Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά σε όποιο εργασιακό κλάδο κι αν κινείσαι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να περνάς περισσότερο χρόνο με τους συναδέλφους την ομάδα σου παρά με τους δικούς σου ανθρώπους. Και ξέρεις κάτι; Περνάει δύσκολα το 8ωρο στη δουλειά αν δεν έχεις φίλους. Αν δε σε υπολογίζει και σένα κάποιος μέσα στο χαμό για παρέα, για μια afterwork μπύρα. ‘Η έστω για να σε ρωτήσει πώς πήγε το ραντεβού με τον Πέτρο.

Δεν είμαι από αυτές που θα σου πουν να τα πηγαίνεις καλά με όλους. Θα ήταν σαν να περιγράφω ένα reality show που περιμένουν οι διαγωνιζόμενοι να βγάλουν τα νύχια τους στο δωμάτιο επικοινωνίας. Αλλά αυτά δε με νοιάζουν, γιατί αυτά συμβαίνουν παντού.

Αν υπάρχει κάτι που έχει αξία και κάνει τη διαφορά είναι αυτό που μπορείς να δημιουργήσεις με κάποιους ανθρώπους αν κοιτάτε στην ίδια κατεύθυνση. Δεν χρειάζονται πολλά για να το πετύχεις. Αρκεί να είσαι ο εαυτός σου και να μάθεις να ξεχωρίζεις το ποια είσαι όταν δουλεύεις –ό,τι θέση κι να έχεις- και ποια όταν πίνεις μπύρες με το φίλο σου ή όταν τα λέτε στο break.

Όσο απλό κι αν ακούγεται άλλο τόσο δύσκολο είναι στην πράξη. Γιατί είναι μεγάλη παγίδα να μπορείς να είσαι δίκαιη με όλους όταν με κάποιους έχεις έρθει πιο κοντά. Αλλά αν αυτό δε σε τρομάζει τόσο όσο η σιωπή σε ένα αφιλόξενο γραφείο υπάρχει τρόπος που μπορείς να το αλλάξεις αυτό.

Αρχικά πρέπει να εντοπίσεις τα άτομα με τα οποία έχεις κάποια κοινά ενδιαφέροντα και να προτείνεις κάτι

Από μια ταινία που μόλις βγήκε στις αίθουσες μέχρι να πάρετε μαζί μέρος στον επόμενο ημιμαραθώνιο. Ξέρεις, προπονήσεις τα πρωινά, άγχος για το χρόνο κλπ . Και κάπως έτσι από το πουθενά θα αποκτήσετε ένα κοινό στόχο και θα έρθετε πιο κοντά.

Μπορεί η αφορμή για να πλησιάσεις κάποιον να είναι μια αληθινά δύσκολη στιγμή

Ναι σίγουρα στη δουλειά ο επαγγελματισμός- που εύχομαι να έχεις- σου υπαγορεύει να έχεις σε ένα balance τα συναισθήματά σου. Να μην δείχνεις τι σου συμβαίνει και να χαμογελάς σαν καλοκουρδισμένο ρομπότ. Κάποιες φορές αυτό είναι αδύνατο να συμβεί γιατί είμαστε και άνθρωποι και κάποια συναισθήματα δεν κρύβονται όσο make up και να βάλεις. Ένας χωρισμός λοιπόν ή κάποιο οικογενειακό θέμα που μπορεί να αντιληφθείς ακόμα κι να δε στο πει κανείς, μπορεί να σταθεί η αφορμή κάποιος να βρει συμπαράσταση μια δύσκολη στιγμή και κάποιος άλλος έναν καινούργιο φίλο.

Αν είσαι καινούργια στο γραφείο μπορείς να οργανώσεις ένα to know us better party

Μεταξύ μας, είναι ο πιο εύκολος και ανώδυνος τρόπος να καταλάβεις πώς είναι οι άνθρωποι στην πραγματική ζωή μακριά από το στρες του γραφείου. Θα μπορέσεις να καταλάβεις πιο εύκολα ποιοι ήρθαν γιατί όντως θέλουν να σε γνωρίσουν και ποιοι από ευγένεια. Παράλληλα θα έχουν κι αυτοί την ευκαιρία να σε γνωρίσουν όπως είσαι. Και μπορεί αυτό που δείχνεις στη δουλειά να απέχει από αυτό που πραγματικά είσαι. Μακριά από αυστηρότητες, σηκωμένο φρύδι από γεννησιμιού και μια αεικίνητη φιγούρα που προσπαθεί να τα προλάβει όλα. Ίσως η χαλαρή σου φιλική εικόνα να τους πείσει να σε πλησιάσουν. Ίσως γίνεις η οικοδέσποινα του μήνα ή απλά δε σε αφήσουν να τους ξαναμαγειρέψεις ποτέ.

Αν το party δε βοηθήσει μπορείς να προτείνεις κάτι ομαδικό όπως τα escape rooms

Μια μόδα, ένας γρίφος κι ο χρόνος που τρέχει. Θα μείνετε κλεισμένοι στο δωμάτιο ή θα συνεργαστείτε σωστά και θα λύσετε το μυστήριο. Εκεί θα καταλάβετε αν έχετε γίνει δυνατή ομάδα στο γραφείο. Γιατί καλείστε να προσπαθήσετε για κάτι έξω από τα νερά σας και θα πρέπει να δουλέψετε ομαδικά.

Προσωπικά αυτό το παιχνίδι -όταν βρέθηκα κλεισμένη στο δωμάτιο- δεν το χάρηκα καθόλου. Απέκτησα μια μελανιά γιατί σκόνταψα σ ένα μικρό πατάρι που μας έδινε ένα μήνυμα και παραλίγο να μαλώσω με τον ηθοποιό που ερχόταν συνεχώς κατά πάνω μου και το έβρισκε αστείο. Θεωρητικά ακούγεται σαν να πέταξα δέκα ευρώ στον αέρα όμως για δύο ώρες έξι άτομα με τα οποία ποτέ δεν είχαν πιει ένα καφέ εκτός δουλειάς  βρέθηκαν να παλεύουν για κάτι. Ναι αυτό αν θες κοστίζει πολύ περισσότερο

Τέλος, μπορεί στο γραφείο οι σχέσεις με τους συναδέλφους σου να είναι σαν γιο-γιο και όλα να κινούνται σ’ ένα τεντωμένο σκοινί. Να μην ξέρεις πλέον τι μπορείς να κάνεις για τους ξαναπλησιάσεις, να φτιάξεις το κλίμα μεταξύ σας ή έστω να αποφασίσετε πως θα μιλάτε για τα βασικά.

Δε χρειάζεται να απευθυνθείς σε ψυχολόγο ή να αρχίσεις να κοιτάς αγγελίες για αναζήτηση εργασίας. Αρκεί να πιστέψεις και να προσπαθήσεις για κάτι πολύ. Αρκεί να αποδείξεις πως ακόμα κι αν δε σε συμπαθούν ώστε να σε κάνουν φίλη τους αξίζει να σε υπολογίζουν γιατί στα δύσκολα θα είσαι δίπλα τους. Γιατί μπορεί να διαφέρετε στο πώς βλέπετε τη ζωή/τις σχέσεις/τις φιλίες αλλά συμφωνείτε σε κάτι άλλο. «Πως μόνοι θα πατε πιο γρήγορα αλλά όλοι μαζί θα πάτε πιο μακριά». Κι αυτό αν θες είναι μια αλήθεια που τις περισσότερες φορές δένει κάθε ομάδα παρ’όλες τις διαφορές που τη χαρακτηρίζουν.


featured image: marieclaire.co.uk