Για πολλούς το πρωινό ξύπνημα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο μάλλον κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν πιο πολύ, επειδή οι ημέρες είναι πιο σύντομες, πιο κρύες και πιο σκοτεινές. Μάλιστα, η έλλειψη ηλιακού φωτός οδηγεί τον εγκέφαλο στο να παράγει περισσότερο την ορμόνη ύπνου, γνωστή ως μελατονίνη. Το αποτέλεσμα; Να νιώθεις περισσότερο νυσταγμένη.

Επομένως, για να διευκολύνεις τα πρωινά σου, βρήκαμε αυτούς τους μοναδικούς τρόπους. Αν τους εντάξεις στην καθημερινότητά σου, το χειμωνιάτικο πρωινό σου ξύπνημα θα ισοδυναμεί με διάθεση για τη μέρα που ξεκινά.

Περισσότερο φως

Το ρολόι του σώματός σου συνδέεται άμεσα με το φως και το σκοτάδι. Κατά συνέπεια, η έκθεση το πρωί σε έντονο φως (κατά προτίμηση το ηλιακό φως), θα σε βοηθήσει να σηκωθείς. Το έντονο φως καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης και ενεργοποιεί τη φάση της αφύπνισης. Κάτι που φυσικά είναι ένα πρόβλημα το χειμώνα.

Κατά τις πιο σκοτεινές πρωινές ώρες, ακολούθησε τη συνηθισμένη σου ρουτίνα (δηλαδή φάε πρωινό ή κάνε ντους), για να δώσεις σήμα στο σώμα ότι έχεις σηκωθεί και ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Αν θες δοκίμασε και ένα φως αφύπνισης. Προσομοιώνει με πιο ήπιο τρόπο την ανατολή κατά τη διάρκεια της τελευταίας φάσης του ύπνου. Όπως λέει στο Harpers Bazaar η Δρ Victoria Revell«Το φως είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Βοηθά να διατηρείται το ρολόι του σώματος σε τροχιά κατά τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει άμεσα τη διάθεσή σου».

Πάρε τον ύπνο που χρειάζεσαι

Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον έξι ώρες κάθε βράδυ, η ανάγκη σου για ύπνο είναι γενετικά καθορισμένη. Όπως το ύψος ή το νούμερο των παπουτσιών σου. Επομένως, οτιδήποτε μεταξύ 3 και 11 ωρών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό.

Για να μάθεις πόσες ώρες ύπνου έχεις ανάγκη παρατήρησε αν αισθάνεσαι ενεργοποιημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε κοιμάσαι αρκετά. Αν είναι όχι, πιθανότατα χρειάζεσαι κι άλλον ύπνο. Προσπάθησε να αφαιρέσεις ή να προσθέσεις μια ώρα, για να βρεις την ισορροπία σου.

Εάν διαπιστώσεις ότι δεν κοιμάσαι καλά, προσπάθησε να βρεις την αιτία. Ίσως έχεις άγχος ή συντρέχουν πιο απλοί λόγοι, όπως το στρώμα του κρεβατιού σου. Η ποιότητα του στρώματος μπορεί να καθορίσει πόσο καλά κοιμάσαι. Όταν είναι καλά σχεδιασμένο, προσφέρει εργονομική στήριξη, ρύθμιση της θερμοκρασίας και ανακούφιση της πίεσης. Ακόμα, απομονώνει την κίνηση και προσφέρει παρατεταμένη ανθεκτικότητα, δίνοντας στο σώμα τη ξεκούραση που χρειάζεται. Επένδυσε σε ένα καλό στρώμα, λοιπόν!

Κοιμήσου την κατάλληλη ώρα

Το ρολόι του σώματός σου υπαγορεύει, εάν είσαι πρωινός τύπος ή προτιμάς το ξενύχτι. Κάτι που επηρεάζει επίσης τα υψηλά και χαμηλά επίπεδα της διάθεσής σου καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι εν μέρει γενετικά προσδιορισμένο. Ωστόσο, ο χρόνος του ύπνου επηρεάζεται πολύ και από την καθημερινή ζωή και τα επάγγελμά σου.

Το ρολόι του σώματος μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό απαιτεί κάποια προεργασία. Για παράδειγμα, στο jet lag, χρειάζονται περίπου 72 ώρες, για να επιστρέψεις στον φυσικό σου κύκλο ύπνου. Για να τον αλλάξεις εντελώς, πρέπει να παραχθεί η μελατονίνη νωρίς το βράδυ έως ότου να γίνεται φυσικά πια η απελευθέρωση εκείνη την ώρα.

Ξύπνα την ίδια ώρα καθημερινά

Το σώμα επιθυμεί συνέπεια και τακτικότητα. Επομένως, το να ρυθμίζεις το χρόνο αφύπνισης είναι ωφέλιμο. Μόνο του έχει την ικανότητα να σε προετοιμάζει να ξυπνήσεις (περίπου μιάμιση ώρα νωρίτερα) πριν σηκωθείς εντελώς.

Μια ρουτίνα όπου θα γνωρίζεις πότε θα ξυπνήσεις, σε βοηθά να κοιμάσαι περισσότερο. Αλλά και να προετοιμάζεσαι, για να σηκωθείς. Εάν το σώμα σου δεν ξέρει πότε πρόκειται να ξυπνήσεις, δεν μπορεί να προετοιμαστεί και αισθάνεσαι νυσταγμένη.

Απενεργοποίησε το snooze

Η αναβολή δεν βοηθάει το εύκολο ξύπνημα. Το σώμα χρειάζεται όσο το δυνατόν ανενόχλητο ύπνο. Αν ξυπνάς και πατάς το snooze, αυτός ο «αφύσικος» ύπνος θα είναι λιγότερο ευεργετικός, σε σχέση με τον αδιάσπαστο ύπνο που θα είχες, αν απλά ενεργοποιούσες το ξυπνητήρι την ώρα που πρέπει να σηκωθείς. Επομένως, επίλεξε την ώρα που θέλεις να ξυπνήσεις από το βράδυ.

Featured image: Paramount Pictures