Αναζητάς μια ολική αλλαγή στον τομέα της καριέρας σου; Ψάχνεις τρόπους να το κάνεις αλλά δεν καρποφορούν; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αν περιμένεις μια προαγωγή, μία αύξηση στο μισθό σου ή μία ολική μεταμόρφωση στον χώρο εργασίας σου, το θέμα καριέρας ίσως μπαίνει πρώτο στη λίστα των resolutions της νέας χρονιάς. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Η δουλειά είναι το μέρος και το κομμάτι που αφιερώνεις πολύ χρόνο από τη ζωή σου. Είναι απόλυτα λογικό να αναζητάς μία ολική αλλαγή καμιά φορά ή έστω μικρά βήματα προς αυτήν. Από που ξεκινάς όμως; Πώς θα φτάσεις στο τελικό στάδιο που έχεις ονειρευτεί;

Αξιοποίησε τον χρόνο που έχεις τώρα στα χέρια σου

Η πανδημία φέρνει ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς που προηγουμένως δεν είχες. Εκμεταλλεύσου τους. Αξιοποίησε τον έξτρα χρόνο που έχεις τη δεδομένη στιγμή. Ή μπορεί για παράδειγμα, η part-time δουλειά σου να αφήνει κάποια ελεύθερα χρονικά περιθώρια. Μην αφήνεις να πάνε χαμένα, επίσης. Κλέψε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο που θα αφιέρωνες στο Netflix και κάνε μία αναζήτηση στο LinkedIn. Επικοινώνησε με κάποιον που ξέρεις ότι ακολουθεί μία πορεία που θαυμάζεις. Κάνε δοκιμές και αλλαγές στο βιογραφικό σου.

Σκέψου που στοχεύεις

Σου αρέσει η εταιρία σου αλλά όχι η θέση που έχεις; Νιώθεις ΟΚ με τις αρμοδιότητες σου αλλά όχι με το κλίμα της δουλειάς; Ή μήπως στοχεύεις σε μία ολική στροφή στην καριέρα σου; Σε ένα τελείως διαφορετικό επάγγελμα/θέση/εταιρία/χώρα; Ό,τι και να έχεις κατά νου, σημείωσέ το. Θα σε βοηθήσει να οπτικοποιήσεις τους στόχους και τις σκέψεις σου.

Παρατήρησε τους γύρω σου

Αν υπάρχει κάποιος του οποίου θαυμάζεις την πορεία του, κάποιος γνωστός γνωστού που κάνει αυτό που σ’ αρέσει, μη διστάσεις. Επικοινώνησε. Κάνε μερικές ερωτήσεις που θα διαλευκάνουν τον δρόμο που θα ακολουθήσεις. Η εμπειρία κάποιου που κάνει ήδη αυτό που εσύ έχεις κατά νου, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό στα βήματα σου. Οι συμβουλές που θα πάρεις μπορεί να αποτελέσουν την έναρξη σε μία καινούρια πορεία.

Φτιάξε ένα πλάνο δράσης

Αφού έχεις έρθει σε επαφή με άτομα ή εμπειρίες, ξεκίνα να δημιουργείς ένα νέο πλάνο δράσης. Αν έχεις στο μυαλό σου μία ολική αλλαγή στη δουλειά σου, τότε ίσως θες περισσότερα baby steps προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν πάλι, η αλλαγή είναι πιο μικρή, ίσως φτάσεις νωρίτερα εκεί. Σκέψου λοιπόν πιο πρακτικά από εδώ και πέρα. Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις ένα interview σε κάποιο νέο χώρο, πώς να εκφράσεις την επιθυμία σου για αύξηση/προαγωγή. Κάνε ένα πρόχειρο πλάνο στο μυαλό σου, μία νοητική πρόβα για να έχεις μία ολική εικόνα. 

Ξεκίνα κάποιο online μάθημα παράλληλα

Γιατί να μην ενδυναμώσεις το βιογραφικό σου όσο αναζητάς μία αλλαγή; Η δια βίου μάθηση αποτελεί κλειδί, τόσο για τον χώρο που ανήκεις τώρα, όσο και για τον νέο χώρο που θες να μπεις σύντομα. Σε όποια θέση και αν ανήκεις, μην σταματάς να εξελίσσεσαι. Η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη αποτελούν κλειδί για τη σημερινή εποχή και σε ενεργοποιούν όσο τίποτα. Τσέκαρε λοιπόν ποια προσόντα ενδεχομένως να αναζητά η νέα εταιρία και επένδυσε σε αυτά. Και πάλι όμως, μπορείς απλά να κάνεις κάποιο course που ήθελες καιρό.

Να έχεις υπομονή

Σημαντικότερο όλων όταν στοχεύεις σε μία (ολική) αλλαγή καριέρας ή γενικότερα μια αλλαγή, αποτελεί η υπομονή. Η συγκεκριμένη αρετή μπορεί να σε σώσει από συναισθηματικές εκρήξεις και απότομες αποφάσεις που αργότερα μετανιώνεις. Μην υποτιμάς λοιπόν τη δύναμη του χρόνου, της υπομονής, του θάρρους να δοκιμάσεις κάποιο νέο εγχείρημα, την τόλμη να αφήσεις κάτι παλιό.

Αυτά είναι τα βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στην επόμενη σου επιτυχία. Μη βιαστείς λοιπόν να κάνεις κάτι. Πάρε το χρόνο σου, προετοιμάσου και έπειτα κάνε το πραγματικότητα!