Σίγουρα έχεις κάτι να κάνεις, το οποίο αποφεύγεις καιρό. Επαγγελματικό ή μη, το αναβάλλεις χωρίς να ξέρεις το λόγο ή τον τρόπο που θα το φέρεις εις πέρας.

Εκείνη η εργασία που η προθεσμία της πλησιάζει. Εκείνο το project που έχει μείνει στην αναμονή. Εκείνη η επιχειρηματική ιδέα που είχες αλλά δεν δοκίμασες. Ή εκείνο το πρωινό τρέξιμο που συνεχώς έχεις πολλή δουλειά για να το κάνεις.

Ξέρεις ποιο είναι το task που αποφεύγεις να κάνεις και υπάρχει λόγος. Περνάμε μέρες συζητώντας, αναλύοντας ακόμη και γράφοντας γι’ αυτό, χωρίς να το κάνουμε. Κάνεις έρευνα γι’ αυτό, παίρνεις πληροφορίες κι ακόμη αγοράζεις τον απαραίτητο εξοπλισμό, χωρίς να το κάνεις.

Ο λόγος βρίσκεται στην ανασφάλεια που νιώθεις γι’ αυτό.

Δεν θέλεις ίσως να εκτεθείς, να κάνεις λάθη, να αποτύχεις. Πιθανόν να σκέφτεσαι την κριτική των γύρω σου ή και τη δική σου τάση για τελειομανία. Επομένως, προστατεύεις τον εαυτό σου από όλες αυτές τις σκέψεις που ίσως γίνουν πραγματικότητα. Το να αποφεύγεις όμως κάτι σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη ανασφάλεια και δισταγμό από όσο θα ένιωθες όταν θα το έκανες.

Πώς λοιπόν μπορείς να σταματήσεις να αποφεύγεις και να αρχίσεις να εφαρμόζεις;

Πάρε ένα λεπτό και σκέψου γιατί θες να το κάνεις. Σκέψου τους λόγους που σε ωθούν να το ξεκινήσεις, χωρίς να το διαπραγματεύεσαι με τον εαυτό σου. Και δεσμεύσου σε αυτό. Έπειτα:

  1. Βάλε μία προθεσμία στον εαυτό σου “χρησιμοποιώντας” κάποιο φίλο σου. Αντί να του μιλάς απλώς για το ότι θέλεις να το κάνεις, δώσε του μία “αναφορά”. Δώσε μία προθεσμία που θες να έχεις κάνει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση που θες. Επικοινωνήστε ξανά για να τσεκάρετε τη διαδρομή σου. Η στήριξη ενός φίλου πάντα βοηθάει.
  2. Εμψύχωσε τον εαυτό σου. Αντί να λες πως ο δρόμος είναι μακρύς, ξεκίνα να τον περπατάς. Το αρνητικό self-talk σου τρώει ενέργεια και πολύτιμο χρόνο.
  3. Κάνε λίγα βήματα, κάθε μέρα. Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσεις τα πάντα μέσα σε ένα μήνα.  Το μυστικό είναι να αφιερώνεις λίγο χρόνο κάθε όμως μέρα. Μπορεί στην αρχή αν είναι 10′ αλλά σταδιακά ο χρόνος και η διάθεση σου θα αυξάνονται.
  4. Γιόρτασε τις μικρές επιτυχίες σου. Όπως θα υπάρξουν εμπόδια, έτσι θα υπάρξουν και μικρές νίκες μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου. Να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου να συνεχίσει γιορτάζοντας τις. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είσαι αυστηρός με τον ίδιο σου τον εαυτό.
  5. Κάνε συνεχώς εξάσκηση. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως και ισχύει. Όσο δίνεις χρόνο σε κάτι και εκτίθεσαι σε αυτό, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Όχι μόνο σε αυτό που κάνεις αλλά και εσωτερικά. Αξίζει να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι. Σταμάτα να αποφεύγεις να γίνεις αυτή η εκδοχή του εαυτού σου.
featured photo: @ozmundaregalis