυτή που δε σε αφήνει να ξεχωρίσεις ανάμεσα τους.

Τι μπορείς όμως να κάνεις για αυτό; Πώς θα μπορούσες να λάμψεις πραγματικά, χωρίς να παραμελήσεις όλα τα καθήκοντα που έχεις καθημερινά; Υπάρχουν σίγουρα μερικά πράγματα που πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις, από σήμερα κιόλας!

  1. Να αποδέχεσαι τις προκλήσεις

Όλοι, τόσο εργοδότες, όσο και εργαζόμενοι, αγαπούν τους ανθρώπους που παίρνουν πρωτοβουλίες. Μη φοβάσαι τις ευθύνες και προσπάθησε να βοηθήσεις τους συναδέρφους σου με όποιον τρόπο μπορείς. Κοίταξε γύρω σου και πλησίασε όσους φαίνονται πραγματικά αγχωμένοι, προβληματισμένοι ή πνιγμένοι στη δουλειά. Υπάρχει κάποιος τρόπος να πετύχετε τους ομαδικούς σας στόχους ευκολότερα; Ποια προβλήματα ή προκλήσεις είσαι σε θέση ΕΣΥ να λύσεις; Φυσικά και δε θέλει κανείς να υπερφορτωθείς με δουλειές άλλων και παραπανίσιες ευθύνες, αλλά το να προσφέρεις την βοήθεια σου, αραιά και που, πάντα θα σε κάνει να ξεχωρίζεις.

2. Να μη ξεχνάς τους συναδέρφους

Ενσωματώσου στην ομάδα και μη σκεφτείς σε καμία περίπτωση ότι το να ζητάς τη γνώμη των συναδέρφων σου είναι χάσιμο χρόνου. Με το να τους αναμιγνύεις στη δουλειά σου, όχι μόνο τους δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για το τι πιστεύουν, αλλά αυξάνεις και τις πιθανότητες να βρουν λάθη που εσύ ίσως να μην είχες προσέξει ποτέ.

3. Να μη φοβάσαι να μιλήσεις

Παίρνοντας όλη σου τη μέρα μπροστά στον υπολογιστή, σίγουρα βγάζεις πολύ δουλειά. Εάν όμως θέλεις να είσαι σίγουρος ότι θα είναι και ποιοτική, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αρχίσεις να μιλάς περισσότερο με την ομάδα σου! Εάν ανήκεις σε αυτούς που μένουν σιωπηλοί και ανέκφραστοι στα meetings, μάλλον ήρθε η ώρα να βγάλεις φωνή και να μοιραστείς τις ιδέες σου! Είτε συμφωνήσει η πλειοψηφία, είτε όχι, σίγουρα η παρουσία σου θα γίνει αισθητή. Όσο περισσότερα μοιράζεσαι, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να γεννήσεις μια πραγματικά καλή ιδέα για τα επόμενα projects.

4. Να περνάς καλά

Η δουλεία σου είναι σημαντική, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις που χτίζεις μέσα από αυτήν. Απέκτησε ενεργό συμμετοχή στις ομαδικές συζητήσεις των συνεργατών σου στα social media, ή σε όποιες σελίδες είναι ενεργές. Εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, πάρε το βήμα και δημιούργησε μια δικιά σου, ώστε να μοιράζεστε τα νέα σας, σχετικά ή και άσχετα με τη δουλειά! Και μη διστάσεις να πιεις έναν καφέ με τους πιο παλιούς συναδέρφους, ή ακόμη καλύτερα… ένα ποτό με τους νέους!